Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 16.03.2020. 07:30

Kukci pomažu: Zbog oštećenih listova dokazana bolja kvaliteta plodova?

Koristeći jagode kao pokusnu kulturu istraživači su oštetili listove tog voća kako bi izazvali stres sličan ugrizu štetnika, zatim su proučavali proizvodnju fitokemikalija u plodovima.

Foto: JumpStory
  • 1.153
  • 73
  • 0

Teksaški znanstvenici su otkrili kako kukci oštećivanjem lista voća i povrća pogoduju njihovoj otpornosti. Utvrdili su kako reakcije stresa stvorene kod biljaka pokreću porast antioksidativnih spojeva prije branja, što ih može učiniti zdravijima za ljudsku upotrebu.

"Mnoge studije u prošlosti imale su sličnu ideju, ali istraživanja nisu pokazala razlike", rekao je za agrilifetoday Luis Cisneros-Zevallos, doktor za hortikulturu i hranu na koledžu Station koji je ujedno i glavni istraživač studije koja se bavi ovom kontroverzom. "U našoj studiji dokazali smo da oštećeni listovi biljaka poput ozljeda uzrokovanih insektima daje zdravije ekološe voće", dodao je istraživač. 

"Već je postojala ideja o tome kako kukci prisutni u ekološkom uzgoju mogu izazvati stres u biljkama i povećati antioksidacijske spojeve", rekao je Cisneros-Zevallos. "Međutim, ta hipoteza ili koncept nikada do sada nisu testirani. Zato smo mi oponašali štetu koju nanose štetnici."

Istraživanje provedeno na jagodama

Istraživači su proveli studiju na jagodama (Fragaria x ananassa). Nekoliko dana prije ubiranja plodova primijenili su različite načine i razine ranjavanja lišća. Rupice na lišću su napravljene pomoću bušilica za papir, 7 i 14 dana prije berbe. Oštećenje je naneseno biljkama s potpuno razvijenim plodovima koji su bili 25% crveni, a svaka biljka je ubrana jedan do dva tjedna nakon primjene tretmana odabirom zrelih plodova koji su preko 80% crvene boje. Ubrani plodovi su ocjenjivani prema kvaliteti berbe mjerenjem fizikalno-kemijskih parametara.

"Otkrili smo kako je nekoliko gena povezano s translokacijom šećera i biosintezom fenolnih spojeva, prekomjerno izraženo u plodu jagode", rekao je dr. Facundo Ibanez, istraživač projekta povezanog s Institutom nacionalnih poljoprivrednih istraživanja iz Urugvaja.

Kukci mogu biti saveznici u proizvodnji 

"Ovo istraživanje pruža uvid i razumijevanje složenosti proizvodnje voća i povrća", rekao je Patrick Stover, doktor za poljoprivredu i znanost. "Buduće implikacije ovog istraživanja su uzbudljive i pokazuju kako istraživači rade na poboljšanju biljne proizvodnje i kvalitete hranjivih sastojaka i za proizvođače i za potrošače", nadodaje ovaj znanstvenik.

"Sve biljke imaju mogućnost reagiranja na okolišne uvjete aktiviranjem sekundarnog metabolizma kao dijela obrambenog ili kao dio procesa prilagodbe. Također mogu aktivirati i primarni metabolizam, koji će premjestiti izvor ugljika potreban za proizvodnju tih antioksidativnih spojeva“, objasnio je Cisneros-Zevallos.

Ekološka poljoprivreda bilježi rast

Zdravije uzgojeni proizvodi za prehrambenu industriju mogu biti u velikoj mjeri pokretačka snaga te privlačno ulaganje relevantnim dionicima. 

Hrvatska i Bugarska najviše povećale poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem

"Ekološka poljoprivreda posljednjih godina bilježi stalan rast i veću potražnju, a rezultati istraživanja imaju pozitivan i velik utjecaj na ekološku proizvodnju, poljoprivrednike i ostale industrije povezane s takvim proizvodima", kaže Cisneros-Zevallos. Općenito, povrće i voće iz ekološke proizvodnje sadrži veće količine antocijanina, flavonoida i karotenoida. 


Tagovi

Oštećenje listova Znanstveno istraživanje Znanstvena studija Uzgoj jagoda Insekti Antioksidansi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za točno tjedan dana, u četvrtak, 30. ožujka započinje jubilarni, 25. Međunarodni susret maslinara i uljara "Noćnjak", sadnjom spomen masline ispred hotela Bluesun u Tučepima. Prisjetimo se kako je to izgledalo prošle godine, u Supetru na B... Više [+]