Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 30.04.2016. 18:00

Eko je in, a birokracija je out!

Od ekoloških proizvoda, potrošači najčešće kupuju voće i povrće, kruh i ostale proizvode od žitarica, mlijeko i mliječne proizvode, maslinovo ulje, med, ocat, jaja i sokove, kaže inženjer agronomije Zlatko Pavičić.

  • 2.424
  • 424
  • 0

Ekološka poljoprivreda je poduzetnička niša za mlade poljoprivrednike. Glavni razlog za to jest što proizvodnja ekoloških proizvoda zaostaje za njihovom potražnjom, istaknuto je na konferenciji Poduzetništvo mladih u poljoprivredi, ruralni razvoj - budućnost RH.

Konferenciju je u Zadru organizirala Udruga Mladi poduzetnik Hrvatska, uz potporu Zadarske županije i u suorganizaciji Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije te Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari organizirala.

Poduzetništvo mladih u poljoprivredi

Sadašnji podaci govore kako je hrvatskoj poljoprivredi hitno potrebno pomlađivanje. OPG je u Hrvatskoj najčešće domaćinstvo u kojem živi stariji bračni par, nositelj je muškarac iznad 60 godina sa završenom osnovnom školom, gospodarstvo se bavi miješanom proizvodnjom na površini nešto većoj od pet hektara, ukupna vrijednost proizvodnje je 75.000 kuna i ostvaruje potpore od oko 14.000 kuna.

Rade Bobanović i Danijel Segarić

Ovu opću sliku iznio je ing. agronomije Zlatko Pavičić. Pavičić smatra kako mladi imaju više šanse za uspjeh u poljoprivredi zbog veće fleksibilnosti, poznavanja suvremenih tehnologija i željom za umrežavanje. Eko proizvodnja je ciljano tržište.

Eko proizvodnja ciljano tržište za pomlađivanje poljoprivrede

"Najviše se zemlje na ekološki način obrađuje u Osječko-baranjskoj županiji, 8.426 hektara, a slijedi je Splitsko-dalmatinska županija gdje se na eko način obrađuje 5.711 hektara. Od ekoloških proizvoda, potrošači najčešće kupuju voće i povrće (31,2% od ukupne potrošnje), kruh i ostale proizvode od žitarica (29,4%), mlijeko i mliječne proizvode (21%), maslinovo ulje (15%), med (3%), ocat, jaja i sokove.

Perspektiva mladih u poljoprivredi

Redoviti potrošači kažu kako najčešće ekološke proizvode kupuju direktno od proizvođača (34%), u specijaliziranim trgovinama ((27,4%), u supermarketima (23,5%), te najmanje na tržnicama (15,1%)", kratak je presjek tržišta eko proizvodima koji je dao Pavičić.

Mlade poduzetnike koče administrativne barikade

Poznate su preferencije potrošača, ali pri ulasku u posao mladi poduzetnici suočit će se s velikom administrativnom barijerom. Na stanje u praksi ukazao je pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić.

"Administracija je veliki problem svima pa tako i meni koji sam u javnom sustavu. Nisam samo sebi problem, ali oni nastaju na višim razinama. Preklapaju se zakoni, ovlasti, zbog čega nastaju komplikacije", kaže Segarić.

Opće je mišljenje kako upravo zbog nesavršenosti administracije imamo ekonomsku situaciju kakva jest. Tehnologiju proizvodnje vrhunskih proizvoda smo savladali, imamo ogromni potencijalni kapital u neobrađenom poljoprivrednom zemljištu i tržište kroz turističku sezonu.

Unatoč tome, stanje na terenu, kako je istaknuo jedan od sudionika konferencije, je takvo da se u domaćim restoranima nude strana vina, servira lignja patagonika i u salatu stavlja uvozno povrće kupljeno u trgovačkim centrima. Hrvatski poljoprivredni proizvođač ne proizvodi dovoljne količine da osigura kontinuiranu isporuku traženih količina, a kao glavni krivac za isto proglašava se birokracija koja usporava razvoj poduzetništva.


Tagovi

Eko proizvodnja Mladi u poljoprivredi Poduzetništvo Zlatko Pavičić Danijel Segarić


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.