Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 09.10.2019. 15:30

Topao listopad - mrzla veljača?

I ovaj tjedan poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam prognozu i savjete za radove u skladu s vremenom.

Foto: Pixabay/gecones
  • 2.841
  • 231
  • 0

Proteklih sedam dana stvarno smo uživali u ugodno toplim danima. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 24℃, na zapadu 26℃, uzduž Jadrana 27℃, a na istoku Hrvatske i do 29℃.  No, jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Gospiću, ali i u Pazinu te u Slavonskom Brodu na -1℃, a u Varaždinu i na -4℃. I zato je staklenike i plastenike trebalo noću zatvarati, a cvijeće osjetljivo na niske temperature zraka prekrivati. Vrijedno je istaknuti kako je akumulacija topline u cijeloj Hrvatskoj bila manja od prosjeka za ovo doba godine. Tlo je na zapadu i istoku bilo uglavnom, a samo u gorju te ponegdje uzduž Jadrana, vrlo vlažno.

Naime, ukupno je na istoku Hrvatske palo 11 do 24 mm, zapadu 9 do 24, gorju 33 do 42 mm, a uzduž Jadrana 18 do 68 mm oborine. Priprema tla za sjetvu, ali kombajniranje ratarskih kultura, moglo se obavljati.

Poljodjelski se radovi sutra neće moći obavljati jer će oborine biti u cijeloj zemlji. Već od petka dani će u cijeloj zemlji biti suhi te topliji, a djelomično i sunčani. Na kopnu će najtoplije biti u nedjelju kad očekujemo da će dnevna temperatura narasti do 20℃. Uzduž Jadrana najtoplije će biti u subotu jer će dnevna temperatura narasti do 23℃. No, akumulacija topline u cijeloj zemlji do ponedjeljka će biti jednaka, a tek ponegdje neznatno viša od prosjeka za ovo doba godine.

U petak te u subotu tlo će još uvijek biti vlažno, a to zaći da će traktori i kombajni teško ulaziti na oranice. Vjerujemo kako se tijekom ranih jutarnjih sati minimalna temperatura zraka neće spuštati ispod točke smrzavanja, pa pojavu mraza ne očekujemo. Uzgajivači cvijeća na otvorenom ne moraju se bojati da bi cvijeće tijekom jutarnjih sati moglo stradati.

Vrijedno je istaknuti kako će i maslinari u Istri te uzgajivači agruma na jugu Dalmacije berbu u danima vikenda obavljati po suhom i sunčanom vremenu.

Jedna od brojnih pučkih izreka kaže: “Topao listopad – mrzla veljača“. No, kako prvih deset dana ovog mjeseca nije bilo toplo, možda i veljača ne bude mrzla.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić