Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 24.07.2023. 15:00

Dolazi novo nevrijeme - velika tuča i razorni vjetar

U ponedjeljak i utorak je zbog lokalno nestabilne atmosfere i mogućeg vjetra predviđeno nevrijeme diljem srednje Europe, sjevernog Mediterana i Balkanskog poluotoka

Foto: Depositphotos/cta88
  • 7.358
  • 618
  • 1

Nestabilno vrijeme diljem srednje Europe, sjevernog Mediterana i Balkanskog poluotoka nastavlja se i ovoga tjedna, a riječ je o kombinaciji lokalno nestabilne atmosfere i uvjeta vjetra, piše Marko Korošec na meteorološkom servisu Severe Weather

Opisuje kako vremenski modeli ukazuju na dolazak novog frontalnog sustava u središnjoj Europi tijekom ponedjeljka. Nakon nedavnih vremenskih promjena, regija južnog Sredozemlja i dalje je pod velikom toplinskom kupolom. Toplina se širi prema sjeveru.

Od ponedjeljka do srijede, očekuju nas značajne vremenske nepogode u središnjoj Europi, alpskom području, Italiji, te sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka. Snažni vjetrovi iz gornjih razina oblikovat će gornji val. Ova nestabilna atmosfera uzrokovat će ozbiljne vremenske nepogode, uključujući jake grmljavinske oluje, superćelije s ogromnom tučom, tornada, bujične poplave i razorne vjetrove.

Prije sedam dana SWE je objavio dugoročne prognoze o najjačem toplinskom valu koji će zahvatiti južnu Europu ovog ljeta. Španjolska i Italija zabilježile su nevjerojatnih +45 °C. No, nakon nekoliko dana, toplinski val postupno se smanjivao i do sredine tjedna potpuno nestao. No, područje Alpa i Italije, zajedno sa zemljama Balkanskog poluotoka, suočilo se s višednevnim olujama koje su, kako nažalost znamo, bile intenzivne i dugotrajne. Superćelije, velike grupe oluja i jakih udara vjetra uzrokovali su ozbiljne štete od tuče i vjetra.

Nestabilnost i poremećaj u okolišu

Na ovom servisu ističu da su ozbiljni meteorološki događaji, kao što su velika tuča, razorni vjetrovi i iznenadne poplave, rezultat nestabilnosti i poremećaja u okolišu. Ključni dio za razvoj ovakvih ekstremnih vremenskih uvjeta je dostupna vlaga (maksimalna zasićenost zraka vlagom) u atmosferi, a topli zrak ju sadržava puno više od hladnijeg. Kada dođe do kombinacije s višim temperaturama, to stvara povećanu nestabilnost atmosfere.

"Ovaj mjesec smo svjedočili vrlo vlažnoj zračnoj masi, što je posljedica neuobičajeno visoke temperature Sredozemnog mora. Mnoge regije u ovom području imaju temperature vode od 27 °C do čak 30 °C, što dovodi do iznimno visokih točaka zasićenosti zraka. Nedavno su zabilježene izvanredne vrijednosti od 4-6 °C iznad prosječne temperature vode - rekordne vrijednosti za Sredozemno more", upozorava ovaj prognostičar. 

Stiže sa Sredozemnog mora (Izvor: Severe Weather) 

Stiže snažan frontalni val

U ponedjeljak i utorak je zbog lokalno nestabilne atmosfere i mogućeg vjetra predviđeno nevrijeme diljem srednje Europe, sjevernog Mediterana i Balkanskog poluotoka. 

Značajnije nepogode, uključujući veliku tuču, predviđaju se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju, navodi Korošec u današnjoj prognozi.

Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna snažna vremenska nepogoda. Predviđaju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi, upozorava Severe Weather uz poseban apel da se pažljivo prate područja uz jadransku obalu, gdje su mnogi na odmoru i kampiranju.

Izuzetno jaki vjetrovi mogli bi uzrokovati ozljede i veliku štetu na drveću u parkovima, slično slučajevima prošlog tjedna, navodi Korošec.

Visoki rizik postoji već sutra, utorak, 25. srpnja za dijelove sjeverne Italije, sjevernog Jadrana, zapadne i južne Slovenije, zapadne Hrvatske do sjeverozapadne Bosne i Hercegovine uz prijetnju od jakih razornih vjetrova, velike do goleme tuče, olujnih oborina s bujicama i tornada. Srednji rizik uključuje i sjevernu Srbiju. 

Zaključuje da je visok potencijal tornada, maksimalna veličina tuče se predviđa na više od 8 cm, udari vjetra bi mogli ići do 120 km/h.

Nastavak oborina se može očekivati i u srijedu uz znatan pad temperature, čak za oko 10°C. 


Tagovi

Prognoza Tuča Nevrijeme Tornado Frontalni val Severe Weather Marko Korošec Superćelija Vjetar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?