Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online konferencija
  • 16.05.2023. 10:30

Ekološka poljoprivreda – doznajte novosti i savjete za proizvođače

Koje promjene očekuju ekološke proizvođače, kada idu natječaji i kakva su iskustva poljoprivrednika – teme su online konferencije 18. svibnja 2023. Prijavite se!

Foto: Agroklub
  • 2.647
  • 205
  • 1

Isplati li se ekološka poljoprivreda? Unatrag dvije godine u Hrvatskoj bilježimo rast površina u eko uzgoju sa 107 na 123 tisuće hektara, ali ga ne prati rast u eko proizvodima.

Trenutno u RH imamo 6.242 subjekta s EKO certifikatom, koji su pod nadzorom 14 ovlaštenih kontrolnih tijela. U agrarnoj javnosti govori se o mnogim poljoprivrednicima koji nakon petogodišnje obveze zadržavanja u ovoj proizvodnji, iz nje žele izaći, smatrajući da tu nema ekonomske računice, dok su s druge strane obveze velike. Drugi pak, žele ući u eko proizvodnju zbog sve većeg zanimanja potrošača za takve proizvode i trenda zdravog življenja.

Tu je dakako i cilj Europske komisije od najmanje 25 posto poljoprivrednog zemljišta pod ekološkim uzgojem do 2030. godine u EU. Donešeni su novi propisi koji olakšavaju prelazak malih poljoprivrednika na ovu proizvodnju, ali se predviđaju i stroži sustav kontrola.

Beplatna prijava na online konferenciju OVDJE 

Što se mijenja u regulativi ekološke poljoprivrede? Koji je novac kroz EU fondove na raspolaganju i kada? Koja je razlika eko shema i eko poljoprivrede? Kakva su iskustva poljoprivrednika u eko administraciji – glavna su pitanja o kojima ćemo razgovarati na online konferenciji "Ekološka poljoprivreda – novosti i savjeti za proizvođače“, a koja će se održati online, 18. svibnja od 12 sati putem ZOOM platforme uz izravan prijenos na YouTube kanalu Agrokluba.

Naši panelisti bit će: Antun Vujić, ravnatelj APPRRR,  Rodoljub Džakula, poljoprivrednik i veterinar, Ana-Marija Špicnagel, direktorica IPS Konzalting, Mladen Jakopović, predsjednik HPK i Zdenka Berak, načelnica Sektora za izravna plaćanja i potpore za klimu i okoliš Ministarstva poljoprivrede.

Link za prijavu za ZOOM pronađite ovdje

Samo prijavljeni korisnici moći će putem chata postavljati pitanja izravno panelistima.

Cijela konferencija, u trajanju od 60 minuta, bit će, kako smo naveli, izravno emitirana na YouTube kanalu Agrokluba.

Sufinancirano sredstvima iz projekta FAIRshare.


Tagovi

Ekološka poljoprivreda Eko sheme Zeleni plan Strateški plan Ministarstvo poljoprivrede APPRRR HPK IPS KONZALTING Rodoljub Džakula Antun Vujić Mladen Jakopović Ana-Marija Špicnagel Zdenka Berak


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner