Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvasac u vrtu
  • 23.07.2019. 07:30

Kvasac - odlično gnojivo za plodonosno bilje

Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani bilja jer potiče njihov rast. Ubrzat će cvjetanje i sazrijevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja rajčica, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog bilja, ali i cvijeća.

Foto: Depositphotos/macor
  • 34.226
  • 1.373
  • 0

Temperaturna kolebanja, česte padaline, previsoke temperature nikako ne idu na ruku biljkama, a onda i povrćarima ove godine. Kako bi se izborile s različitim bolestima, najvažnije je dobro ih nahraniti i podići im imunitet. 

Kvasac je odličan pomoćnik u prihrani bilja jer potiče njihov rast. Ishrana bilja kvascem je učinkovita u svim fazama razvoja, iako je najbolje primijeniti ga prilikom sadnje jer jača korijenov sistem. Također, ubrzat će cvjetanje i sazrijevanje ploda pa se često koristi kod uzgoja rajčice, paprike, krastavaca, tikvica i drugog plodovitog bilja, ali i cvijeća. 

Odaberite pravo gnojivo za vaše biljke

Kvasac sadrži mnoštvo minerala, a za istaknuti su dušik i fosfor, ali i enzima što u tlu aktivira djelovanje dobrih bakterija.

Postupak pripreme: 1 kg svježeg kvasca i 3-4 žlice šećera razmutite u 1 l tople vode ili mlijeka. Pazite da voda nije pretopla jer će uništiti gljivice. Ostavite da smjesa nabuja (oko 2 sata). Tada razrijedite s 50 litara vode. 

U slučaju da koristite suhi kvasac, 10 grama kvasca i nekoliko žlica vode razrijedite u 10 litara tople vode. Ostavite da nabuja te razrijedite u 50 litara vode. 

Tijekom proljeća i ljeta ovo gnojivo koristite svakih 15 dana. Tijekom jeseni i zime (u plasteniku ili kod sobnog cvijeća), koristite svakih mjesec dana. 

Treba imati na umu da tlo zalijevano ovom otopinom gubi značajnu količinu kalcija i kalija pa s vremena na vrijeme dodajte ove minerale u tlo, a što možete učiniti pepelom od drveta. 

Primjena pepela drveta za popravak tla i gnojidbu

Svaki puta napravite svježu količinu ovog gnojiva. 


Tagovi

Kvasac u vrtu Gnojivo od kvasca Prirodno gnojivo Omjer Priprema Kvasac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.