Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gazirana voda
  • 17.01.2020. 07:30

Zalijevanje biljaka gaziranom vodom - prednosti i primjena

Iako je skuplja u odnosu na negaziranu vodu, njenom upotrebom u vrtu možete učinkovito nahraniti svoje biljke, pokazala su istraživanja.

Foto: Depositphotos/HayDmitriy
  • 3.917
  • 94
  • 0

Prema znanstvenim istraživanjima korištenje gazirane vode za biljke se pokazalo korisnim. Iako je skuplja u odnosu na negaziranu, njenom upotrebom u vrtu možete učinkovito nahraniti svoje biljke. Negaziranoj mineralnoj vodi se procesom karbonizacije dodaje ugljični dioksid, odnosno CO2 pod visokim tlakom i na taj način se stvaraju sitni mjehurići te nastaje gazirana voda.

Prednosti korištenja gazirane vode za zalijevanje biljaka

Iako je gazirana voda skupa u usporedbi s običnom vodom, njenom upotrebom u vrtu se učinkovito i brzo mogu nahraniti biljke. Važno je za dobre razultate provjeriti sadrži li bitne elemente poput vodika, ugljikovog dioksida i kisika, koji djeluju na izgradnju stanične stijenke biljaka. Sadržaj natrija u gaziranoj vodi je glavni katalizator vitalnih metaboličkih procesa. Bitno je da voda ne sadrži šećere.

Koliko i kako zalijevati povrće i biljke tijekom proljeća i ljeta?

Sadrži mnogo hranjivih sastojaka poput natrija, sumpora, kalcija, magnezija, kalija i fosfora i korijenje ih brzo upija. Također, sadržaj ugljika pomaže biljci da brže raste i povećava otpornost na sušu, jer biljka može uštedjeti više vode uz prisustvo veće količine CO2, piše balconygardenweb.

Kako primijeniti gaziranu vodu na biljke?

Prije zalijevanja je potrebno gaziranu vodu pomiješati s običnom u omjeru 50:50, a smjesa bi trebala biti sobne temperature, jer hladna voda nepovoljno djeluje na korijenje i može ograničiti rast biljke. Za snažan rast biljku je potrebno polako zalijevati kako bi voda sporije pritjecala u tlo i biljka imala dovoljno vremena da iskoristi prednost CO2 i hranjivih tvari iz gazirane vode. Bitno je da smjesa, obične i gazirane vode bude sobne temperature Također je važno da se biljka zalijeva pri dnu, a ne po lišću. Savjet je da se biljke zalijevaju gaziranom vodom jednom tjedno kako bi bile zdravije, ali nikako ne treba pretjerivati. 

Izbjegavajte aromatiziranu vodu

Ako gazirana ili bilo koja druga voda koja se koristi za zaljevanje biljaka sadrži šećere, to može dovesti do promjene osmotskog potencijala biljaka i otežati korijenu usvajanje vode te ograničiti biljku da apsorbira esencijalne hranjive tvari.

Slatka voda također može privlačiti neke kukce, poput mrava koji napadaju korijenje, šireći tako gljivičnu infekciju i druge bolesti.


Tagovi

Gazirana voda Zalijevanje Zalijevanje biljaka Prednosti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]