Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje krtica
  • 10.03.2019. 12:00

Koje biljke svojim mirisom tjeraju krtice?

Mnoge biljne vrste imaju miris koji je neugodan za krtice. Repelentne biljke ne djeluju brzo, ali je njihova primjena laka, ekonomična i djeluju dekorativno u vrtovima.

Foto: Pixabay/Tabble
  • 15.757
  • 772
  • 0

Krtice su osjetljive na mirise, a mnoge biljke imaju miris koji je nepodnošljiv za njih. Ovu mjeru borbe protiv prisustva krtice treba shvatiti kao preventivnu i dodatnu mjeru, a nikako kao osnovno sredstvo u tjeranju krtice iz vrta ili voćnjaka.

Mnogobrojne biljne vrste će nam pomoći da naš vrt postane neprivlačan za krtice. Zbog njihovog mirisa krtice će radije odabrati okolne površine na kojima ne rastu ove biljke. U tu svrhu će nam pomoći povrtne vrste, ljekovite i začinske biljke, ukrasne biljke. Čili paprike, limun, bazga, narcis, biber, češnjak, grah, bob, pasji jezik, mlječika krtičarka, kockavica, cimet, crni ribiz i mnoge druge biljke se mogu iskoristiti da svojim mirisom otjeraju ili spriječe naseljavanje krtica u našem vrtu.

Biljke repelenti sigurnu nisu efikasne poput nekih drugih metoda, ne djeluju brzo, ali je njihova primjena laka, ekonomična, djeluju na druge štetnike (nematode, voluharice) i poboljšavaju estetski dojam cijelog vrta.

Češnjak i ukrasni luk

Miris češnjaka je pravi pomoćnik u borbi protiv mnogih štetnika. Krtice nisu izuzetak među štetnicima. Što smo više posadili češnjaka po vrtu to on postaje manje privlačan za krtice i one izbjegavaju ovakve površine. Također, dobrim se pokazalo da se krupniji češnjevi češnjaka prerežu po pola i utisnu u zemlju na razmak do 5m. Ovu aktivnost treba često obnavljati.

Sitno narezan češnjak se može ubaciti u kanale ili rupe za sadnju. Ukrasni cvjetni luk se sadi okolo gredica i vrta.

Limun

Miris limuna je neugodan za krtice. Najjednostavnije je da se kore limuna preostale nakon cijeđena limunovog soka ubacimo u hodnik krtičnjaka i zatrpamo zemljom. Drugi način je da krpu ili papir namočimo sokom od limuna i na isti način zatrpamo u hodnik kojim prolazi krtica.

Miris ricinusa

Krtice ne podnose ni miris ricinusovog ulja. Pomiješajte 3 žlice ricinusovog ulja sa 1l vode. Ovom otopinom preliti krtičnjak ili natopiti krpu i zatrpati u aktivnu rupu ili hodnik.

Divlji zumbul

Divlji procjepak ili divlji zumbul, posebno Scilla siberica, ima oštar miris lukovica koji je vrlo neugodan za krtice.

Carska kockavica

Smatra se da ova višegodišnja biljka iz porodice ljiljana ima miris lukovica koji podsjeća na miris lisice koja je prirodni neprijatelj krtica i da zbog toga krtice izbjegavaju površine na kojima raste.

Kadifica

Još jedna vrsta cvijeća čiji oštar miris tjera krtice. Osim krtica kadifice čiste zemljište od nematoda.

Mlječika krtičarka

Mlječika krtičarka ili biljka krtičarka je otrovna biljka iz porodice mlječika. Njen miris je izuzetno neugodan krticama, a ako krtica slučajno tijekom kopanja kanala pregrize njen korijen ona umire zbog sadržaja otrovnih tvari iz korijena.

Mahunarke

Površine na kojima su posijane mahunarke, poput boba ili graha, krtice manje naseljavaju.

Menta pepermint i pelin

Ove dvije ljekovite biljke su vrlo zahvalne za uzgajanje. Osim što su ljekovite i dekorativne njihov miris je neugodan za krtice.

Suhi začini

Suhi biljni začini imaju jak miris koji je iritirajući za krtice. Tucana ljuta paprika, biber, cimet su samo neki od začina iz kuhinje koji se mogu koristiti u borbi protiv krtica. Začini se ubacuju i zatrpaju u aktivne hodnike.

Duhan

Miris duhana ne odgovara krticama. Suhi list duhana ili ostaci opuška se zatrpaju u aktivan hodnik.

Trula hrana

Miris povrća, voća i druge hrane je vrlo neugodan za krtice. U aktivne hodnike i krtičnjake treba zakopati manje količine hrane koja truli.

Mirisi ovih biljaka su neugodni i za voluharice.


Tagovi

Krtice Suzbijanje krtica Biljke Miris Repelent


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovce na pašnjaku Gaj usred Kruševice, Općina Slavonski Šamac. Ovo je rijetkost za vidjeti.