Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dizajnerski kokošinjac
  • 25.04.2021. 09:00
  • Zagrebačka, Rakov Potok

Kokošvaroš: U prvom kokošjem gradu u Hrvatskoj nesilice žive bez stresa

Naše kokice žive prirodnim načinom života, bez stresa, jedu sto posto ekološku hranu, a posebnu pozornost pridajemo njihovoj dobrobiti, kaže vlasnik Željko Franja.

Foto: Ervin Husedžinović/Ž. Franja
  • 8.527
  • 815
  • 0

U Rakovu potoku u blizini Samobora smjestilo se jedinstveno naselje "Kokošvaroš"- farma za ekološki uzgoj peradi. Pomno arhitektonski osmišljen kokošinjac prostire se na 2.500 četvornih metara, a u njemu se slobodno kreće 400 nesilica koje nesu organska jaja.

"Kad smo počeli razmišljati o uzgoju kokica, prva varijanta je bila ekološki uzgoj na domaći način, ali smo brzo shvatili da je to totalno neisplativo, pa smo se okrenuli znanstvenom pristupu, povezali se s Veterinarskim fakultetom, odredili hranidbu uz koju kokice bolje nesu, kupili one s najjačom nesivosti i produljili trajanje dnevnog svjetla“, kaže Željko Franja, vlasnik ove inovativne farme koja prima i zainteresirane posjetitelje.

Nema gužve u kokošinjcu

Točno su odredili površinu koju svaka nesilica treba imati, pa tako imaju četiri grupe od četiri kokošinjca u kojem spava po 25 kokica. Kućice od jelova drva koje stoje na željeznim stupovima, imaju po 25 kvadrata, čime je osiguran natkriveni vanjski prostor za hranjenje i zaštitu od nevremena. Uz njih, svakoj nesilici osigurano je i šest kvadrata u dvorištu, gdje slobodno pasu travu i traže crviće.

Jedinstvena farma u Hrvatskoj

Drže se svih propisanih higijenskih uvjeta, redovito se čiste koci, a posebno paze da turisti nemaju dodira s kokicama, da se ne kontaminira prostor u kojem one borave. Kako bi se omogućio pristup posjetiteljima, ove za sada jedine takve farme u Hrvatskoj, osmislili su javnu ulicu kojom je stvoren centralni prostor koji je u neposrednom vizualnom kontaktu s kokošinjcem, ali bez ometanja njegove osnovne funkcije. Središnja zona namijenjena je turistima, dok su okolne zone namijenjene isključivo (lagodnom) životu peradi.

"Naše kokice žive prirodnim načinom života, bez stresa, jedu sto posto ekološku hranu, od koje je najmanje 60 posto vlaknaste, a posebnu pozornost pridajemo njihovoj dobrobiti", kaže Franja te ističe da im ne reže kljunove.

Inače se ta metoda koristi u kaveznom uzgoju nesilica kako bi se smanjilo međusobno ozljeđivanje kokoši do kojeg često dolazi u neprirodno skučenim, odnosno pretrpanim uvjetima intenzivnih farmskih postrojenja. Ali Kokošvaroš nije takva farma. Njen vlasnik kontinuirano uvodi inovacije, među kojima su posebno važne solarne lampe zahvaljujući kojima je nesilicama produljen dan, pa tako imaju čak 16 sati dnevnog svjetla.

Slobodni uzgoj nesilica sa sobom nosi i određene rizike, posebice sa zdravstvenoga aspekta. Željko, srećom, do sada nije imao takvih problema. Kokice se redovito cijepe, a u četiri godine proizvodnje na farmi nisu imali nikakve potrebe za intervencijom. Kada je riječ o ekološkoj proizvodnji nadzor je vrlo važan. "Kontrolna tijela su izrazito stroga što ja poštujem", kaže vlasnik.

Impresivno zdanje vlasnika Željka Franje 

Smatra kako je izrazito važno educirati ljude o ekološkom uzgoju, pogotovo one najmlađe, koji kroz zabavne priče otkrivaju svijet domaćih životinja. U Kokošvaroši nalazi se Kokarodilište i Pileći vrtić, a kao pravi (mikro) grad koji ima Aveniju Kukuruza, trgovinu Chick Boutique, međunarodni Kokakoledž, Trg Zlatne koke i Trg Prvog jajeta s dva spomenika – Mami Koki i Jajetu Drozda. Upravo su školska djeca česti gosti na njegovoj farmi, ali pandemija koronavirusa privremeno je zatvorila svoja vrata za radoznale posjetitelje.

Znanje će rado podijeliti

U suvremeno ekološko naselje u Rakovom Potoku, gdje je nekoć svaka kuća imala svoje nesilice, Željko je investirao pola milijuna kuna, a koristio je i sredstva EU fondova za kupnju zemljišta te županijske potpore koje su bile na raspolaganju. Posebnu poruku uputio je svima onima koji razmišljaju o prelasku na slobodni uzgoj nesilica i kaže da će svoje znanje rado podijeliti.

"Mi smo prošli tu kalvariju, zašto da je prolazi netko drugi. Na tržištu će se uvijek pojavljivati novi proizvođači, a svi moramo naći svoje mjesto na tržištu, biti u kontaktu i bolje komunicirati s lokalnom, županijskom i državnom upravom - da nam pomognu da što više ljudi krene u ovu proizvodnju, pa da naša država postane zelena priča“, zaključio je Željko Franja.

Pogledajte više u video prilogu: 


Fotoprilog


Tagovi

Slobodni uzgoj nesilica Organska jaja Eko kokošinjac Fotonaponski moduli Nastambe za nesilice EU fondovi Željko Franja


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.