Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za ljeto
  • 11.05.2021. 18:00

Dugoročna prognoza: Koje dijelove Europe će zahvatiti suša?

Najnižim globalnim temperaturama u posljednjih 6 do 7 godina započela je 2021., a naredni mjeseci bit će topliji nego inače.

Foto: Martina Popić
  • 6.353
  • 702
  • 0

Kalendarski nam se polako približava ljeto 2021., iako se zbog dnevnih temperatura čini da je već tu. Ipak, ostalo nam je više od mjesec dana proljeća koje je u četvrtom mjesecu bilo obilježeno čestim hladnim frontama, pa čak i snježnim padalinama i štetom od mraza.

Za sada nije puno toplija od prosjeka za ovaj period godine, a Europa je jedan od dijelova svijeta u kojima se ističu temperaturne anomalije, piše prognostički portal Severe Weather Europe (SWE) koji je ovih dana objavio i dugoročnu prognozu za ljeto. 

SWE koristi tri glavna sezonska modela - europske ECMWF i UKMO te CFSv2 iz SAD-a. Sve ove prognoze pokazuju prosječnu meteorološku sliku tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uvjeti trajati doslovce tri mjeseca. To, kažu, samo pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati u rasponu od 40 do 60 posto vremena.

Međutim, prema sva tri modela očekuju se topliji od uobičajenih uvjeta u većem dijelu srednje i južne Europe te Hrvatskoj u kojoj se mogu očekivati sušna razdoblja, ali u manjoj mjeri nego na zapadu kontinenta.

Čekaju nas razdoblja bez oborina?

Prema modelu ECMWF-a predviđa se da će ljeta u većini južne i srednje južne Europe, što se odnosi i na našu zemlju, biti toplija nego što je uobičajeno. Razlog tome navodi se širenje visokog tlaka zraka s juga. Ovakvi vremenski uvjeti također znače moguće snažne toplinske valove koji bi mogli trajati duže i s višim temperaturama nego obično.

Kišne anomalije zbog prisutnosti jakog sustava visokog tlaka nad južnim i središnjim dijelom kontinenta sugeriraju znatno sušnije razdoblje u jugozapadnoj i srednjoj Europi. Stoga se velike suše mogu očekivati u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu - stoga bi, prema prognozama ovom modelu, razdoblja bez oborina mogla zahvatiti i Hrvatsku.

S druge strane, UKMO model pokazuje zonu niskog tlaka zraka iznad sjevera kontinenta, samo više zapadno nego u prethodnom modelu. Prema njemu, vidi se toplija zračna masa iznad južne i središnje Europe zbog čega se na tim područjima očekuje toplije vrijeme od uobičajenog. Ipak, anomalije nisu toliko snažne kao na ECMWF-ovoj prognozi. I za sjevernu UKMO model predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog, a sušu u zapadnoj, pogotovo u Španjolskoj i Francuskoj.

Prema trećem, američkom CFSv2  modelu mogu se očekivati više temperature u južnoj i srednjoj Europi. Iako se ne vide anomalije velikih vrućina u Španjolskoj, prisutne su u Hrvatskoj i Sloveniji. Dok su nad jugoistočnim Balkanom uočljive hladnije devijacije.

Ovaj model na zapadu kontinenta predviđa ipak vlažnije vremenske uvjete od uobičajenih jer je CFSv2 povukao područje nižeg tlaka dalje u sjeverni Atlantik. To znači prodor toplijeg, ali i vlažnijeg zraka.

Sušni uvjeti i topla razdoblja prognoziraju se dalje prema istoku i srednjoj Europi te sjevernom Balkanu. Vlažniji se uvjeti prognoziraju za Irsku i sjeverne dijelove Ujedinjenog Kraljevstva te dijelove južne Skandinavije.


Tagovi

Dugoročna prognoza Ljeto 2021. Vremenska prognoza Suša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić