Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rast eko proizvodnje
  • 12.05.2019. 10:30

Danci predvodnici: Ekološka hrana popularnija nego ikada prije

Ekološki proizvodi posebno su popularni u Danskoj gdje se bilježi rast prodaje takvih proizvoda - između 2017. i 2018. godine povećana je za 14 posto.

Foto: Pixabay/6277974
  • 600
  • 167
  • 0

Organsko, ekološko, zdravo, nešpricano... već vam na nos izlaze ovi izrazi koji se sve više koriste u svakodnevnom razgovoru, a pogotovo među poljoprivrednim proizvođačima. Možda ćete reći kako kod nas svijest nije još dovoljno razvijena, kako narod nema dovoljno novca da bi si priuštio ove, u većini slučajeva skuplje proizvode, no budućnost ne samo Zemlje nego i poljoprivrede i poljoprivrednika je u ekološkoj proizvodnji pa svakako treba razmišljati u tom smjeru. 

Ekološki proizvodi posebno su popularni u Danskoj gdje se bilježi rast prodaje takvih proizvoda - između 2017. i 2018. godine povećana je za 14 posto, dosegnuvši vrijednost od 12,9 milijardi kruna (1,73 mlijarde eura). Ove brojke dokaz su tome da je Danska i dalje zemlja s najvećim udjelom potrošnje eko hrane na svijetu. 

Još smo prije tri godine pisali o tome kako Danska želi do 2020. pretvoriti svoju poljoprivredu u 100 posto ekološku. Država daje poticaje za pretvaranje zemljišta u ekološko a stimulira se i povećanje potražnje za eko proizvodima. A prošle je godine i potvrđeno da su rekorderi u proizvodnji.

Danska rekorder u eko proizvodnji i spremna za globalni uspjeh

"Ovo je dokaz da se danski poljoprivrednici mogu preusmjeriti na ono što potrošači žele, bez obzira na vrstu proizvoda koji se traže", rekao je Kirsten Lund Jensen, voditelj odjela za poljoprivredu pri Danskom vijeću za poljoprivredu i hranu (DAFC). "Došlo je do pomaka s prodajom voća i povrća, a potrošači su vrlo svjesni činjenice da se pri uzgoju ne koriste kemikalije", pojašnjava Jensen za thelocal.dk.  

U DAFC-u kažu da danski poljoprivredni proizvođači žele zadovoljiti potražnju za ekološkim proizvodima među potrošačima širenjem svoje ekološke proizvodnje ili prelaskom iz konvencionalne u eko proizvodnju, a to prijelazno razdoblje traje dvije godine. 

Očekuje se da će ukupan rast u nadolazećim godinama biti 10 do 15 posto godišnje. 


Tagovi

Danska Eko proizvodi Potrošnja Rast


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.