Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krumpira
  • 29.05.2021. 16:30

Krumpirova zlatica: Pelin, češnjak i malč od gorušice kao pomoć u zaštiti usjeva

Najjednostavniji način zaštite usjeva je sakupljanje zlatica, no neke ih biljke tjeraju svojim mirisom, a postoje i brojni pripravci koji štite od njezina napada.

Foto: Martina Popić
  • 3.501
  • 270
  • 0

Zlatica krumpira (lat. Leptinotarsa decemlineata) najveći je štetnik na tom povrću. Može letjeti do 40 kilometara i odlična je u tome, unatoč zdepastom tijelu. Osim krumpira, štete čini i na rajčici i patlidžanu.

Svake godine vrlari vode bitku s ovim štetnim kukcem. Taj "stranac" nam je stigao iz Amerike odakle se raširio po cijelom svijetu. 

Čak i kada prvi put uzgajamo krumpir na nekoj površini, mogu se pojaviti u velikom broju. Kako su vrlo pokretne, mogu doletjeti u vaš vrt s udaljenih lokacija.

Pored toga, brzo se pilagođavaju datim klimatskim uvjetima, ali i primijenjenim insekticidima. Prezimljavaju odrasle jedinke u zemljištu i tijekom hladnog dijela godine dobro su zaštićene. Kada krumpir završi vegetaciju, tijekom kasnog ljeta i jeseni nastavlja se hraniti na rajčici, patlidžanu i ostalim divljim srodnicima.

Svakodnevno pregledajte usjeve

Ne postoji sorta ili hibrid navedenih povrtnih vrsta koji su otporni na nju. Utvđeno je da ženke teže polažu jaja na naličje listova koji su savijeni prema unutrašnjosti. Jaja su narančaste boje i nalaze se u grupicama na naličju lista. Ličinke se hrane lisnom masom, a stadij kukuljice prolaze u zemlji. Tijekom vegetacije može imati dvije do tri generacije ovisno od vremenskih prilika.

Postoje različiti načini zaštite usjeva. Najjednostavnije je sakupljanje i njihovo uništavanje gnječenjem ili spaljivanjem. S vizualnim pregledom nasada treba početi kada je temperatura zraka iznad 15°C jer tada postaje aktivna i izlazi iz tla.

Pregled se vrši svakodnevno, a zajedno s odraslim kukcima sakupljaju se i listovi na koje su ženke odložile jaja.

Zlatica ne voli dušik

Neke biljke ih tjeraju svojim mirisom, poput bijele djeteline, gorušice, mahuna, ali i kupusnjača. U borbi s krumpirovom zlaticom mogu nam pomoći i životinje koje ih koriste za hranu. Fazani, cvrčci, vrane, žabe, bubamare, pure jedu jaja, ličinke ili odrasle jedinke. Tako im smanjuju brojnost.

Postoje i brojni prirodni pripravci koji štite povrće od njezina napada. Češnjak, ljuta paprika, pepeo, gorušica mogu biti vrlo korisni u zaštiti uzgajanih biljaka.

Pritom, trebalo bi iskoristiti i osobinu zlatice da ne voli zemljište bogato dušikom. Zbog toga je mahunarke i djeteline posađene u blizini krumpira odbijaju.

Gorušica je korisna i za malčiranje

Mlade ličinke su najosjetljivije na pripravke od praha gorušice. Za ove namjene potrebno je 100 grama gorušice dodati u deset litara vode i dobro promiješati. Zatim se u otopinu doda 100ml devet postotnog octa ili malo sapuna za rublje.

Ta biljna vrsta može se i saditi u blizini krumpira, ali je možemo upotrijebiti za malčiranje kada procvjeta. Pored nje, može se iskoristiti i kopriva. Njene žarne dlačice smetaju zlatici i to joj smanjuje brojnost na malčiranoj parceli. Odrasla jedinka ne može se sakriti u zemlju zbog koprive koja peče. 

Češnjak je od velike pomoći kada je u pitanju zaštita usjeva od zlatice. Najbolji učinak ima kada je uzgajana biljka manja.

Krumpirova zlatica brzo razvija otpornost na insekticide - koje mjere koristiti?

Od pelina se priprema sredstvo koje je efikasno u suzbijanju ličinki štetnika u početnim fazama razvoja. Za uklanjanje velikih ličinki i odraslih insekata, neophodna je veća koncentracija pelina u otopini.

Priprema se tako što se 250g lišća navedene biljke prelije sa vrelom vodom i ostavi dva do tri sata. Kako bi se pojačala učinkovitost sredstva, u smjesu dodati jednu šalicu pepela. Nakon što odstoji, doda se još vode. Ukupna količina trebala bi biti deset litara. Ovo sredstvo je djelotvorno protiv mladih ličinki.

Pripravci se mogu pripremati i od pojedinačnih biljaka, ali i od raznih kombinacija. Tako možemo kombinirati pelin i češnjak, pelin i ljute paprike. Također se dobro uklapaju i češnjak, pelin i ljute papričice. 


Tagovi

Suzbijanje krumpirove zlatice Štetnici krumpira Krumpirova zlatica Prirodni pripravci Sakupljanje zlatice Pregled usjeva Malčiranje Lišće pelina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]