Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 23.05.2014. 10:50

Ljubičasta mrkva iz eko plastenika

I dok su ostalim povrtlarima vremenske neprilike zadale velike probleme, potopile polja i uništile usjeve, ovom poljoprivredniku povrće je ostalo na sigurnom - ispod plastenika, a boja mrkve tu nije nužno - narančasta! Bijela, žuta i ljubičasta mrkva posebno su zainteresirale kupce.

Foto: depositphotos.com
  • 2.035
  • 104
  • 0

I dok su ostalim povrtlarima velike kiše, tuča i led zadali velike neprilike, potopile polja i uništile usjeve, ovom poljoprivredniku povrće je ostalo na sigurnom - ispod plastenika. Osječko-baranjska županija sve je zapaženija po broju povrtlara i voćara koji hranu proizvode u skladu sa strogim zakonskim propisima eko proizvodnje. Među tom, sve brojnijom obitelji, je i Ivica Černi iz Valpova koji u svom plasteniku u kontroliranim uvjetima vlage i temperature, cijele godine proizvodi povrće, a sustavno uvodi i inovacije. Tako će iz Valpova uskoro do kupaca stići i ljubičasta mrkva. Pozitivan je ovo primjer uzme li se u obzir kako domaći proizvođači uspiju proizvesti voća i povrća tek za 20 posto tržišta. Plastenik ima dvije stijenke između kojih je prirodni izolator - zrak tako da se u zimskim uvjetima stvara razlika u temperaturi od sedam stupnjeva (zimi je uvijek u plusu), a pruža i fizičku zaštitu. Zimi grije, ljeti hladi, a prostire se na 500 m2.

Tu su zimske sorte salate, peršun, matovilac, naglasak je na zimskoj proizvodnji kada na tržištu nema povrća, a njihovi proizvodi iz plastenika tada postižu i najveću cijenu. "Vremenski uvjeti se mijenjaju, kako vidimo ovisimo o klimatskim faktorima koji su sve nestabilniji. Pogodile su nas poplave, obilne kiše, no uzgoj u plasteniku pruža nam sigurnost i štiti povrće od svih vremenskih neprilika. Odlučili smo se na ekološku proizvodnju jer i sami preferiramo zdraviju hranu bez kemijskih preparata, a pretpostavljam da i drugi ljudi žele znati što jedu. Postoje i eko zaštitna sredstva i sredstva za prihranu, organskog tipa. Koristimo Humusal, eko gnojivo za povećanje prinosa, čiji je tvorac naš susjed. Zadržava i puno vlage oko biljaka pa time one postižu svoj maksimum rasta, ali na potpuno prirodan način. Povrtlarska proizvodnja zahtijeva puno više rada, naročito ekološka, tu su plijevljenje, okopavanje, dakle striktno fizički rad, ali to nam čini samo zadovoljstvo. Kako je kriza u Slavoniji odnijela mnoga radna mjesta, nisam htio ostati u moru nezaposlenih pa sam se prije tri godine krenuo baviti uzgojem povrća."

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Plastenik Ivica Černi Povrće Eko mrkva Peršun Matvilac Salata Kontrolirani uvjeti Uzgoj povrća Humusal Eko gnojivo Eko zaštita Izolator Vlaga Temperatura Zimska proizvodnja Valpovo


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs