Landras

Landras

Landrasi su skupinu kojoj pripada veći broj pasmina ovisno o državi u kojoj su stvorene, ali sve se one odlikuju vrlo sličnom morfologijom i proizvodnim svojstvima. Većinom su nastale križanjem velikog jorkšira s domaćim svinjama i još nekom pasminom.

Njemački landras je najraširenija pasmina u Njemačkoj, a stvorena je radi dobivanja pasmine sa većom dužinom trupa i boljom mesnatošću. U Danskoj je sredinom 19. stoljeća križanjem dugouhe domaće svinje i velikog jorkšira stvorena pasmina Danski landras. Upravo je ova pasmina promovirala Dansku kao državu s najjačim svinjogojstvom. Također istim pravcem su išle  Švedska i Nizozemska koje su isto stvorile svoje pasmine. Sve su to ranozrele pasmine koje u prosjeku prase 10 do 12 prasadi te u prosjeku za 6 mjeseci postižu masu o 110 kilograma. Ove pasmine također kao i jorkšira odlikuje dobra kvaliteta mesa te se vrlo često koristi u stvaranju križanaca. 

Landras @ KLUB

Nedjelja popodne u Kruševici i Slavonskom Šamcu. Landrali smo, meketali s kozama, češkali svinje, zavirivali ljudima u avlije, promatrali prekrasnu Savu i Bosnu koja se u nju ulijeva...

+19