Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 10.05.2017. 12:00

Mineri lista - mali kukci koji uzrokuju velike štete

Mineri lista su velika grupa kukaca, a štete izazivaju ličinke koje žive u tkivu lista. Javljaju se svake godine, a posebno su ugroženi monokulturni usjevi.

Foto: Bigstockphoto/sebasb
  • 2.087
  • 98
  • 0

Mineri lista su velika grupa štetnih kukaca koju čine brojne vrste, a svima je zajedničko ličinke žive u unutrašnjosti lista, između gornje i donje epiderme.

U ovu grupu se ubrajaju predstavnici različitih rodova: dvokrilci - Diptera, leptiri - Lepidoptera, tvrdokrilci - Coleoptera i opnokrilci - Hymenoptera. U monokulturama, suvremenim voćnjacima i usjevima ratarskih kultura, povrća, ljekovitog bilja, mineri lista mogu nanijeti velike štete.

U prošlosti mineri lista nisu bili značajni štetnici. Njihovom širenju su doprinijeli plantažni voćnjaci i velika primjena insekticida. Za razliku od ostalih kukaca, ličinke minera lista su zaštićene od tretmana jer se nalaze u unutrašnjosti lista. Istovremeno, kukci koji su prirodni neprijatelji minera lista (predatori, paraziti) su bili izloženi insekticidima i smanjivala se njihova brojnost. Sve to je dovelo do rušenja biološke ravnoteže i ekspanzije minera lista.

Biljke na čijim listovima uočimo ličinke minera lista su izložene iscrpljivanju, pada im imunitet i zbog toga su podložne pojavi bolesti i napadu drugih štetnika.

Štete uzrokuju ličinke koje u tkivu lista voća, povrća i drugog bilja prave kanale čija dužina, širina, oblik i boja ovise o vrsti. Za neke vrste je karakteristično da ličinke cijeli život ne provode u unutrašnjosti lista već napuštaju list i nastavljaju ishranu listom ili drugim biljnim organima. Kanal koji ličinka napravi naziva se mina i njen oblik, veličina, prisutnost izmeta larve, boja, položaj na listu mogu nam poslužiti u determinaciji o kojoj se vrsti minera lista radi. Kada se list sa minom osvijetli možemo vidjeti ličinku u unutrašnjosti lista. Oblik ličinke, kao i mine, je karakterističan za vrstu.

Ličinke čine štete

Odrasli kukci su malih tjelesnih dimenzija, a ženke jaja odlažu sa donje strane lista. Tek ispiljene ličinke se ubušuju u tkivo lista i svojom ishranom čine štete koje se manifestiraju u smanjenju asimilacijske površine lista. Ličinke mogu izazvati i potpun gubitak listova napadnute biljke. Biljke na čijim listovima uočimo ličinke minera lista su izložene iscrpljivanju, pada im imunitet i zbog toga su podložne pojavi bolesti i napadu drugih štetnika.

Rast napadnutih biljaka se usporava ili potpuno zaustavlja. Obujam šteta ovisi o intenzitetu napada, vrste štetnika, vrste napadnute biljke, faze u kojoj se biljka nalazi. Višegodišnje biljke su nakon jakog napada podložnije smrzavanju tokom zime, smanjuje se zametanje rodnih pupoljaka, a time i rodnost. Neke vrste oštećuju i pupoljke, cvjetove i plodove.

Suzbijanje štetnika iz ove grupe je otežano zato što se štete primjećuju tek kad se ličinka ubuši u tkivo lista, a ličinka je zaštićena u tkivu lista.

U jednom listu se može naći veći broj ličinki, čak različitih vrsta. Kako vegetacija odmiče intenzitet napada se povećava. Determinaciju je najlakše obaviti pregledom mina na listu. Miner džapastih mina, miner lista rajčice i miner okruglih listova su neki od predstavnika ove grupe štetnika.

Miner džepastih mina

Callisto denticulella se vrlo često javlja na starim i zapuštenim stablima jabuke. Tijekom godine ima dvije generacije. Larva pravi minu na licu ili naličju lista. Prepoznaje se po izgledu koji podsjeća na foliju koja je zalijepljena na površinu lista i koja s vremenom postaje tamnija zbog izmeta ličinke. U drugom dijelu razvoja ličinka će napustiti minu i povija list formirajući džep. Vrsta prezimljava kao lutka u smeđem kokonu u pukotinama kore, pod korom ili u džepu savijenog lista.

Lisni miner rajčice

Tuta absoluta je noviji štetnik poznat i pod nazivima južnoamerički miner rajčice, moljac rajčice. Izuzetno opasan štetnik. Jedna ženka može položiti 250 jaja. Razvojni ciklus traje oko mjesec dana ovisno o temperaturi. Ličinka čini štete na svim dijelovima biljke. Napada: stablo, lisnu dršku, lostove, cvijet, peteljku ploda, plod. Mine su prozirne i u njima se uočava izmet ličinke. S vremenom tkivo mine nekrotizira.

Miner okruglih mina

Leucoptera scitella najčešće napada jabuku, ali je prisutan na listu kruške, dunje, gloga, višnji i trešnji. Prepoznaje se po okrugloj, smeđoj mini sa koncentričnim krugovima. Na istom listu može biti više mina. Ovisno o vremenskim ivjetima može imati od dvije do četiri generacije.

Mjere zaštite

Prisutnost i brojnost lisnih minera se može pratiti vješanjem žutih ljepljivih ploča. Na ovaj način se može vršiti i suzbijanje odraslih jedinki minera lista.

Suzbijanje štetnika iz ove grupe je otežano zato što se štete primjećuju tek kada se ličinka ubuši u tkivo lista, a ona je zaštićena u tkivu lista.

Mjere suzbijanja su različite. U toku vegetacije sakupljati listove na kojima primjetimo mine i uništiti ih spaljivanjem. Tijekom jeseni sakuplja se opalo lišće, struže se stara, ispucala kora. Plitkim prekopavanjem površine zemljišta uništavaju se vrste koje prezimljavaju u plitkom površinskom sloju.

U sjetvi i sadnji poštovati plodored. Saditi biljke koje svojim mirisom tjeraju odrasle jedinke. Koristiti feromonske klopke ili klopke koje su kombinacija svjetlosnih i feromonskih klopki. Puštanje u prirodu ili zatvoren prostor parazitske kukce.

Koristiti prirodne insekticide tijekom leta odraslih kukaca. Možemo koristiti prirodne insekticide na bazi neem-a, ljute paprike, buhača i druge.

Za suzbijanje ličinki se koriste preparati koji u sebi sadrže bakteriju Baccilus thuringiensis. Prilikom ubušivanja ličinke u list ova bakterija dolazi u probavni trakt ličinke i izaziva njezino uginuće.

Foto: Bigstockphoto/sebasb95


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.