Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bakterijama
  • 04.06.2023. 15:00

Bakterije suzbijaju gusjenice leptira i moljaca - kako ih koristiti?

Preparati na bazi bakterija pokazali su se pouzdani kada je u pitanju zaštita od gusjenica na jabuci, jagodi, vinovoj lozi, kupusnjačama, paprici, dinji, trešnji, breskvi, patlidžanu

Foto: Depositphotos/valeriikalantai
  • 1.828
  • 122
  • 0

Za suzbijanje štetnih gusjenica leptira i moljaca na povrću, voću, ukrasnom i ljekovitom bilju mogu nam pomoći preparati na bazi bakterija, odnosno Bacillus thuringiensis. Djeluju na specifične vrste insekata, njihova primjena je sigurna za ljude, životinje i najkorisnije kukce. Radi se o relativno jeftinim proizvodima.

Postoji puno sojeva koji djeluju na različite vrste kukaca i njihove razvojne stadije. Najčešće se koriste sredstva na bazi Bacillus thuringiensis kurstaki. Insekti moraju pojesti primijenjeno sredstvo jer ne djeluje kontaktno.

Efikasno štite povrće i voće

Gusjenice su otpornije na prirodna sredstva i nije ih lako suzbiti kao što je to slučaj s lisnim ušima. Zbog svoje proždrljivosti prave velike štete. U stanju su potpuno uništiti mlade biljke. Na glavicama kupusnjača starijih biljaka prave hodnike, prljaju površinu svojim izmetom.

Uginuće nastupa kada sredstvo unesu u probavni trakt zajedno a hranom, jer u želucu nastaju rupe kroz koje se toksini i sadržaj razlijevaju po tijelu. Ne djeluje na jaja i odrasle insekte, već isključivo na gusjenice. Najbolji efekt postiže kada su one u prvim danima života.

Neke vrste ugibaju u roku od 24 h, dok će drugima trebati nekoliko dana. Uginule jedinke ostaju na biljkama. Ovakva sredstva su našla primjenu u vrtu i voćnjaku, u zaštiti cvijeća. Pokazala su se vrlo pouzdana kada je u pitanju zaštita od gusjenica na jabuci, jagodi, vinovoj lozi, kupusnjačama, paprici, dinji, trešnji, breskvi, patlidžanu.

Kako i kada koristiti?

Mogu se primjenjivati kao praškasto sredstvo ili tekućina. Obratite pažnju na pH reakciju vode. Najbolje je da se koristi voda koja je neutralna i koja neće povećati alkalnost ove otopine. 

Potrebno je dobro okupati zelenu lisnu masu. Zbog fotosenzitivnosti najbolje je sredstvo aplicirati navečer. Ako pojava gusjenica traje kroz duži vremenski period, tretiranje ponovite poslije tjedan dana.

Pažnja! Primjenjujte ih namjenski, kada imate stvarni problem, jer uništavaju i gusjenice korisnih i ugroženih leptira.


Tagovi

Gusjenice Leptiri Moljci Bacillus thuringiensis Ličinke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