Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Neduhal Mirjana
  • 27.02.2019. 07:30
  • Zagrebačka, Dubrava, Vrbovec

Na OPG-u Neduhal uzgajaju 50 kultura, od začinskog bilja do čička, daikona i potočarke

Višak voća i povrća prerađujemo u zimnicu, a dio doniramo. Plodovima koji su oštećeni hranimo svoje koze i perad, od kojih dobivamo stajsko gnojivo, dok sav organski otpad pretvaramo u kompost, koji koristimo za uzgoj sadnica. Na taj način zatvaramo naš mali ciklus proizvodnje, kaže Mirjana Neduhal čiji se OPG razvija i zahvaljujući prolasku na natječaju za tip operacije 6.3.1.

Foto: arhiva OPG Neduhal
  • 2.848
  • 650
  • 0

Na samo pedesetak kilometara od užurbanih zagrebačkih ulica, u Dubravi pored Vrbovca, nalazi se OPG čija vlasnica, Mirjana Neduhal, prkosi suvremenoj te čuva tradicionalnu proizvodnju voća i povrća. Otkrila je kako pridonijeti prirodnoj bioraznolikosti ekosustava te uspijeva uzgojiti više od 50 različitih kultura, od začinskog bilja, do čička, daikona i potočarke.

"Mala udaljenost našeg mjesta od metropole za posljedicu je imala masovni odlazak mladih u grad, no moja je obitelj odlučila ostati te blizinu Zagreba iskoristiti za pokretanje uspješnog posla. Ovdje, kod kuće. Život koji sam odabrala ostvarenje je mog četrdesetogodišnjeg sna i velike strasti prema vrtlarstvu koja je rođena još u srednjoj školi, kada sam se obrazovala za vrtlarskog tehničara. Još od tada u meni je rasla želja da jednog dana imam vlastito imanje“, prisjeća se Mirjana Neduhal, žena koja je godinama bila na rukovodećem položaju prvog ekološkog imanju u Hrvatskoj (Bio-Zrno d.o.o., op.a.), a 2016. je otvorila vlastiti OPG, čime je svoj četiri desetljeća sanjani san, konačno pretvorila u stvarnost. 

Bez umjetnih gnojiva, sintetskih insekticida i pesticida

"Radeći na prvom ekološkom imanju u Hrvatskoj imala sam sjajnu priliku, uz tadašnju vlasnicu Zlatu Nanić, koautorica knjige ˝Kolači za zdravlje˝, kroz praksu usvojiti vrijedna znanja o ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji hrane. Prepoznala sam tada i važnost tradicionalne poljoprivrede kao kulturnog i ekološkog bogatstva te sam odlučila, u polju iza naše kuće, na hektaru zemlje, pokrenuti obiteljski posao“, kaže vlasnica malog, ali raskošnog OPG-a na kojemu, na tradicionalan način, uzgajaju preko 50 različitih kultura.

Tijekom godine uspijevaju uzgojiti preko 50 različitih kultura

"Na našem OPG-u, od sjemena do ploda uzgajamo povrtne kulture bez korištenja umjetnih gnojiva te sintetskih insekticida i pesticida. Tu je i voćnjak sa starim, autohtonim sortama voćki. Tijekom godine uspijevamo uzgojiti preko 50 različitih kultura, od začinskog bilja pa do manje poznatih biljaka, poput čička, daikona i potočarke. Shvatili smo da odsutnost specijalizacije uvelike pridonosi prirodnoj bioraznolikosti ekosustava, koji živi u harmoniji s našim povrtnim kulturama, a i naši kupci su zadovoljni, jer sve mogu nabaviti na jednom mjestu“, kaže naša sugovornica, koja na imanju zapošljava jednu radnicu, a u svemu joj pomažu suprug Velimir te djeca Valerija, Valentino i Vilim

Ističe kako je rad na polju svakodnevan i vrlo intenzivan te iziskuje mnogo znanja, ali i fizičke snage. Plodove tog rada, stoga, itekako cijene te hranu ne bacaju. "Kako bismo minimalizirali količinu bačene hrane, višak voća i povrća prerađujemo u zimnicu, isključivo  po tradicionalnoj recepturi, a dio redovito doniramo potrebitima. Plodovima koji su oštećeni hranimo svoje koze i perad, od kojih nadalje dobivamo stajsko gnojivo, dok sav organski otpad pretvaramo u kompost, koji koristimo za uzgoj sadnica. Na taj način zatvaramo naš mali ciklus proizvodnje“, kaže Mirjana.

Jedinima u općini projekt je prošao na natječaju za tip operacije 6.3.1. 

Svoj je projekt, 2017. godine, vlasnica OPG-a prijavila na Natječaj za tip operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” Programa ruralnog razvoja, a sredstva koja je dobila bila su joj pravi vjetar u leđa.

"Našem je gospodarstvu, jedinom na području općine, projekt odobren te smo dobili 111.600 kuna bespovratnih sredstava, koja su namijenjena za proširenje plasteničke proizvodnje, sustava navodnjavanja, dobivanje eko-certifikata i nabavku motokultivatora. U skoroj budućnosti planiramo dalje zapošljavati i educirati svoje sumještane, kako bismo doprinijeli razvoju lokalne zajednice“, kaže naša sugovornica. 

Na pitanje o tome kako pronalazi kupce za svoje proizvode, opširno odgovara: "Proizvode većinom plasiramo u Zagreb, preko Grupa solidarne razmjene (GSR),  koje povezuju građane s malim proizvođačima voća i povrća. Na web stranici našeg OPG-a imamo i uslugu online košarica, a svaki naš kupac može pratiti povijest svojih narudžbi ili ih eventualno korigirati. Društvene mreže pokazale su se i kao odlična platforma preko koje kupce vodimo kroz čitav proces uzgoja hrane te tako točno znaju što završava na njihovom stolu. Na taj način jačamo ravnopravne partnerske odnose između kupaca i nas, kao proizvođača. U tradiciju polako ulazi i naša ˝Povrtna zabava˝ koju jednom godišnje organiziramo za sve naše kupce i njihove obitelji, s ciljem jačanja međusobnog povjerenja te dobivanja povratnih informacija o tome kako poboljšati našu uslugu. Uz besplatnu domaću hranu i piće, igre za djecu i odrasle, kupcima nudimo i obilazak našeg imanja te direktnu kupovinu naših proizvoda“, kaže nam vlasnica OPG-a.

Sinergija s prirodom

Dodaje kako sinergiju s prirodom upotpunjuje i 5 udomljenih mačaka, koje vrijednu obitelj svakodnevno prate u vrt. Mali, četveronožni vrtlari svojim ih nestašlucima uveseljavaju, čineći im ponekad naporne poslove mnogo lakšima pa optimizma, kada je riječ o planovima za budućnost, ovoj obitelji ne nedostaje.

Bioraznolikost njihova vrta 

"Uz proširenje proizvodnje, u budućnosti bismo se voljeli baviti i agroturizmom kako bismo u ljudima probudili svijest o važnosti brige za okoliš. Smatramo da je tradicionalna poljoprivreda iznimno važan faktor u očuvanju prirode, autohtonih kultura i prirodnih resursa te upravo iz tog razloga vjerujemo da i ovo što radimo na našem gospodarstvu ima mnogo dublji smisao“, poručuje vlasnica OPG-a.


Fotoprilog


Tagovi

Neduhal Mirjana Voće i povrće Tradicionalna proizvodnja Autohtone sorte Tip operacije 6.3.1. Ruralni razvoj


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/