Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjesečeva vrtlarica
  • 28.05.2015. 10:25

Kako saditi u skladu sa svemirom?

Još uvijek nismo otkrili sve tajne između neba i zemlje. Još mnogo toga ostaje za istraživanje. Priroda i vrt skrivaju široko pokusno polje. Napredak znači ići dalje, naprijed.

  • 3.117
  • 423
  • 0

Tko gleda u Mjesec, ostaje obično praznih ruku. U biološkom vrtu - to je obrnuto. Tko pogledom traži Mjesec, ima prednost u rastu biljaka. Ta spoznaja nije nova. U stoljetne seoske tradicije mnogih zemalja spada promatranje Mjeseca prilikom sjetve. Pritom je uvijek važno radi li se o plodovima iznad ili ispod zemlje. Njihov ritam rasta je prema uvjerenju starih seoskih kalendara usko povezan s rastućim i opadajućim Mjesecom. To uzajamno djelovanje između sila neba i zemlje opisao je Englez Thomas Tusser u svom priručniku za poljoprivrednike koji je izašao 1515. godine.

Sjetva i sadnja u znaku Mjeseca

"Sij grašak i grah kad mjesec opada, tko ih ranije sije, sije ih prerano, kako bi s planetima mirovali i rasli, uspijevali i rodili u raskoši i mudrosti." Nakon što su ova stara seoska pravila neko vrijeme bila zaboravljena i gurnuta u carstvo praznovjerja, vrtlari i znanstvenici današnjih dana ponovo za njima posežu. Najprije je antropozof Maria Thun desetljećima eksperimentirala sa sjetvom prema različitim mjesečevim fazama. Pritom je promatrala tijek velikog noćnog sazviježđa kroz zodijačke znakove. To je takozvana siderična putanja, rastući i opadajući Mjesec. Tijekom brojnih pokusa ustanovila je da postoji veza između rasta biljaka i položaja planeta u trenutku sjetve. To s praktičnog gledišta znači: tko sije ili sadi točno u trenutku najpovoljnije konstelacije Mjeseca i zodijaka, može računati s bogatim prinosom. Takav mjesečev vrtlar iskorištava kozmičke sile za svoj rad na zemlji.

Biološka vrtlarica za napredne

Gospođa Thun podijelila je biljke u vrtu prema četiri karakteristična obilježja: lisnate biljke, biljke koje donose plodove, korijenaste biljke, biljke čiji se cvijet koristi. Svaka od tih skupina dodijeljena je trima zodijačkim znakovima:

  • lisnate biljke: ribe, rak, škorpion
  • biljke koje donose plodove: ovan, lav, strijelac
  • korijenaste biljke: bik, djevica, jarac
  • biljke čiji se cvijet koristi: blizanci, vaga, vodenjak

Kada se mjesec nalazi u znaku ribe, treba sijati ili saditi lisnate biljke. One tada naročito dobro uspijevaju jer ih potiče povoljno kozmičko zračenje. One tada, u pravom smislu riječi, stoje pod dobrom zvijezdom. Budući da se Mjesec zadržava samo dan do dva u nekom zodijačkom znaku, rokovi sjetve ovih četiriju skupina biljaka stalno se izmjenjuju.

U lisnate biljke ubrajaju se: salata, špinat, kupusnjače, začinsko bilje, poriluk, korabica. U biljke koje donose plodove spadaju: krastavci, grah, rajčica, grašak, jagode, voće.

U korijenaste biljke ubrajaju se: mrkva, celer, repa, cikla, rotkvica, krumpir. U biljke čiji se cvijet koristi: sve cvijeće.

Važno je da se na dan najpovoljnije konstelacije zvijezda, zemlja na gredici koja će se zasaditi, još jednom prekopa i stavi u pokret. Tlo je tada u boljoj spremnosti prihvatiti kozmički impuls. Tko se ovom metodom želi pobliže baviti ili prema njoj raditi, mora nabaviti knjižicu Marie Thun: Dani za sjetvu. U toj su brošuri u obliku kalendara navedene mjesečeve konstelacije zvijezda i pripadajući rokovi za sjetvu. Štivo je obogaćeno iskustvima iz istraživanja Mjeseca.

Značajan utjecaj kozmičkih konstelacija vidljiv je samo na biološko-dinamički ili na biološki-organski obrađenom tlu. Konvencionalno obrađeni vrtovi očigledno ne reagiraju na takve osjetljive impulse.

Nije magija: miješanje kompostnih biljaka u kućnoj radinosti

S mnogo zdravog razuma Engleskinja May E. Bruce razvila je vlastiti recept za brzi kompost. Pritom je najvažniji preparat koji ubrzava razgradnju. Miss Bruce ga je nazvala aktivatorom. Ta injekcija za kompost sastoji se od biljnog praha kojeg vrtlari koji rade prema biološkim metodama i koji raspolažu iskustvom i senzibilitetom mogu jednostavno i sami napraviti. Prirodoljubiva Engleskinja učinila ga je dostupnim svim zainteresiranima.

