Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita rajčice
  • 10.03.2023. 07:30

Ekstrakt sladića štiti rajčicu od opasnih bolesti

Novo istraživanje je pokazalo da ekstrakt ima odlično djelovanje protiv gljivica i bakterija.

Foto: Wikimedia commons/Юрий Данилевский
  • 1.526
  • 107
  • 0

U nedavnom istraživanju dokazano je da se ekstrakt korijena sladića Glycyrrhiza glabra može koristiti kao fungicid i baktericid, objavljeno je u APS Journals. Odličan je protiv plamenjače, krastavosti i drugih bolesti. 

Ovaj grm vodi porijeklo iz Azije i Mediterana, a pripada porodici mahunarki. Od davnina se koristi u narodnoj medicini. Komercijalno služi kao prirodni zaslađivač i aditiv za okus u duhanskoj, fitofarmaceutskoj i konditorskoj industriji, u kozmetici, a sada je otkrivena primjena u poljoprivredi.

Djelotvorno prirodno sredstvo

Zabrinutost zbog rizika upotrebe pesticida i njihovog utjecaja na neciljne organizme stimulira razvoj i primjenu ekološki prihvatljivih proizvoda. U ovom istraživanju su u tu svrhu korišteni listovi sladića. Testirano je njegovo djelovanje kao fungicida i baktericida. Ispitivao se njegov utjecaj na na virulenciju patogenom bakterijom Pseudomonas syringae prema modelnoj biljci uročnjak (Arabidopsis thaliana), kao i uzročnici bolesti na rajčici koja izazivaju Clavibacter michiganensis, Xanthomonas campestris i Phytophthora infestans.

Riječ je o uzročnicima vrlo teških bolesti rajčice koji mogu dovesti do propadanja kompletnog usjeva.

Tako je Pseudomonas syringae uzročnik crne pjegavosti lišća i krastavosti plodova, Clavibacter michiganensis izaziva uvenuće biljaka, dok Xanthomonas campestris izaziva pojavu bakterijske pjegavost lišća i krastavost plodova. Najpoznatije oboljenje izaziva gljivica Phytophthora infestans, riječ je o plamenjači.

Sladić se koristi kao prirodni zaslađivač i cijenjen je u narodnoj medicini

Rezultati pokazuju da ekstrakt lista sladića modulira imunološki odgovor biljaka na patogene, uključujući reakcije na bazi salicilne kiseline i etilena. Ekstrakt lista može biti efikasna alternativa u ekološkoj i integriranoj poljoprivredi i doprinijeti smanjenju upotrebe bakra i upravljanju otpornošću.

Da je sirovi materijal lista vrlo efikasan u kontroli gljivičnih i biljnih patogena oomiceta, koji inhibiraju infekcije visoko važnih agronomskih biljaka, dokazano je u studijama Scherf et al. 2012., Schuster et al. 2010. i Treutwein et al. još 2010. godine.

Rezultati pokazuju da ekstrakt lista inhibira proliferaciju, odnosno spriječava umnožavanje bakterija in vitro. U tu svrhu uročnjak i rajčica su izloženi kulturama patogena. Tretman različitim koncentracijama ekstrakta pokazao je da i vrlo mala količina učinkovito inhibira rast bakterija.

Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Sladić Glycyrrhiza glabra Rajčica Bolesti rajčice Plamenjača Krastavost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.