Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Rod Apis

Rod Apis

Rod Apis ima četiri vrste :

Apis dorsata ili velika indijska pčela koja je raširena u Indiji, Indoneziji i Maleziji. Radilice ove pčele dva puta su veće od radilica europske pčele. Karakterizira ih nomadski način života

Apis Florea F. ili mala indijska pčela. Domovina ove pčele je Azija, a najrasprostranjenija je u Indiji. Saće gradi na otvorenom, u šumi, u žbunju. Karakterizira je nomadski način života.

Apis indica ili indijska pčela. Po načinu života srodna je europskoj pčeli i živi u zatvorenim prostorima. Ne stvaraju zalihe hrane u svom obitavalištu jer zbog klimatskih uvjeta hranu mogu skupljati tokom cijele godine.

Apis Mellifica L. ili Europsko - afrička medonosna pčela. Ovu vrstu pčela nazivamo i "domaćom pčelom". Naziv u sebi nosi posebno obilježje ovih pčela,a to je da se uzgajaju u košnicama. Njezine podvrste se dijele na crnu ili tamnu pčelu i žutu pčelu. Odvrste se dijele na rase i sojeve, koji imaju nazive u zavisnosti od podneblja gdje obitavaju. Tako se na temelju toga medonosna pčela dijeli na sjeverno-europsku pčelu (Njemačka), kavkasku sivu pčelu, talijansku pčelu i kranjsku pčelu.