Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Analiza tla
 • 11.08.2016. 07:30

Kako sami možete doznati je li tlo kvalitetno?

Za uspješan uzgoj biljaka vrlo je važno poznavati pH reakciju tla. Brojne su metode koje vam mogu pomoći da samostalno izvršite analizu tla u svom vrtu.

Foto: Pixabay.com
 • 9.020
 • 1.045
 • 0

Prije sjetve ili sadnje bilo koje biljne vrste potrebno je dobro se upoznati sa karakteristikama zemljišta koje smo izabrali za sadnju ili sjetvu. U istom zemljištu mogu rasti različite biljke, neke će biti bujne, razgranate, sa obiljem plodova, dok će druge ostati kržljave, slabe bujnosti i rodnosti. Stanje biljaka u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti i pH reakciji zemljišta.

Kiselost zemljišta se izražava pH reakcijom i može imati vrijednost od 0 do 14:

 • vrlo kiselo zemljište - pH < 4,5
 • kiselo - 4,6 do 5
 • blago kiselo - 5,1 do 5,5
 • blizu neutralno - 5,6 do 6,4
 • neutralno - 6,5 do 7,3
 • blago bazno (alkalno) - 7,4 do 8
 • bazno - 8,1 do 8,5
 • vrlo bazno - > 8,5.

Postupci određivanja pH reakcije zemljišta

Prema biljkama koje rastu na tlu možemo odrediti o kakvom se zemljištu radi. Većina biljaka raste u zemljištu slabo kisele i neutralne reakcije. Međutim, sve biljne vrste nisu iste što se tiče zahtjeva prema reakciji zemljišta. Na neutralnom zemljištu rastu: bijeli i crveni luk, djetelina, kupus, slak, repa, cikla.

Na slabo kiselom zemljištu dobro rastu: krastavac, ruže, krumpir, patlidžan, tikvice, grašak, kamilica. Na kiselom rastu: rajčica, kiselica, peršin, bosiljak.

Postupak sa 9% octom

Potrebno je uzeti žlicu zemlje i preliti je sa malom količinom octa. Ukoliko je zemlja neutralna doći će do vrlo slabog stvaranja pjene. Kod kiselog zemljišta neće biti promjena. Međutim, ako je zemljište bazno, doći će do pojave reakcije, burnog stvaranja pjene, i to je najbolji dokaz reakcije octa sa bazama iz zemlje. Prema intenzitetu stvaranja mjehurića možemo utvrditi i radi li se o slabije baznom ili baznom zemljištu. Što je više pjene, i zemljište je baznije.

Postupak sa sodom

Žlicu zemlje preliti sa sodom otopljenom u vodi. Neutralno i bazno zemljište neće reagirati, dok će kiselo zemljište reagirati i doći će do stvaranja pjene. Što je stvaranje mjehurića intenzivnije, to je i veća kiselost zemlje.

Postupak određivanja pH reakcije lakmus papirom

Uzorak zemljišta očistiti od nečistoća (grančica, kamenčića) i u staklenoj posudi otopiti u destiliranoj vodi. Otopinu zemljišta procijediti kroz nekoliko slojeva gaze ili filter. U profiltriranu otopinu potopiti lakmus papir koji će nakon nekoliko minuta promijeniti boju. Dobivenu boju uporediti sa bojom na skali koja se dobije u paketiću lakmus papira.

Postupak sa čajem od lišća višnje, trešnje ili crvenog ribizla

Za ovaj postupak potrebno je uzeti 3 do 4 lista trešnje, višnje ili crne ribizle i preliti sa proključalom vodom. Pustiti da se ohladi. Hladnom otopinom od lišća preliti uzorak zemljišta. Nakon nekoliko minuta, boja u staklenoj posudi će promijeniti boju. Crvenkasta boja je pokazatelj da se radi o kiselom i jako kiselom zemljištu, dok plava boja ukazuje na slabo kiselo zemljište. Zelenkasta boja ukazuje na netralnu reakciju zemljišta.

Postupak određivanja pH reakcije sokom od grožđa

U staklenu teglu staviti uzorak zemljišta i polako ga preliti sa sokom od grožđa. Ukoliko dođe do promjene boje i na površini se pojave mjehurići, radi se o neutralnom zemljištu.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Reakcija tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB