Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pacanje mesa
  • 13.12.2019. 10:30

Vrijeme je kolinja: Kako salamuriti (pacati) meso za sušenje?

Gotovo svako domaćinstvo vuče tradiciju i recepte svojih predaka, ali ako ste početnik u ovome ili ako želite doraditi svoj recept, donosimo neke osnovne smjernice kako pravilno salamuriti ili pacati meso.

Foto: Karolina Rastija
  • 129.740
  • 1.470
  • 4

Vrhunac je sezone kolinja i pripreme mesa za zamrzavanje ili pak sušenje. Za pripremu svinjskog mesa postoje suho i mokro mariniranje, a njenom pravilnom pripremom možemo produljiti vijek trajanja hrani kako se ne bi kvarila i učiniti je lakše probavljivom. Osim toga, salamurenje i/ili soljenje poboljšavaju miris, okus, sočnost te boju mesa.

Ono se izvodi samo kuhinjskom solju i primjenjuje uglavnom za konzerviranje suhomesnatih proizvoda u domaćinstvu, dok je salamurenje konzerviranje suhomesnatih proizvoda raznim začinima odnosno mirodijama kod kojih se želi postići ona najprivlačnija ružičastocrvena boja proizvoda.

Gotovo svako domaćinstvo vuče tradiciju i recepte svojih predaka, ali ako ste početnik u ovome ili ako želite doraditi svoj recept, donosimo neke osnovne smjernice kako pravilno salamuriti odnosno pacati meso.

Obratiti pažnju na vanjsku temperaturu

Po određenoj recepturi (vidjeti niže) izvagati količinu soli s obzirom na količinu mesa pa time natrljati ohlađene komade. Složiti meso u čvrstu posudu (kacu) što bolje stisnuto i ostaviti ga u njoj otprilike sedam dana na hladnom i mračnom mjestu. Po nekom tradicionalnom receptu, slanina se prva slaže na dno, na nju se stavlja buncek, zatim krto meso i na kraju rebra i kosti.

Svaki drugi dan presložiti meso obrnutim redosljedom i dosoliti ostatakom soli. Prekriti posudu nekim tanjim materijalom kako bi meso imalo zraka (npr. stolnjakom). Kod preslagivanja uvijek treba paziti da komadi koji su bili donji idu na vrh, a oni s vrha na dno te meso okretati s jedne na drugu stranu.

vf
Meso je u pacu potrebno preslagivati svaki drugi dan

Nakon sedam dana izvaditi meso i izliti krv koja se cijedila na dno posude. Meso potom treba presložiti u posudu i pripremiti mokri pac (vidjeti niže). Preliti otopinu preko mesa i ostaviti da odstoji još sedam dana uz preslagivanje po istom principu kao i kod suhog paca.

Recept za suhi pac (soljenje) za 50 kilograma mesa:

  • 10-11% soli odnosno 5-5,5 kg
  • po želji dodati 1% šećera kako bi se sol što bolje upila u meso

Recept za mokri pac (salamurenje) za 50 kilograma mesa:

  • 18-20 l mlačne vode (da pokrije meso), svaki dodatak vode mora sadržavati isti % smjese (soli, šećera)
  • 5,5 - 6% odnosno 3,5-4 kg soli (na 50 kg mesa i 20 l vode)
  • 0,7% odnosno 0,5 kg šećera
  • 0,15% odnosno 30 g krupno mljevenog bibera i isto toliko crvene paprike
  • oko 50 g istrganog lista lovora
  • 5 glavica crvenog luka (to povećajte ili smanjite, ovisno o željenoj aromi i veličini luka)
  • 5 glavica nasjeckanog češnjaka
  • vlastitih začina po želji

Petnaesti dan meso treba izvaditi i oprati u mlakoj vodi, zatim zakačiti za kuke i staviti da se kratko ocijedi. Nakon toga ga prenijeti u pušnicu na dimljenje.

Vrijeme je kolinja: Kako pravilno dimiti meso u pušnici?

Savjet: Ako vam se meso čini preslano, možete ga držati u hladnoj vodi preko noći kako bi višak soli izašao van. 

U komentare nam napišite imate li vi tajne sastojke ili procedure kod pacanja mesa i koliko se recept razlikuje od naših savjeta. U slast!


Tagovi

Pacanje mesa Salamura Kolinje Soljenje mesa Dimljenje Sušenje mesa


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]