Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 30.01.2022. 12:00

Gnojidbu u proljeće obavite uz ekološke proizvode bogate dušikom

Pro-eco gnojiva su certificirana i ekološka, a na tržištu su dostupna s najnižom cijenom po kilogramu hraniva, naglašavaju iz ove tvrtke.

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 3.432
  • 219
  • 1

Dušik utječe na prinos biljaka i brzi početni rast, zato mu se u ishrani bilja posvećuje najviše pažnje. Njegovi osnovni izvori u pristupačnom obliku za biljke su organske tvari tla, odnosno humus. Tu je i preuzimanje elementarnog dušika putem leguminoza iz zraka te primjena organskih i mineralnih gnojiva.

Za gnojidbu postojećeg nasada kojom se unose hraniva potrebna za predstojeću vegetacijsku godinu ili pak za obaviti proljetnu prihranu dušičnim gnojivima, koristiti možete certificirana ekološka gnojiva tvrtke Pro-eco koja su dostupna na tržištu s najnižom cijenom po kilogramu hraniva.

Želite li svojim kulturama dati ona s najvećim udjelom dušika na tržištu, odaberite certificirana organska peletirana gnojiva ILSA S.p.A.. Dobivena su posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem. Sva su organskog porijekla, a baza im je Agrogel® zahvaljujući kojem se hraniva se sporo otpuštaju.

Prednosti Pro-eco gnojiva:

  • hraniva se sporo otpuštaju što je osobito važno za dušik koji je vrlo nestabilan u tlu
  • ne degradiraju tlo
  • ne zagađuju podzemne vode nitratima
  • popravljaju mikrobiološka svojstva tla
  • već 7 - 10 dana nakon gnojenja hraniva su dostupna korijenu sadnice
  • hraniva se otpuštaju ravnomjerno, prema potrebama biljke čime ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja
  • u obliku su granula, laka za rukovanje
  • posjeduju certifikate za organsku poljoprivredu

U ponudi tvrtke se nalaze  tri vrste peletiranih dušičnih gnojiva: Fertorganico 11N, Fertil Supernova 12,5N i IlsaNeem.

Fertorganico 11N je dušično gnojivo koje sadrži visoki postotak organskog dušika (11%) sa sporim otpuštanjem hraniva od 180 dana. Otpuštanje ovog elementa sinkronizirano je s potrebama biljke dok je njegova efikasnost optimizirana. Izbalansiran je izvor nutrijenata, te popravlja kvalitetu i kvantitetu uzgoja bilja. Idealan je za jednokratnu aplikaciju kako bi se nadoknadila ukupna potreba kulture za dušikom. Njegova redovita, odnosno godišnja upotreba očuvat će sastav organske tvari zemlje.

U ponudi Pro-eca nalaze se tri vrste peletiranih dušičnih gnojiva

Organsko dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5N, zahvaljujući visokoj sposobnosti Agrogela da apsorbira vodu jamči efikasnu prihranu biljke čak i u uvjetima s manje vlažnosti. Sadrži 12,5 posto dušika i ima otpuštanje hraniva od 40-90 dana. Stoga je idealan za kulture kratke vegetacije kojima je dušik neophodan u fazama intenzivnog rasta. U tlu ovo gnojivo prirodnim procesom razgrađuju mikroorganizmi, a sam proces ovisi o temperaturi i vlažnosti tla.

Učinkovito odbijanje zemljišnih štetnika

IlsaNeem uz opskrbu dušikom povećava aktivnost mikrobne flore stimuliranjem mikroorganizama u tlu na način da razvija intenzivnu biološku aktivnost koja je neophodna za razvoj usjeva. Sadrži 11 posto dušika i ima 180 dana otpuštanja hraniva, a dobiva se termičkom reakcijom između Agrogel®-a i neema (pogača neem sjemenki).

Naime, studije koje uključuju te biljke su potvrdile učinkovitost odbijajućeg djelovanja na više od 200 vrsta zemljišnih štetnika. Jedna od prednosti IlsaNeema je i aktivacija plodnosti tla i poboljšanje proizvodnje u slabo opskrbljenim tlima. Uz to pospješuje početan rast biljaka, povećava vegetativni porast i jača korijen, a samim time je osiguran bolji izgled i kvaliteta voća i povrća.

Pro-eco nudi i bogat asortiman za osnovnu gnojidbu različite NPK formulacije gnojiva tvrtke ILSA S.p.A. (Bioilsa 7-7-7, Proeco 5:10:10, Progress Micro 6:5:13, Ennekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0) te ekološka peletirana gnojiva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power DüngemittelGmbH (StyriaFert N+, StyriaFertVeggie, StyriaFertPowerkorn, StyriaFert NP, StyriaFert NPK) koja su pogodna za kisela tla zbog dodatka kalcija.

Preporuka je napraviti analizu tla

Da bi se odredila optimalna količin, formulacije i njihova kombinacija, preporuča se napraviti analiza tla na osnovi koje se mogu kombinirati gore navedena gnojiva ovisno želimo li popraviti pH tla, izraženi nedostatak pojedinih elemenata, popravljati sadržaj humusa ili jednostavno održavati tlo plodnim i dobro opskrbljeno svim elementima potrebnim za kvalitetan rast i razvoj biljaka i redovit prinos.

Iz ponude tvrtke valja istaknuti i Perl Humus – granulirani poboljšivač tla bogat huminskim i fulvo kiselinama. On poboljšava strukturu tla, posebice pjeskovitih i glinenih, aktivira mikroorganizme, poboljšava sposobnost zadržavanja vlage i hraniva u tlu, te neutralizira pH. Sadrži  40 posto huminskih tvari.

Široka paleta proizvoda

Tu je i Azomite® koji sadrži više od 70 minerala i elemenata u tragovima koji su neophodni za pravilan rast i razvoj stanica. Mnogi od tih elemenata s vremenom su se iscrpili iz tla te ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere mikro i makro elemenata tla. Ovo se sredstvo preporučuje primijeniti prilikom sadnje uz Pro-eco gnojiva.


Tagovi

Pro-eco Gnojidba Dušik Proljetna ishrana Ishrana bilja Eko gnojiva


Autor

Davor Žagar

Više [+]

mag. ing. agr., stručnjak je tvrtke Pro-eco.


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr