Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klaster ekološke poljoprivrede
  • 30.01.2014. 08:35

Klaster pruža perspektivu ekološkoj proizvodnji

Organizirani lakše do znanja i odgovarajućih cijena eko hrane

Foto: depositphotos.com, lunamarina
  • 2.632
  • 239
  • 0

Zbirnom informacijom Jurke Topol, Jelene Topličanec, Andreja Dominko i Andree Vugrinović o početku rada Klastera ekološke poljoprivrede najavljujemo njegove dalje konkretne aktivnosti. Tako će 6. veljače na Okruglom stolu u HGK biti govora o sredstvima za ekološku i održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Suvremeno društvo se fokusira na izazove i mogućnosti vezane za održiv gospodarski razvoj, očuvanje okoliša i bioraznolikosti, život u skladu s prirodom i njenim ciklusima, kvalitetu i zdravlje namirnica koje konzumiramo te zdravlje stanovništva. Ekološka poljoprivreda predstavlja jedan od rijetkih integralnih pristupa rješavanju takvih izazova.

Prilike i izazove koje ekološka poljoprivreda predstavlja u tom kontekstu, predstavio je novoosnovani Klaster ekološke poljoprivrede na konferenciji održanoj 26.11.2013. u Zagrebu. Više od stotinu sudionika pokazalo je zanimanje za stanje u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj, izazove i ograničenja s kojima se susreću ekološki proizvođači u Hrvatskoj, kao i moguća rješenja za njih. Diskusija je pokrila širok spektar tema, poput stanja na tržištu ekološkog sjemena, sadnica i repromaterijala, svrhe djelovanja Klastera, osnivanja eko-tržnica i Grupa solidarne razmjene, važnosti promocije i potencijala izvoza ekoloških proizvoda, kao i mogućnosti financiranja za ekološke poljoprivrednike.

Govornici na konferenciji potječu iz raznih segmenata djelatnosti, direktno i indirektno povezanih s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom u Hrvatskoj, tako da su posjetitelji mogli čuti izlaganja malih proizvođača, udruga, Ministarstva poljoprivrede, ali i financijskih institucija. Tijekom konferencije višestruko je naglašena potreba za uspostavljanjem strukturirane i intenzivne suradnje između svih dionika u području ekološke proizvodnje, od poljoprivrednika, preko dobavljača repromaterijala, sve do prerađivača, trgovaca i kupaca te znanstvenog i financijskog sektora. Tek međusobnim povezivanjem svih dionika u vrijednosnom lancu ekološke poljoprivredne proizvodnje, udruživanjem snaga u svrhu razmjene znanja i informacija, kao i zajedničkog nastupa na tržištu, moguće je očekivati značajnije pomake u daljnjem razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj te njen pozitivan utjecaj na održivi razvoj.

Klaster ekološke poljoprivrede osnovan je pravo s tim ciljem. Zamišljen je kao mjesto okupljanja ekoloških poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, proizvođača sjemenskog i sadnog materijala, otkupljivača i trgovaca, znanstvenih i razvojnih institucija, banaka, certifikacijskih kuća, turističkih i ugostiteljskih objekata, raznih udruga kao i pojedinaca zainteresiranih za ekološku poljoprivredu te naravno kupaca ekoloških proizvoda. Uz umrežavanje dionika, uže aktivnosti Klastera usmjerene su na informiranje, savjetovanje i izobrazbu članova u svrhu unaprjeđenja njihovih poslovnih kapaciteta. Član klastera može postati svaka fizička osoba kao i svi registrirani pravni subjekti.

Osnivanje Klastera ekološke poljoprivrede znak je pozitivnih kretanja u pogledu proizvodnje hrane, brige za okoliš i korištenja alternativnih izvora energije u Hrvatskoj, kao i indikator da ekološka poljoprivreda ima itekakvu perspektivu za daljnji razvoj.

Foto: depositphotos.com, lunamarina


Tagovi

Perspektiva Klaster ekološke poljoprivrede Jurka Topol Andrea Vugrinović Jelena Topličanec Andreja Dominko Tržište Izvoz Udruživanje Financiranje


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]