Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Lukač
  • 28.09.2021. 14:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na OPG-u Lukač glavni herbicid u proizvodnji povrća je - motika

Svoje proizvode uzgajaju na tradicionalan način s puno ručnog rada te prodaju na osječkoj tržnici gdje imaju stalne kupce.

Foto: Printscreen
  • 1.616
  • 61
  • 0

"Imali smo zemlju i počeli pomalo raditi na njoj. Nisam bila zaposlena, a tu su djeca koju moraš školovati. Da ne volim ne bih to radila“, prisjetila se Janja Lukač zbog čega se odlučila još prije 50-tak godina baviti proizvodnjom povrća. 

Danas se njihov OPG može pohvaliti raznovrsnom ponudom, od mrkve, peršina, salate do batata i raštike. 

U cijelom poslu pomaže joj sin Damir koji se s radom na zemlji upoznao još u djetinjstvu kada je pomagao svojim roditeljima. 

"Od osnovne škole, srednje do fakulteta. Prihvatio sam se toga, ukomponirao sam mamino iskustvo i znanje stečeno na fakultetu i rezultati su tu“, kazao je sugovornik. 

Svoje proizvode uzgajaju na tradicionalan način s puno ručnog rada tako da je, u šali voli reći Damir, motika glavno sredstvo, odnosno alat u borbi protiv korova. "Ona je glavni herbicid u proizvodnji“, ističe dodajući kako iako nemaju certificiranu ekološku proizvodnju smatra da spadaju u ekološke proizvođače s obzirom na to da ne koriste nikakve kemikalije. 

Tradicionalni način uzgoja

Rezultati ovog uspješnog poslovanja najbolje se mogu vidjeti u izreci mame Janje koja kaže "imamo svega po malo, odnosno onoliko koliko kupci u određenom trenutku trebaju."

Što se tiče prodaje na tržnici, Damir kaže da na nju idu po zimi dokle god ima robe. "Imamo svoje mrkve, peršina, kelja, ali i batat, tikve i neku robu koja je uskladištena i koju iznosimo cijelu zimu dok ju ne prodamo. A kada to završimo onda već dolaze prve rotkvice, mladi luk, salate i onda sve ispočetka“, objašnjava. 

Svoje proizvode pažljivo čiste i pripremaju za tržnicu na kojoj imaju stalne mušterije. 

A bez obzira koliko ga vole, uzgoj povrća težak je i pomalo rizičan posao, naglašava gospođa Janja.   

"Kopa se svaki dan koliko stigneš i riskiraš hoće biti ili neće. Naiđe nevrijeme pa moraš raditi od jutra do sutra“, kaže ova 80-godišnjakinja kojoj je draže, kako naglašava, provoditi vrijeme u bašči nego kod kuće. 


Tagovi

OPG Lukač Damir Lukač Janja Lukač Uzgoj povrća Tradicionalan način Eko proizvodnja


Autor

Saša Uranjek

Više [+]

Diplomirao i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u radu na produkciji televizijskog programa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]