Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 12.03.2019. 15:00

Razdoblje suhog tla se nastavlja, očekujte i slab mraz

Kakvo nas vrijeme očekuje i koje poslove obaviti u skladu s vremenom, i ovaj tjedan otkriva poznati meteorolog mr.s.c. Dražen Kaučić.

Foto: Bigstockphoto/kuba61
  • 2.180
  • 143
  • 0

Konačno su dnevne temperature zraka primjerene prvoj polovici ožujka. No, iznadprosječno visoke temperature proteklih sedam dana zagrijale su tlo na 5 cm dubine na zapadu Hrvatske do 7℃, istoku 8℃, a uz Jadran i do 14℃. I zato, kolanje sokova u višegodišnjim kulturama je počelo. Najbolji dokaz tome je bubrenje pupova šumskog grmlja, ali i suzenje vinove loze na mjestu rezidbe. Šumarci su prepuni rano proljetnog cvijeća, pa bez mjerenja temperatura tla doznajemo da je i šumsko tlo pod krošnjama visokih stabala bjelogorice gdje zrake Sunca teško dopiru zagrijano do 5℃.

Oborine je proteklih dana bilo. No, ukupno izmjerene količine ipak nisu dovoljne da podmire nedostatak vode u tlu. Tijekom ovog ponedjeljka pa na utorak izmjeren je u Osijeku 1 mm, Pazinu 2 mm, Đakovu i Krapini 3 mm, Zagrebu 5 mm, Požegi 9 mm, Sl. Brodu 12mm, Splitu 13 mm, a u Makarskoj 17 mm oborine. No, u Zadru oborine nije bilo, dok je u Vinkovcima izmjeren tek 0.1 mm. I zato, razdoblje suhog tla se nastavlja sve do četvrtka kad ipak očekujemo da će ponegdje uz Jadran pasti i veće količine oborine. Nažalost, očekujemo i ponovnu pojavu snijega na tlu, ali samo u gorju.

Očekujemo da će od četvrtka dani prema kraju tjedna biti sve topliji. U petak će dnevna temperatura zraka narasti na istoku i zapadu Hrvatske do 14℃, a uz Jadran do 15℃.  Jutra će biti najhladnija u četvrtak s temperaturama ispod točke smrzavanja. Dani vikenda bit će sunčani i suhi s dnevnom temperaturom na kopnu i uz Jadran većom od 15℃. Međutim, u subotu u jutro na kopnu je moguća pojava slabog mraza.

Dakle, slabog će mraza u danima koji dolaze biti često. Cvijeće osjetljivo na niske temperature zraka još uvijek ne smijemo iznositi na balkone i terase. Plastenici i staklenici noću se moraju zatvarati.

Tlo će na istoku i zapadu Hrvatske do kraja tjedna i dalje biti suho. I zato, ako planiramo sadnju loznih cijepova ili  mladih voćaka, savjetujemo da se osigura dovoljna količina vode potrebna za njihovo navodnjavanje. No, sadnja još uvijek može pričekati dane kad će tlo biti umjereno vlažno. Važno je da je sadni materijal kupljen i uskladišten na hladnom i tamnom mjestu.

Povrtlarima savjetujemo da dane do vikenda, pa i tijekom vikenda iskoriste za duboku, a zatim i plitku obradu tla. Gnojidba se također mora obaviti. Korov ne bi smjeli paliti. Voćari koji su već obavili rezidbu, dane bez vjetra sigurno će iskoristiti za preventivna prskanja protiv biljni bolesti i štetnika, plitku obradu tla te gnojidbu. Vinogradari nastavljaju s rezidbom. Slijedi vezanje, a zatim popravljanje armature te prskanje i gnojidba. Obrada tla može pričekati dane s umjerenom vlažnošću tla.

Ne zaboravimo kućice za ptice unutar naših okućnica otvoriti i očistiti kako bi ponovno iz njih dopirao cvrkut mladunaca.       


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić