Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Drozdek
  • 04.06.2022. 16:30
  • Brodsko-posavska, Živik

Glistal - gnojivo koje je ove godine itekako traženo

Bacanjem umjetnog gnojiva zemlja postaje kisela i sve tvrđa. No, upotrebom glistala ona je rahlija i obogaćena humusom, a bolje upija i vodu, otkrio je Dalibor Drozdek ekipi Poljoprivredne televizije.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.076
  • 123
  • 0

U plasteniku Dalibora Drozdeka iz Živika se ne nalazi povrće već je on nastamba za gliste.

Kako je rekao ekipi Poljoprivredne televizije, kalifornijske gliste na njegovom imanju služe za preradu konjskog stajnjaka, odnosno za dobivanje glistala, a 2019. je nabavio i nizozemske gliste koje služe isključivo za ribolov. "Njihova tehnologija uzgoja je drugačija", napomenuo je.

U početku je, kaže, teško dolazio do informacija o uzgoju ovih životinjica, no nakon nekog vremena pronašao je knjigu pomoću koje je proširivao svoje znanje.

"Moraju se držati u mraku i vole visoku vlagu", pojasnio je rekavši da neće pobjeći dokle god imaju dovoljno hrane. Ove bi godine htio nabaviti sustav za zalijevanje koji imitira maglu kako bi se vlaga još bolje zadržavala.

Prednosti korištenja ovog eko gnojiva

Naime, jedno leglo sadrži 100 tisuća jedinki, a njihova se količina udvostručuje svaka tri mjeseca. Od njih nastaje glistal koji se koristi u vrtovima, voćnjacima, vinogradima, ali i u ratarstvu. Dalibor kaže kako proizvodi tekući, ali i glistal u granulama koji je od ove godine zbog poskupljenja umjetnog gnojiva zanimljiv i ratarima.

"Bacanjem umjetnog gnojiva zemlja postaje kisela i sve tvrđa. No, upotrebom glistala ona je rahlija i obogaćena humusom, a bolje upija i vodu", otkrio je. Također, ovo je ekološko gnojivo pogodno i za njegu kućnih biljaka, a nema ni neugodan miris.

Napomenuo je i to da je ove godine sa susjedom radio pokus na pšenici. "Na jutro zemlje bacio je 400 kilograma, a nakon toga išao u folijarnu ishranu još tri puta. Sada čekamo vidjeti kakav će biti prinos", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Dalibor Drozdek Glistal Ekološko gnojivo Kalifornijske gliste


Autorica

Marija Jurišić

Više [+]

Urednica emisije Zlatno klasje Poljoprivredne televizije.


Partner