Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Neduhal Mirjana
  • 27.02.2019. 07:30
  • Zagrebačka, Dubrava, Vrbovec

Na OPG-u Neduhal uzgajaju 50 kultura, od začinskog bilja do čička, daikona i potočarke

Višak voća i povrća prerađujemo u zimnicu, a dio doniramo. Plodovima koji su oštećeni hranimo svoje koze i perad, od kojih dobivamo stajsko gnojivo, dok sav organski otpad pretvaramo u kompost, koji koristimo za uzgoj sadnica. Na taj način zatvaramo naš mali ciklus proizvodnje, kaže Mirjana Neduhal čiji se OPG razvija i zahvaljujući prolasku na natječaju za tip operacije 6.3.1.

Foto: arhiva OPG Neduhal
  • 2.848
  • 650
  • 0

Na samo pedesetak kilometara od užurbanih zagrebačkih ulica, u Dubravi pored Vrbovca, nalazi se OPG čija vlasnica, Mirjana Neduhal, prkosi suvremenoj te čuva tradicionalnu proizvodnju voća i povrća. Otkrila je kako pridonijeti prirodnoj bioraznolikosti ekosustava te uspijeva uzgojiti više od 50 različitih kultura, od začinskog bilja, do čička, daikona i potočarke.

"Mala udaljenost našeg mjesta od metropole za posljedicu je imala masovni odlazak mladih u grad, no moja je obitelj odlučila ostati te blizinu Zagreba iskoristiti za pokretanje uspješnog posla. Ovdje, kod kuće. Život koji sam odabrala ostvarenje je mog četrdesetogodišnjeg sna i velike strasti prema vrtlarstvu koja je rođena još u srednjoj školi, kada sam se obrazovala za vrtlarskog tehničara. Još od tada u meni je rasla želja da jednog dana imam vlastito imanje“, prisjeća se Mirjana Neduhal, žena koja je godinama bila na rukovodećem položaju prvog ekološkog imanju u Hrvatskoj (Bio-Zrno d.o.o., op.a.), a 2016. je otvorila vlastiti OPG, čime je svoj četiri desetljeća sanjani san, konačno pretvorila u stvarnost. 

Bez umjetnih gnojiva, sintetskih insekticida i pesticida

"Radeći na prvom ekološkom imanju u Hrvatskoj imala sam sjajnu priliku, uz tadašnju vlasnicu Zlatu Nanić, koautorica knjige ˝Kolači za zdravlje˝, kroz praksu usvojiti vrijedna znanja o ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji hrane. Prepoznala sam tada i važnost tradicionalne poljoprivrede kao kulturnog i ekološkog bogatstva te sam odlučila, u polju iza naše kuće, na hektaru zemlje, pokrenuti obiteljski posao“, kaže vlasnica malog, ali raskošnog OPG-a na kojemu, na tradicionalan način, uzgajaju preko 50 različitih kultura.

Tijekom godine uspijevaju uzgojiti preko 50 različitih kultura

"Na našem OPG-u, od sjemena do ploda uzgajamo povrtne kulture bez korištenja umjetnih gnojiva te sintetskih insekticida i pesticida. Tu je i voćnjak sa starim, autohtonim sortama voćki. Tijekom godine uspijevamo uzgojiti preko 50 različitih kultura, od začinskog bilja pa do manje poznatih biljaka, poput čička, daikona i potočarke. Shvatili smo da odsutnost specijalizacije uvelike pridonosi prirodnoj bioraznolikosti ekosustava, koji živi u harmoniji s našim povrtnim kulturama, a i naši kupci su zadovoljni, jer sve mogu nabaviti na jednom mjestu“, kaže naša sugovornica, koja na imanju zapošljava jednu radnicu, a u svemu joj pomažu suprug Velimir te djeca Valerija, Valentino i Vilim

Ističe kako je rad na polju svakodnevan i vrlo intenzivan te iziskuje mnogo znanja, ali i fizičke snage. Plodove tog rada, stoga, itekako cijene te hranu ne bacaju. "Kako bismo minimalizirali količinu bačene hrane, višak voća i povrća prerađujemo u zimnicu, isključivo  po tradicionalnoj recepturi, a dio redovito doniramo potrebitima. Plodovima koji su oštećeni hranimo svoje koze i perad, od kojih nadalje dobivamo stajsko gnojivo, dok sav organski otpad pretvaramo u kompost, koji koristimo za uzgoj sadnica. Na taj način zatvaramo naš mali ciklus proizvodnje“, kaže Mirjana.

Jedinima u općini projekt je prošao na natječaju za tip operacije 6.3.1. 

Svoj je projekt, 2017. godine, vlasnica OPG-a prijavila na Natječaj za tip operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” Programa ruralnog razvoja, a sredstva koja je dobila bila su joj pravi vjetar u leđa.

"Našem je gospodarstvu, jedinom na području općine, projekt odobren te smo dobili 111.600 kuna bespovratnih sredstava, koja su namijenjena za proširenje plasteničke proizvodnje, sustava navodnjavanja, dobivanje eko-certifikata i nabavku motokultivatora. U skoroj budućnosti planiramo dalje zapošljavati i educirati svoje sumještane, kako bismo doprinijeli razvoju lokalne zajednice“, kaže naša sugovornica. 

Na pitanje o tome kako pronalazi kupce za svoje proizvode, opširno odgovara: "Proizvode većinom plasiramo u Zagreb, preko Grupa solidarne razmjene (GSR),  koje povezuju građane s malim proizvođačima voća i povrća. Na web stranici našeg OPG-a imamo i uslugu online košarica, a svaki naš kupac može pratiti povijest svojih narudžbi ili ih eventualno korigirati. Društvene mreže pokazale su se i kao odlična platforma preko koje kupce vodimo kroz čitav proces uzgoja hrane te tako točno znaju što završava na njihovom stolu. Na taj način jačamo ravnopravne partnerske odnose između kupaca i nas, kao proizvođača. U tradiciju polako ulazi i naša ˝Povrtna zabava˝ koju jednom godišnje organiziramo za sve naše kupce i njihove obitelji, s ciljem jačanja međusobnog povjerenja te dobivanja povratnih informacija o tome kako poboljšati našu uslugu. Uz besplatnu domaću hranu i piće, igre za djecu i odrasle, kupcima nudimo i obilazak našeg imanja te direktnu kupovinu naših proizvoda“, kaže nam vlasnica OPG-a.

Sinergija s prirodom

Dodaje kako sinergiju s prirodom upotpunjuje i 5 udomljenih mačaka, koje vrijednu obitelj svakodnevno prate u vrt. Mali, četveronožni vrtlari svojim ih nestašlucima uveseljavaju, čineći im ponekad naporne poslove mnogo lakšima pa optimizma, kada je riječ o planovima za budućnost, ovoj obitelji ne nedostaje.

Bioraznolikost njihova vrta 

"Uz proširenje proizvodnje, u budućnosti bismo se voljeli baviti i agroturizmom kako bismo u ljudima probudili svijest o važnosti brige za okoliš. Smatramo da je tradicionalna poljoprivreda iznimno važan faktor u očuvanju prirode, autohtonih kultura i prirodnih resursa te upravo iz tog razloga vjerujemo da i ovo što radimo na našem gospodarstvu ima mnogo dublji smisao“, poručuje vlasnica OPG-a.


Fotoprilog


Tagovi

Neduhal Mirjana Voće i povrće Tradicionalna proizvodnja Autohtone sorte Tip operacije 6.3.1. Ruralni razvoj


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]