Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Delić
  • 09.02.2021. 09:00
  • Požeško-slavonska, Duboka

Iz Rusije u Hrvatsku i u ekološku proizvodnju lješnjaka i koza

Ljubav prema suprugu dovela je Ruskinju Annu Delić u Lijepu našu i u poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/Hans_Chr
  • 490
  • 95
  • 0

Ruskinju Annu Delić u Hrvatsku je, kaže, dovela ljubav prema suprugu Nevenu, profesionalnom kuharu koji trenutno radi u Njemačkoj, a zadržao - mir i topla klima.

"Došli smo ovdje igrom slučaja. Suprugova mama živjela je u mjestu Duboka, pokraj Čaglina i imala dvije kuće, a mi smo onda kupili i svoje imanje“, pojašnjava Poljoprivrednoj televiziji Anna, inače po struci diplomirana pravnica.

Potpuno ekološka proizvodnja

Stres grada i posla u struci odlučila je zamijeniti poljoprivredom. Pokrenula je OPG koji se bavi proizvodnjom lješnjaka i uzgojem koza, a sve potpuno na ekološki način. "Trenutno imamo 7,5 hektara, a planiramo ih maksimalno proširiti do 15“, otkriva. 

Dodaje kako uzgoj koza nije došao kao samostalna ideja. Neki su im ljudi rekli da je imanje jako zaraslo pod šikarom i da je ova domaća životinja najbolje rješenje za to. Počeli su s osam grla, dalje širili, a uzgajaju gorsku pasminu najviše zbog jarića. Od koza dobivaju i stajsko gnojivo koje koriste za uzgoj lijeske. 

Anna kaže, voli biti u Slavoniji, a želja joj je da se osigura kvalitetniji život ljudima koji se bave poljoprivredom. Najveći problem vidi u plasmanu robe. "Manje količine lako prodam, ali želim se proširiti i voljela bih imati siguran otkup, a država bi trebala biti neki jamac za to“, poručuje ova poljoprivrednica. 

Udruživanjem do izvoza lješnjaka 

Što se tiče lješnjaka, ambicija u proizvodnji joj nikako ne nedostaje, no muči ju što kod nas nema dovoljno potražnje za ekološkim proizvodima, pa tako i njima. "Ideja je više plasirati van. Okupiti ljude koji se isto time bave i izvesti jer ovdje ne možemo postići dobru cijenu“, naglašava.

Rusiju posjećuje svakih nekoliko godina, a nada se da će ove godine uspjeti obići majku i brata. Što se tiče mišljenja o njihovoj poljoprivredi, kaže da se ona kroz par godina jako dobro razvija, krenula su i sufinanciranja te je situacija puno bolje nego dok je živjela tamo. 

Budućnost vidi u Dubokoj, a nada se kako će se njezina djeca nastaviti baviti poljoprivredom, barem sin koji nakon srednje škole planira upisati Agronomski fakultet.

Što je sve rekla Anna možete pogledati u videu:


Tagovi

Ekološka proizvodnja Uzgoj koza Proizvodnja lješnjaka Plasman OPG Delić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]