Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Navrtanje maslina uz pomoć - bušilice

Sve je moguće osim drvenog šporeta i visećeg aredroma pa tako i nacjepljivanje ili, kako kažu u Dalmaciji, navrtanje maslina uz pomoć bušilice.  Kako to radi Ivan Serdarević pratio je i snimao agronom mr.sc. Marijan Tomac u masliniku Ante Serdarevića u Raštanima Gornjim.

Korak po korak

1: Za plemku se koristi jednogodišnja vodopija promjera od osam do dvanaest milimetara 2: Plemku prikraćujemo na dva pupa 3: Na donjem dijelu plemke u dužini oko dva centimetra odstranimo koru 4: Šublerom izmjerimo promjer plemke na mjestu gdje je odstranjena kora  5: Aku bušilicom napravimo rupu u podlozi dubine oguljenog dijela plemke i promjera nekoliko desetinki manjeg od promjera plemke 6: Frezom poravnamo koru na podlozi da bolje na nju nalegne plemka 7: Rupa na podlozi spremna za stavljanje plemke 8: Plemku u podlogu nabijemo čekićem onoliko duboko koliko je s nje skinuta kora 9: Sve premažemo voćarskim voskom 10: Ante Serdarević – plemka stara godinu dana cijepljena pomoću bušilice

Foto: Mr. sc. Marijan Tomac

Prethodna galerija

Sljedeća galerija


Autor

Nedjeljko Jusup

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."