Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisne uši
  • 26.05.2019. 10:30

Lisne uši kontrolirajte pomoću biljaka, kukaca i ptica

Osim prirodnih pripravaka kojima možete tretirati svoje bilje, odlični saveznici u suzbijanju uši mogu biti druge biljke, insekti i ptice.

Foto: WikimediaCommons/Wlodzimierz
  • 2.539
  • 146
  • 0

Jedna od posljedica vlažnog vremena je i velik broj lisnih uši koje su pored napasnih puževa okupirale vrtove. Ove štetnike pronalazimo na različitim biljnim vrstama, od povrća i ljekovitog i ukrasnog bilja, preko voćaka do drveća i grmlja. 

Brzo se razmnožavaju i imaju veliki broj generacija što je jedan od razloga njihove velike prisutnosti. 

Hrane se na mladim i sočnim dijelovima biljaka kojih je u ovo doba godine napretek, a štetu prave sisajući biljno tkivo zbog čega se biljke deformiraju, fiziološki slabe i propadaju. Osim toga, izlučuju mednu rosu što dovodi do pojave gljivice čađavice. 

Biljne uši prenose i različite virusne bolesti. 

Osim prirodnih pripravaka kojima možete tretirati svoje bilje, odlični saveznici u suzbijanju uši mogu biti druge biljke, insekti i ptice. 

Prirodnim metodama protiv biljnih uši

Lisne uši su se pojavile ovoga proljeća i u mom vrtu Na blitvi, boraču i na osjaku. Za blitvu i borač sigurno znate što je. A osjak? Osjak (Cirsium) je zeljasta biljka iz porodice glavočika. Mi ju zovemo još i boca jer ima bodljikave listove i teško ju je iskorijeniti sa zemljišta. No, primjetila sam kako su se na nekoliko ovih biljaka osjaka naselile uši. Također, u čitavom vrtu naišla sam na puno bubamara koje se hrane biljnim ušima pa s tih nekoliko stabljika blitve uši ne skidam, a ostavila sam i dosta osjaka na kojima su uši kako bi ih lokalizirala na ta mjesta. 

Druge biljke koje privlače uši su loboda, dragoljub, grah i mnoge cvjetnice. Dakle, nemojte počupati svu lobodu koju možete također koristiti u pripremi variva i juha. 

Druge biljke koje su napadnute tretirajte prirodnim pripravcima. 

Također, u vrtu možete posaditi biljke repelente koje svojim mirisom odbijaju biljne uši, a to su korijander, neven, češnjak i crveni luk, dalmatinski buhač, lavanda. Posadite ih po rubovima gredica i između redova. 

Kao što sam već spomenula, bubamare su prirodni neprijatelji biljnih uši, a osim njih, tu su i drugi insekti kao što su osolike muhe, grabljive stjenice, mrežokrilci te parazitske osice. Zato nemojte propustiti izgraditi hotele za korisne insekte. 

Ptice se također hrane biljnim ušima zato će vam sjenice, vrapci, male grmuše i druge male ptice biti veliki pomoćnici. Da biste ih privukli u svoj vrt ili voćnjak, postavite im kućice, hranilice i pojilice koje će ondje biti tijekom cijele godine. Također, na kraju sezone im ostavite pokoju korovsku biljku čijim će se sjemenkama hraniti. 

Zašto ujesen ne treba čupati korov u vrtu?

Ukoliko želite imati ekološki vrt, uvijek imajte na umu da sva ova bića imaju svoje mjesto u njemu i da je nemoguće i nepotrebno sve ih istrijebiti. 


Tagovi

Lisne uši Suzbijanje Kontroliranje Osjak Štetnik Ptice Insekti Prirodne metode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]