Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Martinec
  • 16.02.2023. 12:00
  • Grad Zagreb, Martinci, Zagreb

Ne vjerujem dok ne probam!, kaže Mladen Martinec o biljnoj zaštiti

Na OPG-u Mladen Martinec trude se proizvesti zdravo povrće što bliže ekološkim načelima. Puno polažu u ekološka zaštitna sredstva i gnojiva, ali vole se uvjeriti u njihovu djelotvornost na vlastitom iskustvu.

Foto: Vesna Mijat
  • 2.776
  • 369
  • 0

Vodili smo djecu na polje i na plac od malih nogu i zarazili ih poljoprivredom isto onako kako su i meni moji roditelji prenijeli ljubav prema radu na zemlji, ovako svoju priču počinje Mladen Martinec s istoimenog OPG-a u Martincima na zagrebačkom Žitnjaku.

Obitelj Martinec pravi je primjer zagrebačkih starosjedilaca. Mladenovi roditelji bavili su se poljoprivredom, vrtom i stokom. Pokojni mu je otac držao krave, a mama je sanjkama prevozila povrće i mlijeko u grad još 50-ih godina prošlog stoljeća. Otac je radio pri gradu Zagrebu i vozio konje pa je tako dovezen kamen za ogradu placa na Volovčici.

Kad je 1973. otac nabavio auto i on je s majkom krenuo na plac. "I to mi je bio gušt. Sjećam se tih vremena kada je plac imao preko 100 štandova i svi su bili puni vikendom. Šušur života mogao se osjetiti na svakom koraku. To mi je ostalo u srcu", kaže otkrivajući da obitelj više ne prodaje na štandu već u zatvorenoj trgovini.

Agronomi kod ekonomiste na vrtlarskoj praksi

Mladen i supruga Dragica danas rade oko 2 ha poljoprivrednih površina, većinom pod plastenicima. Imali su i više, ali sami ne mogu, a kćerke su zaposlene. Djeca im pomažu kod berbe mrkve ili krumpira, a i prijatelji se uključe kad zagusti. Dignuli su proizvodnju na jedan viši nivo, te opskrbljuju kupce i ljeti i zimi.

"Tata je imao tri mala plastenika, a ja sam nakon Oluje otkaz dao u firmi i posvetio se isključivo poljoprivredi. Jedan plastenik sam kupio, a ostalih 10-ak smo sami izgradili. Dva su grijana za proizvodnju presadnica, a u ostalima proizvodimo veliki asortiman povrtnica“, opisuje. Redovito im dolaze studenti na praksu, na pokusne nasade za magisterij i slično. Zato susretne bivše studente gdjegod se okrene i uvijek naiđe na nekog poznatog, što mu je drago.

Dio ponude ovoga OPG-a 

Studenti koji dođu na praksu su prezadovoljni jer rade sve što i on sam te mogu naučiti svaku fazu proizvodnje u povrtlarstvu. Magistri ekološke poljoprivrede dolaze vaditi mrkvu ili izvoditi pokuse na povrtnjaku. Mladen ih voli upozoriti da ako u ovaj posao ulaze zbog novca odmah odustanu jer da poljoprivredu moraš imati u sebi. "Jedna je profesorica to lijepo rekla, poljoprivreda nije zanimanje nego stil života. Vi to morate željeti raditi“, napominje otkrivajući i da mu je jedna kćerka završila agronomiju.

A, što se tiče njihovih kupaca, kaže da bez pretjerivanja oko 70 posto mušterija čine mame s kolicima. Jer to su osobe koje znaju što hoće i ne pitaju cijenu za zdravu lokalno proizvedenu hranu. Ima kupce koji kod njega kupuju već 50 godina, dok je nekim nevjernim Tomama sumnjiv bogati izbor na njegovom štandu.

Šarenilo na štandu

"Imam neke čudne stvari na štandu jer jako puno polažem na šarenilo. Ove godine sam imal ljubičastu brokulu i ljubičasti karfiol, narančasti karfiol. Sad imam raštiku, cavollo nero, kovrčavi kelj Winterbor i Redbor, blitvu šarenu i crvenu, ciklu duguljastu, okruglu, žutu ciklu, i šarenu ciklu, mrkvu svih boja. Ja imam čak i preveliki izbor i onda je to nekima sumnjivo. Misle si da to nije domaće, to mora biti uvozno", opisuje.

