Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko plantaža šipka
  • 19.09.2013. 09:25

Jedina eko plantaža šipka u Slavoniji

Jedina ekološka plantaža šipka u Slavoniji proizvodi domaću marmeladu, a postoji mogućnost i izvoza šipka za čaj

Foto: RGBStock.com
  • 22.676
  • 1.388
  • 0

Požeško-slavonska županija među malobrojnim je županijama u Hrvatskoj koje imaju plantažu šipka. To može zahvaliti Antoniji Zelenika iz Velike koja je prije četiri godine za potrebe proizvodnje domaće marmelade podignula plantažu na površini od 0,6 hektara i za sada je jedina u Slavoniji.

"Kako sam šipak kao dijete uvijek brala u šumi imala sam želju da podignem svoj nasad, što je i razumljivo jer je branje teško i naporno. Naslijedila sam ovu zemlju i posadila šipak kako ne bih više morala ići u šumu", rekla je Antonija dodajući kako je cijeli posao oko podizanja nasada bio mukotrpan.

Tako je, primjerice, pola godine tražila sadnice po rasadnicima. Za sadnice je trebalo izdvojiti 5.000 kuna no u tome je dobila potporu brata jer tada nije bilo ni potpore države za podizanje nasada.

"Sreća moja pa sam stupila u kontakt s Marijom Ševar iz Poljoprivredno- savjetodavne službe. Ona mi je pronašla sadnice i pružila stručnu pomoć u uzgoju i zaštiti šipka. Ja sam, naime, željela ekološku proizvodnju kako bih imala zdrav proizvod, ali i dobar te ukusan pekmez" , kaže dalje naša sugovornica dodajući kako danas na plantaži ima 1.500 sadnica šipka.

"Tek od ove prve berbe očekujem da mi se vrati dio uloženog novca. Prve tri godine bila su samo ulaganja. Očekujem urod oko tri tone. Lani sam imala samo tonu, a kako nisam imala strojeve za preradu morala sam urod drugima prodati. Od ove godine imam profesionalnu pasirku i kazan pa očekujem da će sve biti kako treba. Naime, želja mi je da tu pasiranu masu mogu plasirati na tržište odnosno kupcima koji će marmeladu sami dorađivati po svom ukusu", kaže Antonija dodajući kako je marmelada od šipka vrlo zdrava, puna C i B vitamina.

Antonija vjeruje da će bez većih problema plasirati svoje marmelade koje su inače dobitnice mnogih priznanja na sajmovima. Za njih je do sada dobila četiri zlatne i četiri srebrne medalje. Pekmez plasira u Dubrovnik, na Pag, a nedavno je imala i razgovor s predstavnicima iz Nizozemske, jer šipak se dosta traži za čaj. No, na ekološkoj plantaži posla ima jer se sve ručno obrađuje. Da je Antonija Zelenika podizanjem svoje plantaže šipka učinila pravu stvar, potvrđuje i voditeljica Odsjeka za ekološku i integriranu poljoprivredu Marija Ševar.

"Pomogli smo u nabavi sadnog materijala, prije svega podloge divlje ruže i savjetovali joj da počne ekološku proizvodnju jer je marmelada hrana", rekla je Ševar.

U ovaj istraživački pilot-projekt podizanja nasada šipka uključena je i fitopatologinja Brankica Svitlica. Riječ je zapravo o međužupanijskom projektu u koji je uključen i Poljoprivredni fakultet u Osijeku te Veleučilište u Požegi.

Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: Mogranj, Nar | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Eko plantaža Šipak Marmelada Požeško-slavonska županija Antonija Zelenika Nasad


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."