Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 15.09.2017. 13:30

Najbolja organska gnojiva za vaše trajne nasade

Izuzetno važna agrotehnička mjera je gnojidba trajnih nasada (voćnjaci, vinogradi, maslinici). Pro-eco nudi gnojiva vrhunske kvalitete za ekološki uzgoj!

Foto: Ashtray/bigstockphoto.com
  • 1.624
  • 205
  • 0

Izuzetno važna agrotehnička mjera je gnojidba trajnih nasada (voćnjaci, vinogradi, maslinici) čime se održava potrebna razina hranjiva u tlu i ravnoteža među pojedinim hranjivim elementima neophodnim za normalan rast i razvoj kultura. Ujedno se redovitom gnojidbom u tlo vraćaju hranjiva iznesena uslijed vegetativnog rasta mladica, izboja i korijena kao i razvoja plodova.

Ekološki uzgoj zahtjeva određene standarde te je dozvoljena isključivo uporaba organskih certificiranih gnojiva. Želite li svojim kulturama dati gnojiva s najvećim udjelom hranjiva na tržištu, svakako odaberite organska peletirana gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A.

Sva gnojiva posjeduju certifikate za ekološki uzgoj, a dobivena su posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Hranjiva dostupna biljci već 7-10 dana

Hranjiva su već 7-10 dana nakon aplikacije dostupna biljci. Kod ovih gnojiva ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hranjiva prema potrebama biljke.

Sva su gnojiva organskog porijekla, a baza im je agrogel, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke. Zbog baze agrogela hranjiva se sporo otpuštaju, što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu. Prednost im je da ne degradiraju tlo, ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

Pro-eco gnojiva vrhunske su kvalitete, jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hranjiva i samu cijenu gnojiva, broj zadovoljnih kupaca Pro-eca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hranjiva (dušik, fosfor, kalij), Pro-eco gnojiva imaju najnižu cijenu jer visoki udio hranjiva smanjuje količinu gnojiva koje se treba unositi u tlo.

Cilj gnojidbe je da sadržaj i količinu hranjiva u tlu i u biljci održavamo u optimalnim vrijednostima čime potičemo bolji vegetativni i generativni razvoj biljaka i kvalitetu plodova.

Ujedno unosom organske tvari popravljamo sadržaj humusa, vodozračne odnose i samim time teksturu i strukturu tla. Veći sadržaj organske tvari u tlu ima višestruko povoljno djelovanje: u sušnim periodima na sebe veže vlagu i zadržava je u tlu, dok u uvjetima prekomjerne vlažnosti popravlja ocjeditost i prozračnost.

Gnojidba trajnih nasada

Gnojidbu trajnih nasada čine:

  • meliorativna gnojidba prije podizanja nasada
  • osnovna gnojidba mladog nasada
  • osnovna gnojidba nasada u rodnosti

Meliorativnom gnojidbom gnoji se na zalihu i na veće dubine stavljajući težište na unos organske tvari čime se povoljno djeluje na sadržaj humusa. Po potrebi se unose gnojiva s povećanim sadržajem hranjiva s ciljem podizanja plodnosti tla. Gnojiva se zaoravaju na punu dubinu rasprostiranja korijena (45-60 cm), a težište se stavlja na gnojiva koja sadrže veću količinu fosfora i kalija jer su ona slabo pokretna u tlu.

Gnojidba mladog nasada u prvoj i drugoj godini sadnice voćaka i maslina gnoje se pojedinačno, a zona gnojidbe mora biti nešto šira od oboda krošnje. S obzirom da se u tom periodu koriste hranjiva koja su dodana meliorativnom gnojidbom i da još nema roda, već je u prvim godinama intenzivan rast mladica i debla, potrebno je dodati gnojiva s izjednačenim sadržajem dušika, fosfora i kalija kao i vršiti prihranu dušičnim gnojivima (obično početkom vegetacije).

Osnovnom jesenskom gnojidbom nadoknađujemo berbom iznesena hraniva i dodajemo potrebne elemente. Ona se obavlja nakon berbe kada sadnice ulaze u fazu mirovanja.

Pro-eco gnojiva vrhunske kvalitete

Tvrtka Pro-eco u ponudi ima različite formulacije gnojiva Proeco 21 NPK, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0 te dušičnu prihranu Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, a novost u ponudi je Ilsaneem dušično gnojivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja. Ilsaneem djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetnika. U ponudi se nalazi i Azomite, poboljšivač tla s preko 70 elemenata i minerala neophodnih za optimalan rast i razvoj biljaka.

Da bi se odredila optimalna količina gnojiva, formulacije i njihova kombinacija, svakako preporučamo napraviti analizu tla.

Na osnovu analize mogu se kombinirati gore navedena gnojiva ovisno da li želimo popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i redovit prinos.

Za sva dodatna pitanja vezana uz gnojiva i njihovu primjenu, kao i za prijedloge gnojidbe obratite se Pro-eco timu na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: Ashtray/bigstockphoto.com


Tagovi

Pro-eco Gnojidba Trajni nasadi Eko proizvodnja Voćnjak Vinograd Masline


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr