Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 16.02.2016. 09:30

250 eura po hektaru više za dalmatinske farmere?

U sklopu Mjere 13 "Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima", može se ostvariti pravo na dodatni novac u iznosu od 150 do 250 eura po hektaru, ali samo na brdsko-planinskim područjima, Dalmaciji i jadranskim otocima, javlja Glas Slavonije.

  • 1.408
  • 194
  • 0

U sklopu kampanje o IAKS mjerama, u nazočnosti brojnih poljoprivrednika u Đakovu je održano predavanje o Mjerama 10, 11 i 13 iz Programa ruralnoga razvoja. No, slavonski su poljoprivrednici ostali razočarani većinom onoga što su čuli, javlja Glas Slavonije.

Brojna su pravila vezana za IAKS mjere

Naime, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kazali su kako svaki potencijalni korisnik tih sredstava, mora biti upisan u poseban upisnik IAKS sustava, a preduvjet za upis je osposobljavanje u trajanju od 16 sati. Također, svake sljedeće godine, da bi netko i dalje ostao u upisniku, mora završiti šest sati izobrazbe koju će provoditi Savjetodavna služba.

O mogućnostima IAKS mjera ruralnog razvoja!

Rečeno je i kako se u sklopu Mjere 13 Plaćanja područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, može ostvariti pravo na dodatni novac u iznosu od 150 do 250 eura po hektaru, ali samo u područjima s prirodnim ograničenjima kao što su brdsko-planinska područja, Dalmacija i jadranski otoci. A čak 80% slavonskih polja ne pripada toj kategoriji.

Dalmacija će dobivati više novca za poljoprivredu od Slavonije

Čuvši to, tamošnji su poljoprivrednici blago rečeno ostali šokirani. Mjera 10 odnosi se na Poljoprivredu, okoliš i klimatske promjene dok je Mjera 11 vezana uz ekološki uzgoj. U Programu ruralnog razvoja za sve tri mjere, kazali su predstavnici ministarstva, osigurano je 100 milijuna eura iz Programa ruralnog razvoja. Na predavanju je bio i zamjenik osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak koji je kazao kako nije sporno da se radi o vrlo vrijednim mjerama, no zbog nekih će stvari tražiti očitovanje onih koji su pisali program.

S nekim se odredbama ne može složiti

Kao primjer izdvojio je proizvođače iz Drenja koji su se javili za mjere 4.1. i 4.1.2. ali, nisu dobili dodatne bodove, jer na papiru nisu s područja s prirodnim ograničenjima, iako je to brdsko-planinski kraj. Zapitao se i što će se dogoditi ukoliko se 16 tisuća OPG-ova s područja Osječko-baranjske županije već ovih dana želi upisati u taj upisnik odnosno tko će i kako organizirati 16 sati edukacije za toliki broj ljudi?

Također je kazao da je, prema informacijama kojima raspolaže, za ovu godinu planirano raspisivanje 52 natječaja iz mjera Programa ruralnog razvoja. No, problem je što nisu donijeti svi potrebni pravilnici te će nas činjenica što u određenim agencijama i upravama Ministarstva poljoprivrede još nema vodećih ljudi, uvelike usporiti u provođenju natječaja i dobivanju osiguranih sredstava Europske unije za ovu godinu.

Popis predavanja o IAKS mjerama u cijeloj zemlji pogledajte ovdje.


Tagovi

IAKS mjere Đakovo Mjera 13 Prirodna ograničenja Drenje Željko Kraljičak Slavonija Dalmacija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.