Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.01.2019. 13:30

Poljodjelci su zasad zadovoljni vremenom, uskoro će i radovi u vinogradu - što nas čeka ovaj tjedan?

I ovaj tjedan poznati meteorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi iscrpnu agro prognozu.

Foto: Pixabay/Efraimstochter
  • 1.563
  • 105
  • 0

U ponedjeljak je bilo najtoplije od početka ove godine. Dnevna temperatura zraka narasla je ne samo uzduž Jadrana, nego i na kopnu do ugodnih 13℃. No, proteklog tjedna jutra su ipak bila hladna. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Zadru na -5℃, Pazinu -6℃, Kninu -8℃, Varaždinu i Zagrebu -10℃, Slavonskome Brodu -11℃, a u Gospiću te na Zavižanu i na -14℃. Vjerujemo kako šteta na poljoprivrednim kulturama od spomenutih temperatura nema. Naprotiv, voćke polako nakupljaju takozvane inaktivne temperature, dok ozime ratarske kulture prolaze kroz fazu jarovizacije kad one podnose i niže temperature od navedenih. Vrijedno je istaknuti kako se i duboko izorano tlo smrzavalo. Odmrzavanjem ono polako mijenja  strukturu.   

Oborine je proteklih sedam dana bilo, ali na istoku i zapadu zemlje tek 1 mm do 6 mm. Međutim, uzduž Jadrana palo je 13 mm do 35 mm, pa je tlo za razliku od tla na kopnu ponegdje vrlo vlažno. Ratari su stanjem tla uglavnom zadovoljni, jer je vlažnost umjerena i ozime kulture ne trpe od manjka, a pogotovo ne od viška vode u tlu. I upravo zato, ponavljamo kako trenutnu vlažnost tla, ali i odvodne kanale bez vode treba iskoristiti za njihovo čišćenje, jer su mnogi od njih zapušteni. Naime, sigurno će ove zime pa i početkom proljeća biti razdoblja s mnogo oborine, pa da ne dođe do stajanja vode na oranicama kanali moraju pravovremeno biti očišćeni.  

Dakle, vremenom ove godine poljodjelci su zadovoljni. Zadovoljstvo se neće promijeniti ni idućih dana. Do vikenda na istoku i zapadu Hrvatske dnevne će temperature zraka narasti do 10℃, a jutarnje se spustiti na -1℃. Oborine očekujemo u četvrtak i petak. Kako će s juga pritjecati topli zrak, uzduž Jadrana će dnevne temperature zraka narasti do 13℃, a jutarnje se spustiti na samo 7℃. Kiše će biti svakog dana pa se poljodjelski radovi u Dalmaciji neće moći obavljati.

Tijekom vikenda na istoku i zapadu Hrvatske očekujemo pojavu snijega. Jutarnje će se temperature zraka spustiti na -1 a dnevne narasti do samo 2℃. Dakle, ako namjeravamo u subotu i nedjelju boraviti na otvorenom savjetujemo da odjeća i obuća bude topla i nepromočiva. Uzduž Jadrana će biti znatno toplije s dnevnom temperaturom zraka oko 10℃. Jutarnja će se temperatura spustiti na 5℃. Kako će kiša i dalje padati, boravak na otvorenom neće biti moguć.

Podsjećamo da je 22. dana ovog mjeseca, odnosno u utorak blagdan svetog Vinka. Sv. Vinko je zaštitnik vinogradara. Živio je u Zaragozi za vrijeme vladavine Dioklecijana koji ga je dao pogubiti. I zato će mnogi vinogradari ne čekajući utorak, već ove subote i nedjelje uz blagoslov trsa počet rezidbu. I tako malo pomalo, kreću radovi u vinogradu.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]