I batat, i daikon, butternut, crna repa, mladi luk, crvena i zelena kristalka i puterica, francuski peršin, celer korijenaš i stabljikaš, pastrnjak, zeleni patlidžan, krumpir, poriluk, špinat, luk žuti i ljubičasti, i sive tikve našli su se u trgovini na tržnici Volovčica. Za prijatelje ponekad ukisele višak povrća, a brzo podijele vlastitu turšiju i Cowboy candy od feferona. Ciklu kuhaju kad im ostane od proteklog tjedna. Na placu su četiri dana u tjednu svaku srijedu, četvrtak, petak i subotu.

Mladen Martinec ima trgovinu na tržnici Volovčica

Na OPG-u Mladen Martinec trude se proizvesti zdravo povrće što bliže ekološkim načelima. Puno polažu u ekološka zaštitna sredstva i gnojiva, te surađuju s raznim tvrtkama. Znaju koristiti mlijeko i vodikov peroksid kad zagusti, ali naš sugovornik voli i isprobati nove proizvode i uvjeriti se u njihovu djelotvornost na vlastitom iskustvu.

"Prije više od 10 godina sam na sajmu u Gudovcu posjetio Pro-eco štand i gospodin Freese mi je jednostavnim riječima objasnio djelovanje nekih svojih preparata. Naša suradnja traje do danas. Još tada sam počeo koristiti insekticid Neemazal i stvarno vrijedi“, naglašava.

Ojačivači i gnojiva 

Onda su krenuli s Ilsaneemom, gnojivom koje se dobiva od pogače drveta neem nakon proizvodnje Neemazala. U njemu još uvijek ima dovoljno tvari koja tjera štetnike iako je on prvenstveno proizveden kao gnojivo dušikom, te oporavlja "umorno" tlo. "Jedne godine smo posadili kupusnjače u travnju. Ubacil sam IlsaNeem i provjerim nakon tjedan dana, ali vidim - buhač ih je napao. Planirao sam špricanje, ali kiša je padala sljedećih 10 dana. Nakon kiše dođem i vidim kotiledoni zbušeni, a gore novi listovi bez rupica. Onda sam shvatio da je trebala pasti kiša da aktivira djelovanje ostataka neema u tlu i otjera štetnike“, opisuje iskustva.

Koristio je i proizvod na bazi kakaovca Styriafert Veggie koji je biljnog porijekla i iako gnojivo i on tjera zemljišne štetnike. "Fino miriše kao da pijete kakao, a i radi", otkriva napominjući da u Azomite ima puno povjerenja. "Jest da ga je teško aplicirati jer ga kupite u obliku prašine i sav sam bijel nakon toga", smije se pojašnjavajući da je to vulkanski kamen od 70 elemenata i minerala u tragovima.

"Nisam baš vjeroval na početku. Imao sam 15 redova mladog luka orijaša u jednom plasteniku. Posuo sam svakih par redova Azomitom i imao sam valoviti rast luka. Isprobao sam i on djeluje. Kod njega vam je stvar da ne možete očekivati rezultate na nečemu što brzo raste. To su minerali, njima treba vremena, ali su se rezultati vidjeli jako dobro", kaže naš sugovornik. 

U ojačivač bilja Tmix Plus namaču presadnice. Povećava se otpornost biljaka jer se mikroorganizmi razvijaju zajedno s biljkom. To su, objašnjava, u biti gljivice koje se hrane lošim gljivicama. Mikoriza koja djeluje na nižim temperaturama.

Uzgoj samo uz ekološku zaštitu i gnojiva 

Na sličan način za namakanje krumpira Mladen koristi SolaNova gdje se kombinacijom pet uravnoteženih vrsta mikroorganizama postiže bolja iskoristivost hranjiva u tlu. "Napravim otopinu, umočim krumpire unutra i gljivice se nalijepe na njih. Štos vam je tu tome da ja svoj krumpir nikad nisam špricao nijednim fungicidom“, naglašava. 

Nije problem proizvesti

Mladen smatra da sada ima taman dobar broj kupaca za koje uspije proizvesti dovoljne količine povrća. "Znate šta, moja kičma košta i sada supruga Dragica i ja proizvodimo taman koliko možemo. Zašto da proizvodim više ako neće imati tko brati?", pita navodeći da si ne mogu priuštiti niti svaki dan biti na polju jer netko treba i na plac.

Ne treba se, savjetuje, previše širiti. Treba raditi svoj posao umjereno i s ljubavlju. "Ja radim ono što volim i kad mi dođe vrijeme morat ću u penziju, ali ne idem u 'mirovinu', smije se Mladen.  


Fotoprilog


Tagovi

Mladen Martinec Dragica Martinec OPG Martinec Martinci Žitnjak Zagreb Povrćari Plastenici Povrtlarstvo Šarena blitva Šarena mrkva Proeco


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]