Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gliste u vrtu
  • 09.06.2019. 12:00

Broj glista pokazuje koliko je tlo zdravo - privucite ih

Gliste se hrane organskim tvarima, biljnim ostacima, sitnim insektima i mogu obraditi puno zemlje. Naime, jedu dvije tone suhe tvari po hektaru u godinu dana!

Foto: Pixabay/PortalJardin
  • 7.548
  • 205
  • 0

Kada sam prvi puta uzela raditi komad gradskog zemljišta, prvo što me je susjed pitao bilo je: Ima li glista u zemlji? Mislio je, naravno, na kišne gliste, odnosno gujavice koje čine 12% živih organizama u tlu. 

Koliko su korisne ove životinjice, govori činjenica da usitnjuju organske tvari i ujedno luče kalcij te tako sljepljuju čestice gline i humusa u stabilni glineno-humusni kompleks. Ovaj proizvod vidljiv je u obliku nakupina i nepravilnih mrvica koje gujavice iznose na površinu tla. U dobrim tlima na kvadratnom metru do 30 cm dubine može se naći preko stotinu gujavica. Zbog izrazito korisnog rada u pojedinoj literaturi ih zovu i "kravicama tla" ili "prirodnim plugovima". 

Prozračuju i obogaćuju tlo 

Njihovi tuneli pomažu u prozračivanju tla što olakšava korijenju biljaka u nicanju, ali u primanju hranjiva iz tla. Također, zemlja u kojoj su gliste ima veću sposobnost upiti vodu što smanjuje eroziju tla. 

Gliste se hrane organskim tvarima, biljnim ostacima, sitnim insektima i mogu obraditi puno zemlje. Naime, jedu dvije tone suhe tvari po hektaru u godinu dana, piše Almanac.com! Probavljuju je i miješaju s tlom kako bi formirali svoje nakupine. Budući da njihova crijeva sadrže mnoštvo mikroorganizama, ono što iz njih izlazi može imati osam puta više hranjivih tvari od onoga što je ušlo. Nakupine (odljevci) koje izlučuju bogati su dušikom, fosforom, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem i sumporom u topljivom obliku pa ih biljke mogu lako koristiti. 

Koliko glista je u tvom vrtu? 

Dakle, prisutnost glista u vrtu pokazatelj je njegovog zdravlja jer što je više glista, više je organskih tvari. Jednostavno možete testirati koliko je vaš vrt zdrav tako da iskopate 30x30 cm dubine oko 18 cm. Zemlju stavite na ceradu i jednostavno izbrojite gliste. 

Ako ih je deset i više, zemlja je zdrava. U slučaju da ih nema, to je znak da su uvjeti za gliste u zemlji siromašni - da zemlja nema dovoljno vlage, da sadrži otrovne tvari, da je tlo pjeskovito ili je siromašna organskim tvarima. 

Osigurajte im sve uvjete za vrijedan rad 

Želite li povećati populaciju glista u tlu, evo što vam je činiti: 

  • Smanjite obradu tla aršovljenjem ili kopanjem. Umjesto toga, tlo malčirajte slamom, sijenom, lišćem ili jednostavno korovom kojega ste počupali. 
  • Koristite organsko gnojivo i kompost. U ovom je slučaju odlično i gnojivo od koprive. 
  • Nemojte koristiti kemijska sredstva koja će ih otjerati sa zemlje. 
  • Okoliš tla je također važan pa se potrudite da on bude raznolik s puno različitih usjeva i cvijeća. 
  • Voda je važan faktor jer se tijela glista sastoje od 80% vode. No, previše vode ih može utopiti. 
  • Gliste više vole ilovasto tlo, a ne pjeskovito tlo koje je abrazivno i brzo se isušuje. 
  • Kada je riječ o kiselosti, preferiraju neutralni, pH 7, ali će tolerirati i nešto niži ili viši, od 5 do 8. 

Tagovi

Gliste u vrtu Prozračivanje Organske tvari Malčiranje Sposobnost Pokazatelj Hranjivost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.