Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povišene gredice
  • 07.09.2015. 18:45

Kako napraviti gredicu bez kopanja?

Povišene vrtne gredice su odlične za proizvodnju povrća, začinskog bilja, sitnog voća na malom prostoru, u urbanim sredinama ili na neplodnom i siromašnom zemljištu.

Foto: depositphotos.com
  • 10.108
  • 268
  • 0

Povišene vrtne gredice su odlične za proizvodnju povrća, začinskog bilja, cvijeća, sitnog voća na malom prostoru, u urbanim sredinama ili na neplodnom i siromašnom zemljištu.

Ove gredice moguće je napraviti sa okvirom ili bez, ali je preporučljivo odlučiti se za okvir jer se na taj način sprečava osipanje gredice, a time se štedi i na vremenu koje bi bilo utrošeno na njeno popravljanje, ali i sprečava uništavanje zasada unutar gredice do čijeg oštećenja može doći osipanjem.

Gredica mora biti lako pristupačna

Formirani okviri gredice mogu biti od drveta, kamena, cigle, bale slame ili drugog priručnog materijala. Najčešće se pravi od drvenih greda ili starih cigli. Gredice kod kojih je okvir od bala slame su jednogodišnje gredice jer se bale brzo razlažu. Prilikom formirmiranja gredice, posebnu pažnju treba obratiti na lokaciju gredice. Tlo treba biti što ravnije zbog dobre drenaže suvišne vode, a gredica treba da je lako pristupačna sa svih strana.

Obično su gredice širine do 1,5 m, kako bi se osiguralo da je sredina gredice dostupna sa obje strane. Dužina gredice je proizvoljna, a najpoželjnija je dužina do 4 m. Visina se kreće od 15 do 100 cm, a ovisi od vrste kulture koja će se sijati ili saditi i od kvalitete zemljišta na kome podižemo gredicu.

Ne koristiti staro ili reciklirano drvo

Prvi korak u izgradnji gredice je pravljenje okvira koji je načešće od drvenih dasaka ili greda. Poželjno je koristiti novo drvo, jer staro i trulo naseljavaju mravi i druge štetočine. Ne preporuča se koristiti ni reciklirane daske ni grede koje su bojane jer mogu sadržavati štetne kemikalije.

U unutrašnjost okvira se slaže na papir ili karton koji je potrebno dobro zaliti. Svrha kartona je da zaustavi prodor svjetla do neobrađenog tla i na taj način zaustavi prodor korova. Najjednostavnije je gredice ispuniti smjesom zemlje i kopmosta i na taj način se dobiju gredice koje su već nakon tjedan dana (slijeganja tla u gredici) spremne za prvu sadnju. Ovakve gredice služe kao prepreka mnogim štetočinama, a veoma lako je na njima montirati mali plastenik. Lukovi plastenika se postavljaju na 1,5m. Ovakvi priručni plastenici mogu poslužiti i kod proizvodnje rasada.

Jednostavno održavanje gredica

Održavanje ovakvih gredica je veoma jednostavno. Svake jeseni ili proljeća treba nasuti svježi kompost ili stajsko gnojivo. Malčiranjem površine ovakvih gredica zadržava se vlaga, a to je važno jer se ove gredice brže isušuju. Važno je stoga takve gredice i redovito zalijevati.

Prednosti povišenih gredica

  • pristupačne su sa svih strana
  • zemlja u gredici se ne gazi i samim tim neba zbijanja tla
  • lakše je prilagoditi zemljište zahtjevu kultura koje sijemo ili sadimo
  • bolja drenaža
  • bolja cirkulacija zraka
  • ranija sjetva ili sadnja
  • mogućnost montiranja mini plastenika preko gredice
  • lak pristup biljkama, osobe sa invaliditetom se mogu baviti uzgojem bilja
  • lakše održavanje
  • lakše gnojenje
  • lakša borba protiv korova, bolesti i štetočina

Foto: depositphotos.com; withgod


Tagovi

Slama Proizvodnja povrća Kompost Malčiranje Drenaža Đubrenje Povišene gredice Kopanje Montiranje plastenika Sitno voće Cigla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]