• Proizvodnja piva
  • 23.05.2021. 09:00
  • Istarska, Savicente

Kako nastaje eko kraft pivo

Dino Grgorović, bira meister prve hrvatske ekološke pivovare, opisao nam je sve korake u proizvodnji kraft piva i objasnio zašto ječam šalju u Njemačku.

Foto: Elvis Morina
  • 330
  • 89
  • 0

Prva hrvatska ekološka pivovara "Kampanjola eko bira", otvorena u svibnju prije tri godine, nalazi se u srednjovjekovnom istarskom gradiću Savicente. Odluka vlasnika Darka Pekice i Doriana Siljana da je pokrenu došla je spontano, nakon što su shvatili da postoji lokalna eko proizvodnja voća, povrća, mesa, sira, maslinovog ulja i vina, međutim ne i organskog kraft piva.

Njihova je proizvodnja specifična jer koriste samo ekološke sladove, pivo proizvode od četiri sastojka: ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode. Eko certifikat ove pivovare potvrđuje da su sladovi, nezaslađene žitarice i hmelj koji se koristi u proizvodnji iz organskog uzgoja, što znači da nisu tretirani pesticidima i herbicidima, te da su proizvedeni u skladu s održivom poljoprivrednom praksom.

Kako je ječam glavna sirovina za proizvodnju piva, htjeli su uzgojiti vlastiti, ali je problem što ga kasnije treba pretvoriti u slad. "To zahtijeva cijelu proceduru, od proklijavanja, čišćenja, prženja..." govori Dino Grgorović, partner i bira meister ove male pivovare, koji je osmislio tri vrste piva "svitlu", crvenu i "črnu".

Jednom prilikom, otkriva nam, na sajmu pivarstva u Nurnbergu, stupili su u kontakt s malom sladoranom koja prerađuje ekološki ječam u slad i odlučili s njima surađivati. Tijekom koronakrize posijali su svoj ječam koji lijepo napreduje, planiraju žetvu u srpnju, a u rujnu slanje ove žitarice u Njemačku, gdje će biti prerađen u slad i vraćen u Istru. 

Pogledajte kako nastaje eko kraft pivo:


Tagovi

Eko kraft pivo Ekološka proizvodnja ječma Ekološki slad Kampanjola Savicente Organska proizvodnja


Autor

Elvis Morina

Više [+]

Magistar novinarstva s višegodišnjim medijskim stažom. Urednik/novinar s domaćim i međunarodnim iskustvom na više radio postaja, internet portala te televizijskih emisija. Novinarstvom u poljoprivredi se bavi od 2015. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mislim da sam našla uzrok svog imuniteta na koronu 😅 (1997. godina, malo selo i klanje kokoša).