Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mogućnost mraza
  • 18.04.2017. 17:00

Poljoprivrednike čeka epizoda zime na kraju travnja

Očekuje nas repriza zimskog udara iz travnja 2016. godine?

  • 19.612
  • 1.002
  • 0

Nakon razdoblja iznadprosječno toplog vremena, u Hrvatskoj se u tjednu iza Uskrsa očekuje postupan znatan pad temperature zraka, i jutarnje i dnevne, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Pritom valja posebno upozoriti - naročito voćare i vinogradare - da se već u prvoj polovini tjedna u gorju očekuje pojava jutarnjeg mraza, a u drugoj polovini tjedna mraz je izgledan i u nizinama unutrašnjosti! Prema najnovijim prognostičkim izračunima, vjerojatnost za mraz najveća je u petak i subotu.

Uz zahladnjenje u gorskoj Hrvatskoj očekuje se i snijeg uz moguće stvaranje snježnog pokrivača. Bit će i vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren, povremeno i jak sjeverac, a na Jadranu buru, koja će u srijedu i četvrtak imati olujne, pa i orkanske udare.

Upozorenje na mogućnost mraza

Najveću opasnost za poljoprivredne kulture i već uznapredovanu vegetaciju predstavljaju niske noćne i jutarnje temperature odnosno mraz koji je izgledan nakon odmicanja ciklone.

Sve nas ovo podsjeća na scenarij od prošle godine kada je nakon iznadprosječne topline u prve dvije dekade travnja 2016., posljednja dekada travnja donijela vrlo promjenjivo vrijeme uz izraženiju zimsku epizodu. Bilo je i mraza koji je nanio dosta štete poljoprivrednim kulturama u dijelu unutrašnjosti.

Zimski prodori u mjesecu travnju, iako se ne dogode svake godine, ipak nisu preveliko meteorološko iznenađenje.

Upravo je na današnji datum, 14. travnja 1996. godine u Zagrebu (Maksimir) izmjereno 16 cm snijega, što je postao i ostao rekord za mjesec travanj. Na Griču je rekord postavljen istog dana i iznosio je 9 cm.


Tagovi

Meteo Vremenska prognoza Mraz DHMZ


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."