Za proizvodnju je potrebno prije svega samoniklo bilje: kamilica, maslačak, odoljen, stolisnik, kopriva te kora hrasta lužnjaka.

Biljke možete sami skupiti ili ih uzgojiti u vrtu. Režu se prije podne, nakon što se osuši rosa, vežu u stručke i polagano suše na toplom, sjenovitom mjestu. Potom lišće protrljate kroz fino sito, te dobiveni prah - od svake biljke zasebno čuvajte u staklenkama s poklopcem. Hrapavu hrastovu koru usitnite na kuhinjskom ribežu i potom ju prosijte. Na kraju pomiješajte malo meda s laktozom (iz ljekarne ili drogerije).

Kap meda pomiješa se s ravno punom čajnom žličicom laktoze dok ne nastane jednakomjerna masa. Za mješavinu koju ćete držati u ostavi, pripremite sve sastojke u istim omjerima: od svake biljke i mješavine meda i laktoze po jednu čajnu žličicu. Sve temeljito promiješajte u porculanskom mužaru i čuvajte mješavinu u zatvorenoj staklenci. Za upotrebu u vrtu umiješajte u pola litre kišnice toliko praha pripremljene mješavine koliko stane na kovanicu od 1 kn. Ulijte mješavinu u bocu, sve dobro promješajte te ostavite stajati još 24 sata.

Sada možete pripremljeni kompost cijepiti ovim biljnim aktivatorom. Motkom uokolo po kompostnoj hrpi izdubite duboke rupe u razmacima 30 do 60 cm. U svaki otvor nalijte šest punih žlica biljne mase i sve začepite finom, suhom zemljom. Nakon te poticajne injekcije kompost će se izrazito brzo i harmonično razgraditi.

Podrobnije upute za ovu metodu koju može isprobati svaki iskusni vrtlar, potrebno je ipak potražiti u stručnoj literaturi. Biljni aktivator može se kao gotov proizvod kupiti i u prodavaonicama pod nazivom Humofix-prah za brzi kompost.

Vrtlarenje u krugovima

Poljoprivrednik koji je svoja praktična iskustva provodio prirodnim vrtnim metodama, nakon što iza njega ostanu godine prakse, može kao napredan napraviti i neke pokuse koji prelaze okvire normalnih svakodnevnih navika. Sudjelovanje u takvim pokusima, je naravno dobrovoljno. Svatko treba onako vrtlariti kako odgovara njegovom posve osobnom životnom osjećaju.

Energije zemlje pokušao je ukrotiti jedan Amerikanac pomoću svog sustava pod nazivom Circle Gardening, vrtlarenje u krugovima. Derald G. Langham uredio je sve svoje gredice u krugovima. Rubovi su bili blago nasipani, u sredini je nastalo uleknuće. Sve kultivirane biljke trebale bi u takvom, gotovo magičnom krugu naročito dobro uspijevati. Američki vrtlar eksperimentator uvjeren je da okruglo uleknuće u svakoj gredici stvara vezu s energetskim poljem Zemlje, "tako da i najtiši huk vjetra koji okrzne rub kruga uzrokuje energetski vrtlog koji hrani biljke". U teoriju kružnog vrta ubraja se i uvjerenje:

"Rast je energija koja se u spiralama kreće kroz žive biljke uz kruženje naizmjeničnih brzina. Ideja kružnog vrta sastoji se u stvaranju energetskog sustava u suradnji s Prirodom".

Na prvi pogled možda Vam se pokusi s kozmičkim energijama mogu činiti kao besmislice. Mi, ljudi prosvijećenog Zapada nismo više naviknuti prepoznavati nevidljive sile kao realnost. One su daleko izvan našeg normalnog iskustvenog područja - ne zato jer ne postoje, već zato jer se s njima ne znamo ophoditi.


Povezane biljne vrste

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Korabica

Korabica

Sinonim: - | Engleski naziv: Kohlrabi | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes L.

Korabica je dvogodišnja biljka. U prvoj godini nakon četvrtog ili sedmog pravog lista počinje zadebljavanje stabljike, koja do tehnološke zrelosti poprimi kuglast, kuglasto... Više [+]

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Mjesec Sjetva Thomas Tusser Maria Thun Rast biljaka Položaj planeta Grašak Grah Lisnate biljke Korijenaste biljke Brzi kompost Samoniklo bilje Gredice Biodinamička poljoprivreda Derald Langham Circle Gardening Korabica Maslačak


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]