Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 28.08.2019. 13:30

Kišan rujan - vinogradar uzrujan: Nema brige, čekaju nas vrući dani

Intenzitet dozrijevanja poljoprivrednih kultura nastavlja se i u danima koji dolaze. No, tlo će u cijeloj zemlji biti vrlo suho pa će mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku zemlje venuti.

Foto: Pixabay/blickpixel
  • 2.987
  • 204
  • 0

Proteklih je dana akumulacija topline bila veća od prosjeka u gorju, uzduž Jadrana, ali i na zapadu zemlje 20%, a na istoku i za 30%. Upravo zato, ne čudi nas da je i dozrijevanje ne samo ratarskih kultura, nego i voća ubrzano, iako to još uvijek ne znači da će ono dozrjeti prije nego što smo na to navikli.  Vrijedno je naglasiti kako je navedeno dozrijevanje bilo i pod utjecajem vrlo visokih dnevnih temperatura zraka a koje su narasle na zapadu do 31℃ (Zagreb), istoku zemlje  34℃ (Osijek), a na otocima i do 37℃ (Lastovo).  Dakle, na plodovima voća moguća je pojava ožeglina, a što u velikoj mjeri umanjuje njihovu vrijednost.   

Oborina je proteklih sedam dana na kopnu bilo, ali kako su to  uglavnom bili lokalni pljuskovi ukupno izmjerena količine kreču se na istoku od 3 do 15 mm, zapadu zemlje 1 do 21 mm, u gorju 4 do 47 mm, a uzduž Jadrana samo 1 do 3 mm oborine. I zato je tlo bilo ne samo umjereno vlažno, nego ponegdje i vrlo suho. Lako pristupačne vode u tlu uzduž Jadrana na mnogim lokalitetima nema, pa biljke s kratkim korijenovim sustavom venu. Vrlo je vjerojatno da će do venuća biljaka uskoro doći i na krajnjem istoku zemlje, a pogotovo na lako propusnim tlima.   

Čeka nas još jedan toplinski val 

Iako se posljednjem ljetnom mjesecu bliži kraj, dani će do kraja tjedna na kopnu još uvijek biti vrući, te će dnevna temperatura zraka narasti do 31℃. Od petka raste vjerojatnost za lokalne pljuskove. No, i noći će biti tople s temperaturama i do 20℃.

Uzduž Jadrana danju će temperatura zraka narasti do 32℃, a noću se spustiti na 23℃. Dakle, danju će uz obilje Sunca biti vruće, a noću toplo. Oborine se ne očekuju. Vrijedno je spomenuti kako će u petak na sjeveru zapuhati bura koja će se zatim proširiti na ostatak Jadrana.  U nedjelju će bura oslabjeti, pa će zapuhati jugo.

Akumulacija topline biti će veća od prosjeka uzduž Jadrana 10%, na zapadu zemlje te u gorju 30%, a na istoku i za 50%. Dakle, intenzitet dozrijevanja poljoprivrednih kultura nastavlja se i u danima koji dolaze. No, tlo će u cijeloj zemlji biti vrlo suho pa će mnoge biljke s kratkim korijenovim sustavom ne samo uzduž Jadrana, nego i na istoku zemlje venuti.

Suhi i sunčani dani i dalje pogoduju cvatnji biljaka na koje su mnogi ljudi alergični. Kako ovih dana prevladava pelud koprive i ambrozije, alergične će osobe sve do dana s pojavom kiše imati tegobe. Tim osobama savjetujemo da što manje odlaze u prirodu, da koriste maske za lice, te da ovisno o mogućnosti otputuju na more.

I tako ljetu uskoro dođe kraj. Veselimo se jeseni. Kako nam govori stara pučka izreka: "Kišan rujan - vinogradar uzrujan", kiše nam u rujnu ni malo ne treba.


Tagovi

Agro prognoza Ožegline Vrućina Tople noći Temperatura Vinograd Pelud


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!