Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 13.09.2021. 15:00

Jesenska prihrana eko gnojivima za ravnomjerno otpuštanje hraniva

Tako biljci nadoknađujemo sve što joj nedostaje, a dodatni plus je ako to sve radimo s organskim gnojivima jer obogaćujemo tlo na prirodan način, kažu iz tvrtke Pro-eco.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.158
  • 162
  • 0

Jesenska se gnojidba obavlja u kasnu jesen, kada su temperature u opadanju kako biljka dobivena hraniva ne bi koristila za razvoj lisne mase ili plodova, već za stimulaciju razvoja korijena čime joj pomažemo da preživi zimski period. 

Najtočniji način određivanja gnojidbe jest prema analiza tla. Tako biljci nadoknađujemo sve što joj nedostaje, osiguravamo ravnotežu hraniva u tlu te dodajemo organsku masu. Dodatni plus je ako to sve radimo s organskim gnojivima jer obogaćujemo tlo na prirodan način. 

Upravo za ekološki uzgoj, tvrtka Pro-eco iz ponude izdvaja gnojiva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A. Dobivena su posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem. Baza im je agrogel, zahvaljujući kojem se hraniva sporo otpuštaju što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu.

Različite formulacije ekoloških gnojiva

U ponudi su tako različite formulacije NPK gnojiva poput Bioilsa 7:7:7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Enekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0.

Također, tu je i dušična prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, Professional N za profesionalno održavanje travnatih površina, te Ilsnaneem koji u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja, te djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetnika.

U slučaju da tlu nedostaje željeza u ponudi je Gradual 25 Fe koji uz 5% željeza sadrži i 6% dušika. 

Nadalje, tvrtka nudi i ekološka gnojiva, austrijskog proizvođača Agro Power- StyriaFert, a preporučuju i primjenu StyriaFert Powerkorn 7,5:11:0,2 s dodanih 12% te StyriaFert NPK 8:6:7 s dodanih 8% kalcija. 

Organska gnojiva obogaćuju tlo na prirodan način (foto: L. Bencarić)

Dodatak kalcija ova gnojiva čini pogodnim za primjenu na kiselim tlima. Naime, uloga kalcija je održavanje pH reakcije tla čime indirektno utječe na raspoloživost drugih hraniva u tlu. Niska  vrijednost se, ovisno o sorti, nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke.

Tu je i gnojivo StyriaFert Veggie NPK 5:2:2 koje zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama. Gnojivo je 100 posto biljnog podrijetla i sadrži kakao ljuske koje imaju odbijajuće djelovanje na zemljišne štetnike te umanjuju štete kod njihovih napada. 

Perl Humus za poboljšanje strukture tla

Sva gnojiva iz asortimana Pro-eco su organskog porijekla, a baza su im agrogel, goveđa koža, perje, kopita ili rogovi stoke. 

Prednosti Pro-eco gnojiva:

  • hraniva su, ovisno o vlažnosti tla, biljci dostupna već 7-10 dana nakon aplikacije  
  • ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu
  • ravnomjerno otpuštaju hraniva prema potrebama biljke
  • popravljaju mikrobiološka svojstva tla, potiču nastanak humusa
  • ne degradiraju tlo
  • ne zagađuju podzemne vode nitratima
  • povećavaju plodnost tla
  • povećavaju prinose  

Dostupna su u manjim pakiranjima od četiri i pet kilograma te u većima od 25 kg, a oblik granule čini ih pogodnim za aplikaciju. Jednako su pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima. Posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju, a visok udio hraniva smanjuje količinu koja se treba unositi u tlo.

Iskustva korisnika pokazala su velike prednosti dodavanja poboljšivača tla Azomite® uz organska gnojiva prilikom sadnje. On sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se iscrpili iz tla te ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere mikro i makro elemenata.

Gnojiva ravnomjerno otpuštaju hraniva prema potrebama biljke (Foto: Pro-eco)

S ciljem povećanja kvalitete tla, Pro-eco na tržište stavlja proizvode Humintech bogate huminskim i fulvo kiselinama od kojih se najviše ističe Perl Humus, granulirani poboljšivač tla koji poboljšava strukturu tla, posebice pjeskovitih i glinenih, aktivira mikroorganizme, poboljšava sposobnost zadržavanja vlage i hraniva u tlu, te neutralizira pH. Sadrži 40 posto huminskih tvari. 


Tagovi

Jesenska gnojidba Ekološka gnojiva Pro-eco ILSA S.p.A. Dušik Kalcij Humus


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]