Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko je fora
  • 30.11.2016. 16:30

Dodijeljene diplome prvim eko poljoprivrednicima

Program je obuhvatio 150 sati nastave, od čega 85 sati teorijske nastave i 65 praktične nastave, nakon kojih su polaznici upućeni na praktičnu nastavu kod eko poljoprivrednika u realnom sektoru u trajanju od 2 tjedna.

  • 2.444
  • 291
  • 0

U Vukovarskoj kući Parka Adica u Vukovaru upriličena je svečanost obilježavanja zavšetka projekta Eko je fora u okviru koje su dodijeljene diplome prvim ekološkim proizvođačima povrća, voća i aromatičnog bilja u Hrvatskoj.

Riječ je o programu osposobljavanja za Ekološkog proizvođača/icu povrća, voća i aromatičnog bilja koji je verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a koji su provodili vukovarsko Učilište Studium sa partnerima Diopter-otvorenim učilištem iz Pule, Udrugom registriranih eko proizvođača IEP i Institutom za razvoj tržišta rada.

Praktična nastava u eko poljoprivredi

Program je obuhvatio 150 sati nastave, od čega 85 sati teorijske nastave i 65 praktične nastave, nakon kojih su polaznici upućeni na praktičnu nastavu kod eko poljoprivrednika u realnom sektoru u trajanju od dva tjedna. Edukaciju je zavšila 41 nezaposlena osoba s područja Vukovarsko-srijemske i Istarske županije.

Ravnateljica Učilišta Studiom Ana Gale

"Eko je fora projekt je koji se provodi u Istarskoj te Vukovarsko srijemskoj županiji. Projekt je financiran iz Grant sheme "Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih - faza II", u sklopu OP Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013. Ukupna je vrijednost projekta 1.459.047, 36 kn (sredstva ESF 95%)", pojasnila je ravnateljica Učilišta Studiom Ana Gale.

21 nezaposlena osoba na edukaciji

Prema njezinim riječima, s područja Vukovarsko-srijemske županiji u projekt je bila uključena 21 nezaposlena osoba za koje je adukacija bila besplatna.

Dragan Dobrić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku

"Ekološka poljoprivreda je u svakom slučaju budućnost poljoprivredne proizvodnje. Doduše riječ je o zahtjevnijoj proizvodnji od tradicionalne i zanimljiva je činjenica da se na ekološku poljoprivredu odlučuju mahom mlađi poljoprivrednici dok stariji joj nisu baš skloni", kazao je Dragan Dobrić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

Proizvodnja skuplja, ali i zdravija

Prema njegovim riječima, činjenica je da su ekološki proizvedeni proizvodi skuplji, ali su i puno zdraviji. Poručio je i kako je potrebno mijenjati navike i poljoprivrednih proizvođača, ali i potrošača kada je riječ o ekološkoj proizvodnji.

Benjamin Drobina iz Vukovara

Jedan od polaznika kojemu je uručena diploma o završetku osposobljavanja za ekološkog poljoprivrednog proizvođača je Benjamin Drobina iz Vukovara. "Završio sam za ugostitelja, ali posla u toj branši baš i nema. Ustvari i ima, ali nema plaće te sam se odlučio okušati u ekološkoj poljoprivredi koja me zanima i za koju smatram da ima budućnosti u Hrvatskoj", kaže taj mladi Vukovarac dodajući kako u planu ima sadnju industrijske konoplje.

Vukovarki Ani Štalmajer ekološka poljoprivreda nije strana jer joj je suprug vlasnik OPG-a na kojem je zasadio nasad lješnjaka. "Bila sam do sada nezaposlenika, a suprugu sam pomagala u odeđenim poslovima, a sada se mislim i aktivnije uključiti", kazala je rekavši kako je kroz edukaciju puno naučila te je uvjerena kako će joj novostečena znanja i vještine koristiti u radu na suprugovu OPG-u.


Tagovi

Eko Proizvodnja Ekološka Fora Poljoprivreda Proizvođači Učilište Studiom Vukovar Dragan Dobrić Fakultet Ana Gale Budućnost Navike Diplome Osposobljavanje Voće Povrće Aromatično Bilje


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]