Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.09.2019. 13:30

Kad se reže i veže, onda se plače, a kada se bere i otače, onda se pjeva

U petak je u gorju moguća pojava mraza, upozorava poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić. Kakvo nas vrijeme očekuje i koje poslove obavljati u skladu s njim?

Foto: Pixabay/morneauolivier
  • 1.789
  • 112
  • 0

Vremenom proteklih sedam dana ratari i vinogradari su zadovoljni jer je akumulacija topline bila veća od prosjeka za 10 % do 20 %. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 27℃, zapadu Hrvatske 29℃, a na istoku te uz Jadran i do 31℃. No, vrijedno je istaknuti kako su poneka jutra ipak bila svježa. Na 5 cm od tla minimalna temperatura zraka spustila se u Osijeku i Varaždinu na 6℃, a u Gospiću na samo 4℃. Oborine uzduž Jadrana nije bilo. Na istoku Hrvatske izmjerene količine kreću se od 1 do 19 mm, zapadu 1 do 13 mm, a u gorju od 1 do samo 7 mm oborine. I zato je tlo uglavnom umjereno, a ponegdje i vrlo suho. Međutim, priprema tla za jesensku sjetvu mogla se obavljati.

Suhe i sunčane dane proteklog vikenda mnogi su vinogradari iskoristili za berbu vinove loze druge epohe dozrijevanja. Da vas podsjetimo, u Hrvatskoj je na Nacionalnoj listi priznatih 196 sorata vinove loze čije se dozrijevanje za pojedine sorte određuje u odnosu na vrijeme dozrijevanja plemenke bijele. Dakle, nije ni malo svejedno kada se koja sorta bere. Da, sad će neki reći da se bere kad je zrela. I to je prava istina, ali samo ako smo pravilno odredili da sorta ima dovoljno šećera, te povoljan omjer šećera i kiselina.    

U danima koji dolaze akumulacija topline na prostoru cijele Hrvatske bit će za 10 % manja od višegodišnjeg prosjeka. Izuzetak je Dalmacija gdje će akumulacija topline biti jednaka višegodišnjem prosjeku. Dnevna će temperatura zraka na kopnu narasti u nedjelju do 22℃, a jutarnja se spustiti u petak na samo 6 ℃. Uzduž Jadrana bit će također najtoplije u nedjelju kad očekujemo da će dnevna temperatura narasti do 25℃, a jutarnja se u petak spustiti na 14℃. U kotlinama, te uz vodotoke rijeka može biti magle. Upozorenje, u gorju ponegdje može biti i mraza.

Dakle, zbog navedene manje akumulacije topline dozrijevanje poljoprivrednih kultura idućih će dana biti nešto usporeno. Kako će tlo biti umjereno vlažno, priprema za jesensku sjetvu moći će se obavljati. Suhe i sunčane dane svakako treba iskoristiti za ubiranje povrtlarskih kultura. Berba grožđa i ostalog voća će se nastaviti.

Jedna od pučkih izreka kaže: "Kad se reže i veže, onda se plače, a kada se bere i otače, onda se pjeva". I zato će ovih dana, a i u danima koji dolaze iz vinograda dopirati pjesma marljivih berača. Pa neka, vinogradari su to i zavrijedili.  


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.