Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 13.08.2013.

Kupinovo eko-vino iz Slavonije

Kupinovo ekovino Dorkić uskoro će se naći u obiteljskim restoranima na Jadranu.

Foto: Ivan Korov
  • 2.168
  • 157
  • 0

Darko Dorkić iz Marijanaca oduvijek se htio baviti vinarstvom, a kako je dio Slavonije gdje živi nepovoljan za proizvodnju vinove loze - svoj je životni san pokušao ostvariti sadnjom kupine i proizvodnjom kupinovog vina. Na dva hektara zemlje, podigao je kupinjak iz kojega ove godine planira dobiti desetak tona ploda, a na godinu i dvostruko više. Zbog izvanrednih nutritivnih i zdravstvenih svojstava, kupina je sve više na cijeni. Kako je naveo za Glas Slavonije, "ekološki uzgoj težak i mukotrpan posao koji povlači mnoge rizike".

"Naime, kupina koja je na glasu kao vrlo otporna, praktički korovska biljka, koja se u prirodi sama brzo širi, u monokulturi je podložna bolestima, plodovi su osjetljivi na izravno izlaganje suncu, a jednogodišnji izboji na izmrzavanje, koje mi je protekle godine načinilo gotovo stopostotnu štetu. Ekstremno visoke temperature ovoga ljeta, unatoč stalnom navodnjavanju, jednostavno su spalile dio plodova, a dio je prisilno sazrio i nije pogodan za preradu", rekao je Dorkić, no ipak s dozom optimizma.

Optimizam je kako kaže, i opravdan, budući da je dobrom kombinacijom sorti - boysen, thornfree i čačanka - već sada ostvario zapažene rezultate u proizvodnji vina, čiji tehnološki dio prati Prehrambeni fakultet iz Osijeka.

Kako bi upotpunio proizvodnju koja je sada već postala pravi obiteljski posao, Dorkić je preko IPARD programa pribavio najsuvremeniju opremu za proizvodnju, čuvanje i pakiranje vina, koja zajedno s objektom vrijedi približno 800.000 kuna. Uz hlađene inox bačve kapaciteta 16.000 litara, nabavljena je kompletna linija za prešanje, punjenje i pakiranje.

Dorkić ističe kako mu je u investiciji mnogo pomogao HBOR, jer je dobio kredit s kamatom od samo jedan posto, na dvije godine počeka i otplatom od deset godina. Završetkom projekta krajem mjeseca očekuje povrat od 50 posto uloženih sredstava

"Najveći problemi nisu u proizvodnji, nego u tržištu koje još uvijek nije spremno prihvatiti veće količine kvalitetnih voćnih vina, dijelom zbog krize, ali i zbog inertnosti u promoviranju i brendiranju vrhunskih alkoholnih i desertnih pića" smatra Darko Dorkić, koji će svoje vino, već prisutno u trgovinama zdrave hrane, kao originalni ekološki proizvod pokušati ponuditi manjim domaćim restoranima na Jadranu.

Foto: Ivan Korov


Tagovi

Kupine HBOR Eko vino Proizvodnja vina Darko Dorkić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.