Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 30.07.2019. 14:00

Kako sačuvati uskladištene žitarice od štetnika?

Uzgajivači žitarica imaju sve više problema sa skladišnim štetnicima. Pro-eco ima ekološki siguran i netoksičan prah namijenjen suzbijanju skladišnih štetnika, kukaca i grinja.

Foto: Bigstockphoto/jonson
  • 1.331
  • 100
  • 0

Iz godine u godinu uzgajivači žitarica imaju sve veće probleme sa skladišnim štetnicima. Razlog tomu mogu biti toplije zime i ljeta pa se javlja veći broj generacija ovih štetnika. Ujedno je i problem vezan uz neadekvatne skladišne prostore u kojima se vrlo teško provode preventivne mjere (higijena), a samim time je otežana mogućnost kvalitetnog suzbijanja ovih štetnika. 

Ekološki siguran i netoksičan prah

U Pro-eco ponudi pronađite SilicoSec® - ekološki siguran i netoksičan prah namijenjen suzbijanju skladišnih štetnika, kukaca (žižaka - Sitophilus spp., žitnog kukuljičara - Rhyzopertha dominica, brašnara - Tribolium spp., surinamskog brašnara - Oryzaephilus surinamensis, moljca - Ephestia spp.) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima te mlinovima. 

Djeluje tako da ošteti vanjski voštani sloj insekta kojeg tretiramo, što rezultira dehidracijom i smrću štetnika. Primjenjuje se preventivno i kurativno pri čemu treba kontrolirati vlagu i temperaturu. Sastoji se od 100% dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicij dioksid. Spada u skupinu akaricida i insekticida. SilicoSec® je vrhunski proizvod koji je potpuno prirodan i netoksičan

Brašnar (foto: Bigstockphoto/Akil Rolle-Rowan)

Načini tretiranja

Izravna primjena na žitarice:

  • Na uskladištenim žitaricama preventivno (prije pojave štetnika) u količini 1kg/t
  • Na uskladištenim žitaricama kurativno (nakon pojave štetnika) u količini 2 kg/t

Broj primjena: 1 godišnje

Strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva ili ručnim posipavanjem kod uskladištenja na pokretnoj traci (ubacivanjem u žitarice u pokretu).

Vrijeme primjene: kod uskladištenja, tijekom prebacivanja ili kod opasnosti od napada

Silico-Sec® pronađite u pakiranjima od 2 i 15 kilograma

Tretiranje površina: Potrebno je nanijeti proizvod na suha, čista i prazna skladišta.

  • u praznim skladištima 1 kg/100m² (10 g/m²) - broj primjena: 10 puta godišnje. Primjenjuje se strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva (pištolj za zaprašivanje s kompresorom ili pokretnim motorom) prije uskladištenja, preventivno ili kurativno.
  • u mlinovima, silosima i plodnim skladištima 1 kg/100 m² - broj primjena: 12 puta godišnje. Strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva (pištolj za zaprašivanje kompresorom ili pokretnim motorom), preventivno i kurativno.
Žižak (foto: Pixabay/skeeze)

Vlažnost zrna žitarica ne smije biti veća od 14%, dok vlažnost uljane repice ne smije biti veća od 7,5%. Važno je prije primjene skladišta dobro očistiti. Na površini žitarica preparat ostavlja bijelu boju što u konačnici nimalo ne utječe na boju brašna kao ni na kvalitetu konačnog proizvoda. SilicoSec® se koristi u integriranom i u ekološkom uzgoju. Skladištiti se može neograničeno ako se drži u suhim i mračnim prostorijama u originalnoj ambalaži.  

Mortalitet štetnika

Za sve dodatne informacije o primjeni i djelovanju Silico-Sec®-a obratite tvrtki Pro-eco na jedan od navedenih kontakata.


Tagovi

Zaštita žitarica Grinje Kukci Štetnici Skladištenje Ekološki Netoksičan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedostatak kalcija ima veliki utjecaj na zdravlje Vašeg stada!! Kalcij je mineral koji je prijeko potreban Vama pa tako i Vašim kravama. Nedostatak kalcija kod krava poznat je i kao Mliječna groznica koja zahvaća čak 5 - 6 % mliječnog stada... Više [+]