Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje puževa
  • 10.05.2019. 07:30

Kiša izmamila puževe - kako ih suzbiti

Puževi su se pojavili u velikom broju zbog obilne kiše. Potrebno je pregledati vrt i poduzeti mjere u cilju suzbijanja ovih proždrljivih štetnika.

Foto: WikimediaCommons/Dialectum
  • 6.642
  • 321
  • 0

Ova godina je iznimno teška za većinu vrtlara, jer osim hladnog vala u vrtovima se javlja veliki broj različitih štetnika. Niske temperature nisu prepreka za pojavu raznih vrsta puževa, a obilne kiše su stvorile idealne uvjete za njihove aktivnosti.

Gladni štetnici

Puževima odgovara prohladno i kišovito vrijeme, a najaktivniji su noću ili tijekom dana dok pada kiša. Na njihovom meniju su skoro sve vrste povrća, začinskog, ljekovitog i ukrasnog bilja. Kako su biljke mlade, šteta koju pričinjavaju može biti ogromna. Oni za ishranu koriste sve biljne dijelove koji su sočni, od listova, stabljika, do cvjetova i plodova. Za kratko vrijeme mogu u potpunosti pojesti biljke koje su tek nikle. To je posebno slučaj s tikvama, tikvicama, dinjama, lubenicama, krastavcima čiji su kotiledoni listovi prava poslastica za puževe.

U godinama kao što je ova u vrtu možete imati pravu invaziju puževa, od jedva vidljivih, malih jedinki do odraslih. Zato je od izuzetne važnosti da svakoga dana obiđete vrt i pregledate svoje biljke. Ima li na biljkama oštećenja koja su nastala kada su se puževi hranili? Je li na listovima prisutan njihov izmet? Ima li puževa? U kolikom broju su prisutni i u kakvom razvojnom stadiju? Koje vrste puževa su prisutne?

Najveću štetu biljkama pričinjava španjolski puž golać koji ima nezasitan apetit, razmnožava se u velikom broju i na našem području nema prirodnih neprijatelja. Njegova sluz je gorka i zbog toga mnoge životinje koje jedu puževe izbjegavaju ovu vrstu. Osim puževa golaća ove godine u većem broju su se pojavili i puževi s kućicom.

Dati prednost ekološkim metodama suzbijanja

Bez obzira što su puževi izuzetno proždrljivi štetnici ne možemo ih promatrati samo kao neprijatelje. Oni su i izuzetni sanitarni radnici u vrtu. Oni čiste vrt od uginulih biljaka, zatim biljaka koje su oštetili drugi štetni organizmi ili su oboljele. Već spomenuti španjolski puž golać nema kod nas neprijatelje, ali drugi puževi jedu njegova jaja.

U suzbijanju puževa prednost treba dati ekološkim metodama kako bi izbjegli upotrebu otrovnih preparata čije ostatke usvajaju biljke koje uzgajamo i koristimo za prehranu.

Urednost vrta na prvom mjestu

Potrebno je uključiti različite tehnike suzbijanja puževa, od poboljšanja kvalitete i strukture tla, izbora biljaka do direktnih mjera suzbijanja. Vrt treba biti uredan i održavan. On nije mjesto za skladištenje otpadnog materijala, starih i odbačenih predmeta, mjesto za odlaganje drvenastih materijala. Sve će to poslužiti puževima kao mjesto gdje se sakrivaju i razmnožavaju. Kompostne hrpe također trebju biti nešto udaljene od vrta, jer se često puževi mogu poslužiti ovim hrpama kao svojim skloništem.

Mehaničke barijere su odlične za vrtove u koje puževi dolaze sa okolnih površina. Mogu biti u vidu plastičnih barijera sa savijenim rubom, kanala ispunjenih vodom ili bakrenih žica oko uzdignutih gredica.

Oštar pijesak, drobljene ljuske od jaja mogu biti odlične barijere, ali njihovu efikasnost umanjuje kiša. Također, postoje granule koje se kupuju u poljoprivrednim apotekama. Ove granule formiraju fizičku barijeru jer usvajaju sluz i vlagu iz puževog tijela, isušuju površinu puževog stopala i na taj način onemogućuju kretanje puževa.

Sredstvo protiv puževa - od puževa

Puževi se mogu i sakupljati nakon kiše kada ih jednostavno pokupimo rukama. Sakupljene puževe, posebno puževe golaće, možemo iskoristiti da napravimo sredstvo koje će tjerati druge puževe. Sakupljene puževe potopite u vodi, a kantu zatvorite poklopcem kako ne bi imali mogućnost izlaska. Nakon nekoliko dana, ovisno od vremenskih prilika, puževi će uginuti, a tekućina se zapjeniti. Ovu tekućinu neugodnog mirisa možete izliti duž mjesta odakle dolaze puževi, ukoliko puževi dolaze iz kanala, živice.

Ova tekućina s mirisom uginulih puževa koji se raspadaju je vrlo neugodan za puževe, upozorava ih na opasnost i oni se ne kreću preko te barijere sve dok miris djeluje.

Daske i listovi kao zamke

Postoje i razni načini privlačenja puževa na jedno mjesto odakle ih je lakše pokupiti. Mnogo različitih stvari može poslužiti kao zamke za puževe. Daska koju ostavite položenu u vrtu bit će odlično skrovište za puževe koji će se sakupiti s donje strane. Polovice kore naranče, svježe pokošena trava, listovi zelene salate, blitve koje odbacite tijekom čišćenja su odlična skloništa.

Palenta izuzetno privlači puževe, ali da je kiša ne bi nakvasila potrebno je palentu staviti u teglice ili posudice koje položimo na zemljište. Teglice treba postaviti da puževi mogu ući, ali da kiša ne može smočiti palentu u unutrašnjosti teglice. Sve zamke je potrebno svakodnevno pregledati i sakupiti zatečene puževe.

Postoje i preparati na bazi parazitske nematode koji služi kao sredstvo biokontrole puževa. Za efikasnost ovog sredstva temperatura zemljišta ne bi trebala biti ispod 5°C, jer se preparat otapa u vodi i zalijeva zemljište.

Puževi izbjegavaju neke biljne vrste, poput češnjaka, lavande, kadulje, timijana, ružmarina, majčine dušice i to treba iskoristiti u zaštiti povrća od ovih štetnika. U suzbijanju puževa mogu se koristiti i otopine čili paprike, kave ili gorčice.

Pesticid od čili paprike - kako ga pripremiti i koristiti


Tagovi

Suzbijanje puževa Štetnik Španjolski puž golać Mjere suzbijanja Golać


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.