Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za ljeto
  • 11.05.2021. 18:00

Dugoročna prognoza: Koje dijelove Europe će zahvatiti suša?

Najnižim globalnim temperaturama u posljednjih 6 do 7 godina započela je 2021., a naredni mjeseci bit će topliji nego inače.

Foto: Martina Popić
  • 6.434
  • 702
  • 0

Kalendarski nam se polako približava ljeto 2021., iako se zbog dnevnih temperatura čini da je već tu. Ipak, ostalo nam je više od mjesec dana proljeća koje je u četvrtom mjesecu bilo obilježeno čestim hladnim frontama, pa čak i snježnim padalinama i štetom od mraza.

Za sada nije puno toplija od prosjeka za ovaj period godine, a Europa je jedan od dijelova svijeta u kojima se ističu temperaturne anomalije, piše prognostički portal Severe Weather Europe (SWE) koji je ovih dana objavio i dugoročnu prognozu za ljeto. 

SWE koristi tri glavna sezonska modela - europske ECMWF i UKMO te CFSv2 iz SAD-a. Sve ove prognoze pokazuju prosječnu meteorološku sliku tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uvjeti trajati doslovce tri mjeseca. To, kažu, samo pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati u rasponu od 40 do 60 posto vremena.

Međutim, prema sva tri modela očekuju se topliji od uobičajenih uvjeta u većem dijelu srednje i južne Europe te Hrvatskoj u kojoj se mogu očekivati sušna razdoblja, ali u manjoj mjeri nego na zapadu kontinenta.

Čekaju nas razdoblja bez oborina?

Prema modelu ECMWF-a predviđa se da će ljeta u većini južne i srednje južne Europe, što se odnosi i na našu zemlju, biti toplija nego što je uobičajeno. Razlog tome navodi se širenje visokog tlaka zraka s juga. Ovakvi vremenski uvjeti također znače moguće snažne toplinske valove koji bi mogli trajati duže i s višim temperaturama nego obično.

Kišne anomalije zbog prisutnosti jakog sustava visokog tlaka nad južnim i središnjim dijelom kontinenta sugeriraju znatno sušnije razdoblje u jugozapadnoj i srednjoj Europi. Stoga se velike suše mogu očekivati u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu - stoga bi, prema prognozama ovom modelu, razdoblja bez oborina mogla zahvatiti i Hrvatsku.

S druge strane, UKMO model pokazuje zonu niskog tlaka zraka iznad sjevera kontinenta, samo više zapadno nego u prethodnom modelu. Prema njemu, vidi se toplija zračna masa iznad južne i središnje Europe zbog čega se na tim područjima očekuje toplije vrijeme od uobičajenog. Ipak, anomalije nisu toliko snažne kao na ECMWF-ovoj prognozi. I za sjevernu UKMO model predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog, a sušu u zapadnoj, pogotovo u Španjolskoj i Francuskoj.

Prema trećem, američkom CFSv2  modelu mogu se očekivati više temperature u južnoj i srednjoj Europi. Iako se ne vide anomalije velikih vrućina u Španjolskoj, prisutne su u Hrvatskoj i Sloveniji. Dok su nad jugoistočnim Balkanom uočljive hladnije devijacije.

Ovaj model na zapadu kontinenta predviđa ipak vlažnije vremenske uvjete od uobičajenih jer je CFSv2 povukao područje nižeg tlaka dalje u sjeverni Atlantik. To znači prodor toplijeg, ali i vlažnijeg zraka.

Sušni uvjeti i topla razdoblja prognoziraju se dalje prema istoku i srednjoj Europi te sjevernom Balkanu. Vlažniji se uvjeti prognoziraju za Irsku i sjeverne dijelove Ujedinjenog Kraljevstva te dijelove južne Skandinavije.


Tagovi

Dugoročna prognoza Ljeto 2021. Vremenska prognoza Suša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]