Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.01.2019. 16:30

Stiže nam osjetno zahladnjenje!

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi vam iscrpnu agro prognozu!

Foto: Marina Parlov Puljiz
  • 2.188
  • 156
  • 0

Našem strpljenju došao je kraj, jer od danas, na blagdan Sv. Vinka počinju prvi radovi u vinogradu, odnosno rezidba. Vjerujemo da su već u subotu i nedjelju, a kad su dani bili suhi i sunčani, mnogi obavili blagoslov trsa te formirali željeni uzgojni oblik. Rezidba će trajati sve do blagdana Sv. Josipa kad po nekom pravilu među vinogradarima, mora završiti.

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 12℃, Istri 13℃, na istoku i zapadu Hrvatske 15℃, a u Dalmaciji i  do 17℃. Međutim, jutra su bila vrlo hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Dalmaciji na -4℃, zapadu zemlje -7℃, a na istoku, te u gorju ali i u unutrašnjosti Istre na -8℃. Šteta od navedenih minimalnih vrijednosti temperature zraka vjerujemo da ipak nema. Eventualnih šteta i to na povrtlarskim kulturama, a uzgajanim na otvorenom ponegdje može biti samo u Dalmaciji, jer je i u Šibeniku izmjereno -4℃.  

Snijeg i minusi

Oborine je bilo najmanje na istoku zemlje (4 do 12 mm), a najviše u Dalmaciji (12 do 69 mm). Snijeg, ali u gorju počeo je padati već u petak, kad je sa sjevera nad naše krajeve počeo pritjecati hladan zrak. Danas u jutro njegova je visina bila u Osijeku 3 cm, Đakovu 5 cm, Slavonskome Brodu 8 cm, dok je u Zagrebu izmjeren samo 1 cm. Najviše snijega na tlu ima u gorju pa je tako danas njegova visina u Gospiću i Plitvičkim jezerima 33 cm, a na Zavižanu i 53 cm.

Suhome tlu na istoku Hrvatske dolazi kraj. No, za neke će ozime ratarske kulture ipak doći prekasno. Na poljima je vidljivo vrlo neujednačeno nicanje, pa s pravom ratari strahuju od lošeg sklopa posijane pšenice. Uzrok je suša već u 1. i 2. dekadi studenog kad je ukupno u Osijeku palo samo 8 mm efektivne oborine. Nažalost, tlo je bilo suho i u 1. dekadi prosinca kad je palo u Osijeku 6 mm efektivne oborine. Ponovno je tlo bilo suho u 3. dekadi mjeseca kad je izmjereno samo 4 mm efektivne oborine.  

Posljedice suhog tla najviše će osjetiti ratari 

Dakle, prošla su već tri mjeseca bez dovoljnih količina oborine. I zato neka nas ne čudi da je nicanje pšenice bilo sporo, loše pa je i upitno hoće li još nešto možda niknuti. Mnogi ratari ne pamte slučajeve kao ove godine, a to je da na polju ima pšenice koja je u fazi  busanja, ali istovremeno i nicanja. Procjena je da će ove godine pšenicu trebati prihraniti ne samo 3, nego 4 pa i 5 puta. Dakle, pred ratarima je teška godina.

U danima koji dolaze, snijega će biti ne samo u gorju, nego i u nizinama, ali i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Bura s olujnim udarima od četvrtka do subote otežat će promet uzduž cijelog Jadrana. Do kraja tjedna dnevna će temperatura zraka narasti na kopnu samo do 2℃, a uzduž Jadrana ipak do 8℃, pa i 9℃.  

Jutro će biti najhladnije u subotu kad očekujemo da će se minimalna temperatura zraka spustiti u Dalmaciji na -1℃, a ne samo u gorju, nego i na zapadu i istoku zemlje na -8℃. Hladno će biti i u unutrašnjosti Istre  s minimalnom temperaturom od -6℃. Ne zaboravimo da će pri tlu sigurno biti hladnije za 3 pa i 4℃. Dakle, ne iznenadimo se jutarnjim temperaturama zraka od -10℃. Upravo zato još jednom vrijedi pregledati ventile za vodu, brojila i cijevi. Prozore na skladištima trebalo bi zatvoriti.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.