Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 01.07.2020. 13:30

Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti

Stigao nam je najtopliji i najsunčaniji mjesec u godini. Pojava toplinskih valova bit će česta. Ne samo nama, nego i stoci će biti vruće, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. A kad možemo očekivati oborine?

Foto: Vedran Stapić
  • 1.068
  • 107
  • 0

Već proteklih pet dana dnevne temperature zraka na istoku i zapadu Hrvatske svakodnevno su veće su od 30℃. Dnevno se procesom evapotranspiracije iz tla gubi i 5 litara vode po četvornom metru. No, vlage u dubljim slojevima tla još uvijek ima. Sva je sreća da smo u lipnju imali u Osijeku 10, Daruvaru 14, a u Varaždinu i Zagrebu 15 dana s pojavom oborine. Malo tko se nadao da će ukupno izmjerene količine oborine u lipnju biti u Zagrebu, Gospiću i Daruvaru jednake, a u Varaždinu i veće od višegodišnjeg prosjeka. I zato, pojave suše u lipnju na kopnu ove godine uglavnom nije bilo.

I tako malo pomalo, eto nas u srpnju. Vrijedno je istaknuti kako je ovo najtopliji i najsunčaniji mjesec u godini. U Zagrebu je topliji od lipnja za 1.7℃. Maksimalna temperatura zraka u Osijeku može narasti i do 40.3ºC. Mnoge će biljke trpjeti od temperaturnog stresa, jer će temperature zraka biti više od 30.0℃. Pojava toplinskih valova bit će česta. Ne samo nama, nego i stoci će biti vruće. Čestim provjetravanjem staja stoci moramo osigurati povoljne uvjete za boravak u zatvorenom prostoru. Ne zaboravimo kako pri ekstremno visokoj tempetari zraka životinji opada apetit, pa su prirast i proivodnja mlijeka iz dana u dan sve su manji.

Na istoku i zapadu Hrvatske vruće će biti još sutra. Kako u petak očekujemo oborine, temperature tijekom subote i nedjelje na istoku i zapadu neće prelaziti 30℃. Vruće dane ponovno očekjemo početkom idućeg tjedna.

Lokalni pljuskovi popraćeni grmljavinom sutra su mogući ne samo na istoku i zapadu, nego i u Istri. Veće količine oborine očekujemo da će pasti tijekom petka, a u subotu ponegdje u gorju te na istoku Hrvatske.

Upozoravamo kako će sutra UV indeks biti vrlo visok. Tijekom boravka na otvorenom naše tijelo mora biti zaštićeno laganom odjećom. Savjetujemo da se tijekom podneva odmarate u hladovini. Sve aktvnosti na otvorenom moraju se planirati tijekom jutarnjih ili kasnih poslije podnevnih sati.

Kosidbu krmnih kultura, te preventivnu zaštitu vinove loze od bolesti i štetnika treba planirati za subotu, nedjelju, te u ponedjeljak. Korove, a čiji je rast posljednjih dana vrlo intenzivan, treba unišavati samo kosidbom. Plitka obrada tla, a pogotovo frezanje ne bi se smjelo obavljati, jer time ubrzavamo gubitak vode iz tla procesom evaporacije.

Plamenjača, pepelnica i siva plijesan bolesti su protiv kojih vinogradari sad prskaju svoje nasade. Zadani rokovi prskanja ne pitaju može li se, već to se mora obaviti. Stara pučka izreka kaže: "Tko želi vino piti, mora stalno u vinogradu biti“. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.