Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.10.2018. 16:30

Tlo je suho, oborine ratari itekako priželjkuju - stiže li napokon kiša?

I ovaj tjedan mr.sc. Dražen Kaučić donosi agro prognozu. Pročitajte savjete usklađene s vremenom!

Foto: Pixabay/jhraskon
  • 3.581
  • 238
  • 0

Proteklog je tjedna bilo dana kad je maksimalna temperatura zraka narasla u gorju do 22ᵒ C, na zapadu i istoku Hrvatske, te u Istri do 23ᵒ C, a u Dalmaciji i do 26ᵒ C. I zato, bilo je lijepo obavljati poljodjelske radove. U danima vikenda jutra su bila hladna. Minimalna temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na 6ᵒ C (Zadar), istoku Hrvatske na 1ᵒ C (Daruvar), zapadu 0ᵒ C (Varaždin), u gorju na -1ᵒ C (Ogulin), a u unutrašnjosti Istre (Pazin ) i na -2ᵒ C.  Vjerujemo kako šteta na povrtlarskim kulturama nema.

Tlo je suho. Oborine ratari itekako priželjkuju. Proteklih sedam dana njih je bilo, ali vrlo malo. Na istoku i zapadu Hrvatske ukupno je izmjereno samo 1-3 mm, u gorju 1-4 mm, Istri 1-6 mm, a u Dalmaciji 5-12 mm. Uostalom, zato su traktori i mogli nesmetano ulaziti na oranice, ali se priprema tla ponegdje obavljala vrlo teško. Ratari čije se površine nalaze uz vodotoke rijeka te u depresijama ili na teško propusnim tlima, duboku obradu tla obavljali su bez poteškoća.     

Oborine, ali ipak samo umjerene priželjkujemo. Koliko god se na njih katkada i ljutimo, sad nam nedostaju. Veseli nas da njihovu pojavu uskoro očekujemo na prostoru cijele Hrvatske. Subota i nedjelja su dani kad će kišne kapi polako natapati tlo. Najveće količine popraćene grmljavinom očekujemo da će pasti u Istri i Dalmaciji.

Na vrijeme do petka utjecat će ogranak anticiklone sa Sredozemlja. Očekujemo da će dani u kontinentalnom dijelu Hrvatske biti suhi i djelomično sunčani. Maksimalna će temperaturom zraka narasti i do 20ᵒ C. No, jutra će biti hladna. Magla tijekom ranih jutarnjih sati po kotlinama ne bi nas smjela iznenaditi. Povrtlare i uzgajivače cvijeća upozoravamo kako u srijedu, a pogotovo u četvrtak ponegdje može biti mraza. I zato, biljke osjetljive ta temperature zraka niže od točke smrzavanja treba prekriti ili odnijeti na toplija mjesta. Staklenike i plastenike ne zaboravimo noću zatvarati.

Uzduž Jadrana bit će vedro i vjetrovito. Maksimalna će temperatura zraka narasti i do 19ᵒ C. Već u petak postoji vjerojatnost za oborine. Upozoravamo da količine ponegdje mogu biti obilne, a to znači da se s berbom maslina i agruma požuri. Zbog mogućih bujica vode podrumske prostorije mogu poplaviti, a tlo zbog erozije nanijeti štete prometnicama u Istri i Dalmaciji.   


Tagovi

Dražen Kaučić Vrijeme Agro prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić