Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pepela
  • 14.01.2024. 07:30

Kada pepeo nije dobar za vrt i kojim biljkama ne odgovara?

Na kraju zime možemo imati puno pepela nastalog sagorijevanjem drveta. No, ima tipova tla na kojima se ne preporučuje njegova upotreba

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 66.374
  • 3.405
  • 1

Pepeo od drveta ima pozitivno djelovanje na većinu tipova tla. Osim što je bogat hranjivima, djeluje i protiv štetnika i nekih biljnih bolesti.

Međutim, za neke tipove zemljišta može biti pogubno i na to treba obratiti pažnju.

Kada nije preporučljiv?

Na kraju zime možemo imati puno pepela nastalog sagorijevanjem drveta. Bogat je fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem i brojnim mikronutrijentima. Zahvaljujući nutritivnim biljnim elementima preporučuje se njegova upotreba.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Izrazito je alkalan ili bazičan. Sadrži veliku količinu kalcijevog karbonata (vapna) i zbog toga je svoju primjenu našao na kiselim tlima, ali ga i tamo treba primjenjivati u skladu s karakteristikama i pH reakcijom. Stvara neutralnu sredinu koja pogoduje uzgoju većine biljnih vrsta, ali ne treba pretjerivati u količini koju dodajemo.

U slučaju da imate zemlju koja je alkalna ili bogata organskim tvarima, njegovo dodavanje može pogoršati situaciju i dodatno narušiti pH reakciju čineći je alkalnijom. Takvi uvjeti ne odgovaraju većini uzgajanih vrsta. Biljke neće biti u mogućnosti apsorbirati hranjive tvari.

To znači da ako ga dodajemo neutralnom ili alkalnom tlu, naš usjev može "gladovati" i na kraju propasti. Prije nego što ga primijenite, provedite analizu i provjerite reakciju.

Ne vole ga sve vrste

Od uzgajanih kultura neke više vole kiselost, poput borovnica, rododendrona ili azaleje. Dodavanjem bi došlo do stagnacije njihovog rasta i postepenog odumiranja. Slična situacija je s malinama, kupinama, jabukama, kruškama, breskvama. Od povrtlarskih kultura ne odgovara paprikama, peršinu, patlidžanu, kukuruzu šećercu. Kod primjene za krumpir treba biti pažljiv jer povećava opasnost od pojave krastavosti.

Najviše odgovara lukovima, jagodama, grahu, mrkvi, cikli, kupusu i drugim kupusnjačama, lavandi, žednjaku, kadulji, bosiljku.


Tagovi

Pepeo od drveta Alkalno zemljište Primjena pepela Gnojidba pepelom Pepeo u vrtu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.